Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Tepelná energie z centrálních zdrojů v Olomouci i letos podraží, cena stoupne o deset procent

I v příštím roce dojde k navýšení ceny tepelné energie v centrálně zásobovaných domácnostech v Olomouci či nedaleké obci Hlubočky. Společnost Olterm&TD oznámila, že zdražení bude přibližně desetiprocentní. Loni byl nárůst razantnější, teplo tehdy podražilo o 35 procent.

Zatímco letos odběratelé firmy Olterm&TD platili za gigajoule (GJ) tepla 935,4 koruny, příští rok to bude 1028,9 koruny. Podnik zásobuje v Olomouci či Hlubočkách takřka 29 tisíc domácností. „Pro rok 2024 přistupujeme ke zvýšení cen tepelné energie, a to o deset procent. Důvodem je zejména neustálý tlak inflace na základní vstupy, ať již jde o ceny primárních paliv a energií, které zahrnují také náklady na emisní povolenky nebo náklady na provoz, opravy a údržbu," komentovala společnost Olterm&TD avizované zdražení tepla.

Společnosti Olterm & TD, vlastněné firmou Veolia a městem Olomouc, loni klesl čistý zisk o 16 procent na 18,84 milionu korun z 22,47 milionu korun v roce předchozím. Výnosy teplárenské firmy ale vzrostly o čtyři procenta na 443,68 milionu korun z 427,74 milionu korun v roce 2021. Firma v roce 2022 snížila produkci tepla o 11 procent na 619 632,5 GJ z 699 064 GJ v roce 2021, zatímco předloni její výroba tepla vzrostla o deset procent. Loňský pokles produkce tepla a zisku vedení společnosti Olterm&TD nekomentovalo. Tuzemské teplárny se v roce 2022 potýkaly s prudce rostoucími cenami zemního plynu a domácnosti kvůli vysoké inflaci snížily spotřebu energií.

Obyvatelé Přerova si připlatí za odpady, vodu, teplo i vstupné na bazén. Půjde o stokoruny měsíčně

Obyvatelé Přerova musí v příštím roce počítat se zvýšenými výdaji za odpady, vodu, teplo a například i za vstupné na bazén. V průměru půjde o několik stokorun měsíčně. Například vstupné na bazén zdraží o deset procent. Zdejší radnici ovládá...

V roce 2022 společnost Olterm&TD provozovala 806 zdrojů tepla o celkovém výkonu 337 452 kW. Firma loni v Olomouci a nedaleké Velké Bystřici připojila na síť dálkového zásobování teplem nebo lokální plynové kotelny sedm nových odběrných míst, zejména bytových domů. Teplo bude dodávat například do bytů z developerského projektu Rezidence Okružní či Rezidence Green Wall v Olomouci. Společný podnik Olterm & TD v předchozích letech v Olomouci modernizoval všechny provozované kotelny na tuhá paliva na ekologičtější plynové zdroje, případně je napojil na síť zásobování tepelnou energií. Dožívající plynové kotelny nahradil kondenzační plynovou technologií.

Valná hromada společnosti Olterm & TD Olomouc loni schválila zvýšení základního kapitálu firmy o 127,9 milionu korun. Nové cenné papíry firmy upsali její dva akcionáři, kterými jsou společnost Veolia Energie ČR a Olomouc. Vložením městské infrastruktury v hodnotě 58 milionů do společnosti Olterm & TD a zvýšením jejího základního kapitálu vzrostl podíl města z 34 procent na 49. Majoritním akcionářem zůstala s podílem 51 procent Veolia.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Teplo, tepelná energie, dálkové vytápění, energetika, bydlení, náklady, zdražování, Olomouc, Hlubočky, Olomoucký kraj

Tepelná energie z centrálních zdrojů v Olomouci i letos podraží, cena stoupne o deset procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.