Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Univerzita Palackého si dnes připomíná 450 let od svého vzniku. Je druhou nestarší školou v zemi

Olomoucká univerzita si dnes připomíná významné výročí. Právě 22. prosince 1573 bylo tehdejší olomoucké jezuitské akademii přiznáno promoční právo, a tento den je proto považován za oficiální datum vzniku celé školy. Univerzita Palackého je po pražské Univerzitě Karlově druhou nejstarší školou svého druhu v České republice.

Oslavy a připomínky 450. výročí olomoucké univerzity probíhaly postupně po celý rok, šlo o výstavy, besedy, přednášky, koncerty či prezentace. K jubileu vyšla například také výpravná kniha Univerzita v Olomouci 1573–2023 ve třech jazykových mutacích. Svůj číslovaný výtisk obdržel při nedávné návštěvě Olomouce i prezident Petr Pavel.

"Kniha přehledně mapuje historii a proměny univerzity od jezuitských počátků až do současnosti. Přibližuje období rozkvětu po příchodu jezuitů do Olomouce, popisuje vrtkavé osudy při přesunu univerzity do Brna v 18. století či uzavření během válečného období temna a představuje novodobou éru po obnovení univerzity v roce 1948," přiblížil mluvčí Univerzity Palackého Olomouc Egon Havrlant.

Historie vysokého školství v Olomouci začala už v 60. letech 16. století, kdy zde vzniklo několik jezuitských škol. Akademická práva škola dostala roku 1573, další tři roky však trvalo, než byla v Olomouci zahájena vysokoškolská výuka.

Po zrušení jezuitského řádu byla v roce 1773 univerzita zestátněna a o pět let později ji čekalo stěhování do Brna. Zpátky se škola vrátila v roce 1782 jako lyceum s omezenou výukou. Po událostech roku 1848 se škola dostala do nemilosti, císař František Josef I. pak zrušil svým dekretem ze 17. května 1860 univerzitu jako celek. Ze staroslavné školy, na které působili třeba zakladatel genetiky Gregor Mendel či astronom působící ve službách čínského císaře Karel Slavíček, v Olomouci zůstaly jen teologická fakulta a knihovna.

U studentů a studentek Univerzity Palackého roste zájem o podnikání i potřeba brigád, ukázal průzkum

Na představy o budoucím pracovním uplatnění i na zájem o podnikání se zaměřilo dotazníkové šetření mezi patnácti stovkami studentů Univerzity Palackého v Olomouci. Do průzkumu realizovaného Vědeckotechnickým parkem UP se zapojili posluchači všech...

Po válce o obnovení školy usilovali studenti i učitelé, přesvědčit vládu, parlament a ministra školství Zdeňka Nejedlého nebylo lehké. Pomohlo i to, že v Olomouci stále fungovala univerzitní knihovna, kterou podle pamětníků vedl Nejedlého známý. V únoru 1946 Prozatímní Národní shromáždění schválilo zákon o obnovení university v Olomouci. Ve městě to vyvolalo vlnu radosti, po celé Olomouci se tehdy rozezněly kostelní zvony. Celý rok pak trvaly přípravy na slavnostní otevření, při kterém byl za účasti prezidenta Edvarda Beneše inaugurován první rektor školy, filozof a sociolog Josef Ludvík Fischer.

Dnes má univerzita osm fakult - Cyrilometodějskou teologickou fakultu, Lékařskou fakultu, Filozofickou fakultu, Přírodovědeckou fakultu, Pedagogickou fakultu, Fakultu tělesné kultury, Právnickou fakultu a Fakultu zdravotnických věd. Na škole studuje zhruba 23 tisíc studentů a pracuje zde přes čtyři tisíce lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzita Palackého Olomouc/Jakub Čermák

Štítky Univerzita Palackého,  výročí, publikace, založení, oslavy, Olomouc, historie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Palackého si dnes připomíná 450 let od svého vzniku. Je druhou nestarší školou v zemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.