Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Záchrana plecharény, nebo stavba nové haly? Olomouc zveřejnila výzvu pro potenciální investory

Zájem investorů o výstavbu nové multifunkční haly či rozsáhlou rekonstrukci zimního stadionu v centru města začali zjišťovat zástupci olomoucké radnice. Takzvané předběžné tržní konzultace jsou výsledkem postupu schváleného zastupitelstvem. Již dříve oslovil město s nabídkou vybudování sportovně-kulturního komplexu podnikatel Richard Morávek, oficiálně zatím jako jediný.

Delší dobu diskutovaná otázka výstavby nové multifunkční haly či komplexní přeměny plecharény v Hynaisově ulici v Olomouci vstupuje do fáze takzvaných předběžných tržních konzultací. Tento postup přijalo říjnové zastupitelstvo.

Olomouc bude hledat investory, kteří by měli zájem o výstavbu multifunkční haly pro sport a kulturu. Již dříve takovou nabídku předložila developerská společnost Redstone, která přišla s možností výstavby na pozemcích ve Velkomoravské ulici....

Dosud se hovořilo zejména o dvou variantách – stavby arény za přibližně dvě miliardy korun v lokalitě Nová Velkomoravská, kde by nákladnou investici uhradila developerská skupina podnikatele Richarda Morávka a město by se zavázalo k příspěvku přibližně 30 milionů korun ročně navyšovanému dle inflace. Druhou alternativou je oprava letitého zimního stadionu v majetku Olomouc, což je podle přestavitelů radnice mimo finanční možnosti městských financí.

Olomouc bude nyní zjišťovat i případné další nabídky a jednat s potenciálními investory. V závěru roku zveřejnila Výzvu k projevení zájmu o vybudování multifunkční haly. „Účelem je ověření realizovatelnosti projektu a formulování konkrétních podmínek, včetně stanovení dalšího postupu. Ze strany města tím není nijak předepsaná lokalita ani stavba samotná. Město tedy čeká na konkrétní nabídky soukromého sektoru,“ objasnil Pavel Konečný z tiskového oddělení olomouckého magistrátu.

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by město spolupracovat se soukromým investorem, nebo hokejovou halu postavit či opravit samo?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Jaký je Váš názor na stavbu hokejové, respektive vícefunkční haly v Olomouci? Je podle Vás lepší spolupráce se...

Samotná výzva se nezaměřuje pouze na výstavbu nové haly, ale zohledňuje také možnost, při které by chtěl investor financovat obnovu plecharény. Podle dokumentu má mít aréna na území města v optimálním případě dvě ledové plochy a kapacitu nejméně pro 5 500 diváků. „Hala by měla nejenže nahradit stávající stadion, coby místo konání zápasů hokejové Tipsport extraligy, ale umožnit rovněž pořádání sportovních, kulturních a společenských událostí většího rozsahu, než bylo doposud možné. Tímto krokem bezpochyby dojde též ke zvýšení kvality života místních obyvatel a prestiže samotného Statutárního města Olomouce. Současně hodlá Statutární město Olomouc prověřit případný zájem soukromého sektoru o spolupráci zahrnující rekonstrukci stávajícího stadionu s možným převzetím či participací na provozování ve vlastnictví Statutárního města Olomouc a v případě zájmu projednat podmínky takové spolupráce,“ stojí ve výzvě. Písemné sdělení o zájmu jednat mají potenciální investoři sdělit advokátní kanceláři MT Legal, jež bude proces pro olomouckou radnici zajišťovat.

Jak má Olomouc řešit potřebu multifukční haly pro sport a kulturu?

Celkem hlasovalo3779 čtenářů

Před říjnovým zastupitelstvem si nechali radní zpracovat k problematice multifunkční arény právní posouzení, které ukázalo právě potřebu aktuálního procesu. „Právní analýza doporučila městu jít nejprve cestou tržních konzultací. Město by tak mělo zjišťovat, zda neexistuje i jiná varianta spolupráce se soukromými investory. Na základě průzkumu bude pak nutné realizovat veřejnou zakázku, která by proběhla podle podmínek stanovených městem,“ vysvětlil v říjnu Zdeněk Bogoč, vedoucí Odboru stategie a řízení olomouckého magistrátu.

O výsledcích tržních konzultací má Rada města informovat zastupitele do června 2024. Mezitím se počítá i s další přípravou vybudování nové menší budovy s ledovou plochou v sousedství zimního stadionu. „V příštím roce bude pokračovat projektová příprava tréninkové hokejové haly a také proběhne příprava pozemku, tedy demolice staré malé haly,“ uvedl na sociálních sítích primátorův investiční náměstek Miloslav Tichý (ANO).

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HC Olomouc, Redstone Real Estate

Štítky Zimní stadion, zimák, plecharéna, analýza, investice, rekonstrukce, Nová Velkomoravská, Olomouc

Záchrana plecharény, nebo stavba nové haly? Olomouc zveřejnila výzvu pro potenciální investory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.