Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Odhalené vzpěračky dražily kalendáře pro zámek ve Ptení. Za peníze nechal kastelán zasklít okna

Dražba jubilejního desátého kalendáře vzpěraček pomohla zámku ve Ptení na Prostějovsku. Kalendář, pro který se vysportované dívky letos svlékly, šel na dračku, výtěžek deset tisíc korun tak kastelán zámku, punkový muzikant Horset, využil na zasklení všech vnějších oken. Dražba poslední sady pro Ptení pokračuje až do Silvestra.

"Celý nápad přišel v době, kdy se začínaly prodávat naše kalendáře a zároveň byl punkový festival na zámku ve Ptení, kam nás pozval příbuzný. On s manželkou se kamarádí s Horsetem, občas tam jezdí pomáhat na víkendy a jezdí i na jejich akce. Na festivalu jsme to tedy tehdy měli i s prohlídkou zámku a podzámčí," popisuje několikanásobná mistryně republiky Julie Švecová z oddílu Vzpírání Haná z Náměště na Hané na Olomoucku.

Dražba pokračuje
Až do Silvestra se draží letos poslední sada kalendářů. Zámek dostane čtvrtinu z vydražené částky, nyní je příhoz pět tisíc korun, nebo někdo koupí celou sadu za 10 tisíc a zámek dostane celou částku. Dražba probíhá zde.

Jak sama říká, vždycky měla ráda hrady, zříceniny a staré rozpadlé baráčky, které mají atmosféru. "A když jsem přemýšlela, kde bych mohla přispět dražbou kalendářů a zároveň jsem chtěla podpořit i něco nebo někoho v okolí, tak se to samo nabídlo," dodává vzpěračka. Přes příbuzného a jeho manželku zkontaktovala Horseta, slovo dalo slovo a dražba se rozjela. 

"Mezitím se ukázalo, že je nezvykle velký zájem o kalendáře s podpisy vzpěraček, tak jsem jich nechala podepsat více, a výtěžek jsem také věnovala na zámek Ptení. Dohromady, když jsem zaokrouhlila částku z dražby čtyř vydražených sad kalendářů s částkou za ty podepsané, jsem jim na transparentní účet poslala deset tisíc korun," shrnula Švecová.

Vzpěračky z Hané a dalších koutů republiky letos splnily své sliby a jejich výroční desátý kalendář obsahuje odvážné a půvabné akty. Vzpěračky se tak mimo jiné snaží ukázat, že i v jejich sportu je krása, ladnost a napětí. Autorem snímků byl fotograf Marek Koláček.

Ptenský zámek vydal poklady. Sudové plomby, které dokládají existenci pivovaru, ale i měďáky a stříbrňáky

Měďáky a stříbrňáky a další mince z období Rakouského císařství, ale i pivní plomby, které dokládají existenci zdejšího pivovaru, našli zámecký pán a jeho přátelé při úklidu zámku ve Ptení na Prostějovsku. David Hudeček alias Horset chce všechny...

Kastelán David Hudeček, alias Horset, nyní za vydraženou částku nechal zasklít všechna vnější okna na zámku. "Jsme z toho nadšení a jsme strašně rádi. Díky tomuto daru teď do zámku konečně nefouká, všechna vnější okna na nádvoří i ven jsou zasklená," netají se radostí Hudeček. 

V Prostějově našel dokonce skláře, který je opravám zámku nakloněný, a udělal dobrou cenu. Okna ve Ptení jsou dvojitá, vnější okenice jsou nyní zabezpečené, takže dovnitř nelétá sníh, déšť nebo například listí a další nepořádek. "Zámek je uzavřený, což je vynikající. S nápadem přišly samotné vzpěračky, se kterou se zná moje kamarádka, a my jsme vděční," podotkl Horset. 

Muzikant a milovník středověku Hudeček zámek ve Ptení koupil loni od města Prostějova za 3,3 milionu korun. Radnice neměla pro památkově chráněný objekt využití a kupce hledala dlouhé roky. Na koupi si hudebník vzal hypotéku a zámek chce postupně opravit. Objekt má naštěstí relativně zachovalou střechu, takže až na výjimky do něho zatím nepršelo. Už letos tam proběhla řada akcí a hudebních festivalů.

FOTOGALERIE: Odhalené vzpěračky. Desáté vydání jejich kalendáře je plné půvabných aktů

Vzpěračky z Hané a dalších koutů republiky splnily své sliby a jejich výroční desátý kalendář obsahuje odvážné a půvabné akty. Vzpěračky se tak snaží ukázat, že i v tomto sportu je krása, ladnost a napětí. Kalendář na příští rok je již v prodeji,...

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl David Hudeček, Marek Koláček

Štítky vzpěračky, akty, kalendář, zámek, Ptení, okno, sklo, Olomoucký kraj, peníze, dražba, výtěžek, dar, Haná, Prostějov

Odhalené vzpěračky dražily kalendáře pro zámek ve Ptení. Za peníze nechal kastelán zasklít okna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.