Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Méně automobilové dopravy, více chodců. Žižkovo náměstí v Prostějově čeká proměna

Prostějovské Žižkovo náměstí projde v následujících letech rozsáhlou rekonstrukcí. Návrh plný zeleně a odpočinkových míst by měl obnovit původní účel náměstí. Upozadit by se měla automobilová doprava, a naopak chodci by měli dostat přednost. Celý projekt je rozdělený do osmi fází.

Prostějov plánuje přeměnit Žižkovo náměstí. Podle náměstka primátora Jiřího Rozehnala (ANO) není zatím jasné, kolik bude rekonstrukce stát, ani kdy by se měla dokončit. Finance na rekonstrukci by měly jít jak z městské kasy, tak z dotací integrované územní strategie olomoucké aglomerace. „V rozpočtu města na rok 2024 je vyčleněna částka 1 milion Kč na zpracování projektové dokumentace,“ uvedla radnice na webu.

Lidé v Olomouckém kraji platí od letošního roku více peněz za vodné a stočné. Potvrzuje se ovšem, že nejlépe jsou na tom odběratelé v lokalitách, kde jsou vodárny v rukou měst a obcí. Například na Litovelsku a Šternbersku je cena vody stále pod...

Projekt má osm fází a běží už od roku 2021. Tehdy začal průzkum historické úpravy veřejných prostranství. Poté do roku 2023 probíhala územní studie, za kterou radnice zatím zaplatila, podle registru smluv, přes 1,1 milionu korun.

Nyní by se mělo začít jednat o realizaci. Radnice chce nejdříve veřejně představit návrh zmiňované územní studie. V následujícím roce by mělo proběhnout také výběrové řízení pro zpracování projektové dokumentace, jejíž dokončení radnice očekává mezi lety 2024-2025. Kdy dojde na další kroky, tedy stavební povolení, výběrové řízení na dodavatele stavby a její realizaci zatím není jasné.

Podle náměstka je ale celý proces na úplném začátku. „Je to dlouhodobý koloběh. Ne, že bychom stavěli za dva roky nebo za tři. To bude na delší dobu,“ vysvětlil s tím, že jen samotná projektová dokumentace zabere poměrně dost času. „Máme nějakou základní hmotu, co by kde mělo být. Když se do toho potom vloží projektant, tak bude muset řešit konkrétní položky, jako kompletní vybudování sítí, víc míst na parkování, chodníky, aktivní zeleň…“ pokračoval Rozehnal.

Právě chodníky a zeleň by měly na budoucím náměstí dominovat. Projekt chce upozadit automobilovou dopravu. „Prostor podél západní i východní zástavby bude sloužit zejména letním zahrádkám přítomných restaurací,“ uvedlo město na Facebooku. Taktéž by mělo dojít k výměně mobiliáře a osvětlení. „Ve středové části dojde k vytvoření odpočinkové plochy s novým vodním prvkem,“ doplnila radnice.

Řeky se opět zvedají. Náplavka v Olomouci je uzavřená, voda zaplavila silnici na Šumpersku

Deštivé počasí opět zvedá hladiny vodních toků také v Olomouckém kraji. Řeka Morava by v Olomouci měla vystoupat k druhému stupni povodňové aktivity, kulminace vodního stavu se přepokládá v pátek večer. Na olomouckou náplavku je už od čtvrtka...

„Jedním ze stěžejních cílů návrhů bylo, aby bylo náměstí zelenější a vytvářelo prostor pro příjemné trávení času zejména v letních měsících,“ doplnili zástupci vedení města. Projekt by měl také zajistit kvalitnější hospodaření s dešťovou vodou pomocí obměny asfaltové plochy za kamennou dlažbu. Díky tomu by měla jít dešťová voda přímo do půdy a do retenční nádrže k zavlažování.

„Návrh vznikl na základě podrobných provozních, dopravních, ale i historických analýz. Jelikož se jedná o náměstí v centru památkové zóny, byl návrh několikrát projednáván s Národním památkovým Ústavem,“ dodalo město.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rozvíjíme Prostějov

Štítky Prostějov, Žižkovo náměstí, ITI Olomoucké aglomerace, náměstí, rekonstrukce, projekt

Méně automobilové dopravy, více chodců. Žižkovo náměstí v Prostějově čeká proměna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.