Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Prostějovu odpadnou náklady za úklid cigaretových nedopalků. Zaplatí je soukromá firma

Prostějovská radnice přestane platit za úklid cigaretových nedopalků. Místo města službu zajistí soukromá firma. Radnice jí bude paušálně platit téměř půl milionu korun ročně. Stejná firma už funguje od konce loňského roku i v Přerově.

Prostějovští radní na svém jednání odsouhlasili uzavření smlouvy s akciovou společností Nevajgluj. Nově bude firma městu platit za úklid cigaretových nedopalků odhozených na ulici mimo odpadkové koše.

Radnice podle náměstka primátora Jiřího Pospíšila (ANO) získá od společnosti takřka 440 tisíc korun ročně za úklid nedopalků mimo odpadkové koše. „Dále nám společnost uhradí náklady na soustřeďování odpadu z tabákových výrobků v nádobách na směsný odpad včetně odpadkových košů, a to ve výši 26 130 korun ročně,“ upřesnil náměstek. 

Pozor na lednový efekt, varují před závislostí na alkoholu odborníci

Oslavy spojené s koncem roku a příchodem toho nového si Češi zpříjemňují alkoholem. Pokud lidé v požitkářském popíjení po svátcích nepoleví, mohou se dopracovat až k závislosti. Před nebezpečným lednovým efektem, jak se stavu přezdívá, varují...

Smlouvu se společností Nevajgluj uzavřel v závěru minulého roku i Přerov. „Společnosti Nevajgluj bylo letos Ministerstvem životního prostředí vydáno oprávnění k provozování kolektivního systému. Ten vznikl na základě dohody výrobců tabákových výrobků s filtry a mezi jeho hlavní povinnosti patří úhrada nákladů obcím na úklid nedopalků,“ vysvětlil náměstek přerovského primátora Miloslav Dohnal (bez politické příslušnosti).

Nevajgluj krom samotného úklidu nedopalků přichází i s osvětovou činností, v rámci níž hodlá kuřáky motivovat, aby „vajgly“ odhazovali jen do určených sběrných nádob. Podobnou částku jako v Prostějově zaplatí společnost i Přerovu. Přibližně půjde, podle Evy Kousalové která má na starost odpadové hospodářství, o 420 tisíc korun ročně. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Nevajgluj, Prostějov, úklid, odpad, cigaretové nedopalky, vajgly

Prostějovu odpadnou náklady za úklid cigaretových nedopalků. Zaplatí je soukromá firma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.