Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Nejvíce nezaměstnaných je na Jesenicku. V zimních měsících je jejich nárůst obvyklý, míní analytik

K závěru roku vzrostl počet nezaměstnaných v kraji. Jejich největší podíl v obyvatelstvu je na Jesenicku. Podle analytika se tam projevuje úbytek sezónních pracovních příležitostí.

K poslednímu prosinci evidoval Úřad práce 16 108 uchazečů o zaměstnání. Je jich o 1 390 více než na konci předchozího měsíce. Podíl nezaměstnaných osob tak vzrostl na 3,8 procenta.

Podle analytika Úřadu práce Jaroslava Mikšaníka je nezaměstnanost v Olomouckém kraji relativně slušná. „V minulosti vykazoval Olomoucký kraj třetí nejvyšší nezaměstnanost za Ústeckým a Moravskoslezským krajem. Teď je na pátém nebo šestém místě,“ vysvětlil v úvodu analytik.

Hned tři okresy vykázaly vyšší podíl nezaměstnaných osob, než je celorepubliková hodnota – 3,7 procent. Nejvíce lidí bez práce je na Jesenicku s 5,6 procenty obyvatelstva. Podle Mikšaník je na Jesenicku nárůst nezaměstnanosti v zimních měsících obvyklý, především kvůli sezónním pracovním nabídkám.

TIP NA VÍKEND: Do Jeseníků se vrátila zima, zájemce odvezou skibusy. V provozu je většina areálů

Do Jeseníků se díky ochlazení vrátila zima, většina lyžařské areálů je opět v provozu, protože provozovatelé mohli začít zasněžovat. Na hřebenech je až 90 centimetrů sněhu a platí první stupeň lavinového nebezpečí. V Provozu jsou i střediska v...

„Na jaře se nezaměstnanost výrazně snižuje, vznikají totiž sezónní pracovní příležitosti v cestovním ruchu, lázeňství, lesnictví nebo zemědělství,“ objasnil. Na podzim tyto nabídky z velké části mizí, což vede k vysokému nárůstu nezaměstnanosti navzdory vzniku dalších sezónních pracovních nabídek v horských a lyžařských střediscích. „Tam ale nejsou schopní pokrýt tu stejnou poptávku, jako je v létě,“ navázal Mikšaník.

V okresech Přerov a Šumperk zaznamenal Úřad práce 4,3 procent nezaměstnaných v obyvatelstvu. Olomoucko má 3,6 procent nezaměstnaných. Úplně nejméně jich je v okrese Prostějov – 2,7 procent.

„Vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých okresech Olomouckého kraje byl podobný – ve všech nezaměstnanost vzrostla,“ uvedla vedoucí oddělení zaměstnanosti v Olomouckém kraji Jana Litvíková. V Přerově přibylo 7,5 procent nezaměstnaných, v Prostějově jen o desetinu procenta více. Úřad práce eviduje přírůstek 9,3 procent, v Šumperku 10,4. Největší hodnoty dosahuje Jeseník s 15,5 procenta.

Na konci roku bylo v Olomouckém kraji 16 108 nezaměstnaných osob. Od konce listopadu jich přibylo téměř 1 400. Je to o 811 osob více než na konci roku 2022. Nejvíce žadatelů bylo ve věku mezi 15 a 64 lety.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jaroslav Mikšaník

Štítky nezaměstnanost, nezaměstnanost v Olomouckém kraji, Olomoucký kraj, Úřad práce, statistika, nárůst nezaměstnaných, sezónní práce

Nejvíce nezaměstnaných je na Jesenicku. V zimních měsících je jejich nárůst obvyklý, míní analytik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.