Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zajímavosti Jeseníků přiblíží Dům přírody, návštěvnické centrum vznikne v Karlově Studánce

Vzácnou přírodu Jeseníků má návštěvníkům horské oblasti v budoucnu přiblížit moderní Dům přírody v Karlově Studánce. Lázeňská obec je důležitým bodem řady turistických tras, které vedou nejen na Praděd. Stavba návštěvnického centra včetně doplňkové infrastruktury má být hotová v roce 2028 a vyjde přibližně na 125 milionů korun.

Krásy a zajímavosti jesenických hor přiblíží návštěvníkům Dům přírody Jeseníků, jehož stavba je plánována v Karlově Studánce na Bruntálsku. Záměr vybudovat moderní návštěvnické středisko v Karlově Studánce podepsali hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO), ředitel Horských lázní Karlova Studánka Jan Poštulka a ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) František Pelc.

Investorem Domu přírody Jeseníků bude AOPK, provozovatelem státní podnik Horské lázně Karlova Studánka. Financování projektu mají zajistit peníze ze státního rozpočtu a takzvaných švýcarských fondů. Dům přírody vznikne na státním pozemku, místo bylo vybráno po dohodě s obcí, lázněmi i nestátními neziskovými organizacemi. Chystaný dům přírody nabídne interaktivní expozici i ekovýchovné programy, tematické přednášky, výstavy, projekce či tvůrčí dílny. Program bude zaměřen na návštěvníky hor a školy.

Nejvyšší návštěvnost za čtvrt století. Zoo Olomouc hlásí úspěšný rok a plánuje další investice

Do zoologické zahrady v olomoucké městské části Svatý Kopeček zavítalo v roce 2023 přes 381 tisíc návštěvníků, jde o překonání této statistiky za předchozích 25 let. Loni zoo otevřela dvě nové části safari a dál se věnovala také důležitým, i když...

„Program Dům přírody jsme koncipovali podle modelu, který funguje i jinde ve světě. Domy přírody orientují návštěvníky v území, poskytují jim základní informace a zázemí. Návštěvníkům chceme představit území nejrůznějšího charakteru, aby bylo vidět, jak je naše příroda a krajina rozmanitá. Rádi bychom, aby si odnášeli, co dělat pro to, aby taková zůstala i v budoucnu,“ řekl Pelc. Volba na Karlovu Studánku podle něj padla kvůli tomu, že je vstupním místem do CHKO Jeseníky a agentura v obci vlastní vhodné pozemky.

Region v okolí Pradědu podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) ročně navštíví téměř půl milionu lidí a podobné zařízení zaměřené na informování o přírodních krásách Jeseníků a osvětu v problematice ochrany přírody zde chybí. „Jeseníky jsou jedinečné pohoří a to, že doposud nemají místo, kde by se návštěvníci mohli seznámit s jeho krásami, považuji za velký dluh vůči turistům i místním lidem,“ uvedl Hladík. Zařízení podle něj bude sloužit jako informační bod a jako místo setkávání návštěvníků hor či školáků.

Ve 24 chráněných krajinných oblastech je nyní deset domů přírody. Například v Olomouckém kraji funguje Dům přírody Litovelského Pomoraví.

Karlova Studánka je podle Krkošky průsečíkem oblíbených turistických tras. „Je to ideální místo pro vybudování Domu přírody Jeseníků. Jeho hlavním posláním bude seznamování s bohatstvím místní krajiny a přírody a taky osvěta, jak se máme při výletech chovat, aby zde byl turismus udržitelný, aby krajina netrpěla a byla zde ve své kráse dál i pro příští generace,“ podotkl.

Moravskoslezský kraj se podle hejtmana bude podílet na přípravě projektu, nabídne pomocnou ruku při marketingu a propagaci a v rámci možností bude také přispívat na jeho provoz. Krkoška připomněl, že v Karlově Studánce bude nutné investovat i do odstavného parkoviště a nového navigačního systému.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Šaj

Štítky Příroda, hory, Jeseníky, turistika, Dům přírody, AOPK, investice, stavba, Karlova studánka

Zajímavosti Jeseníků přiblíží Dům přírody, návštěvnické centrum vznikne v Karlově Studánce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.