Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Nové nábřeží, cyklostezka i lávka. Rozšíření Šantovky má proměnit okolí Mlýnského potoka

, aktualizováno 19. ledna 2024, 17:01

Vizi živoucího propojení historického jádra Olomouce a jižní části města podél Mlýnského potoka rozpracovávají architekti v souvislosti s plánovanou stavbou nové čtvrti Šantovka District. Břehy vodního toku poblíž obchodní galerie se mají proměnit a začlenit například promenádu pro pěší, cyklostezky či relaxační zónu.

Architektonické a projekční studio A8000 se věnuje projektu úpravy okolí Mlýnského potoka v Olomouci, v oblasti blízko nákupní Galerie Šantovka. Pravé rameno řeky Moravy přitéká od Bezručových sadů, developerská společnost Redstone v souvislosti s rozvojem území plánuje při výstavbě nové čtvrti i výraznější zpřístupnění břehů vodního toku.

Třímiliardová proměna parkovišť u Šantovky: v Olomouci má vyrůst nová multifunkční čtvrť

V průběhu příštího roku předpokládá developerská skupiny Redstone olomouckého podnikatele Richarda Morávka začátek výstavby nové moderní části města nazvané Šantovka District. Ta je pozměněnou verzí původního záměru rozšíření stejnojmenné...

Podle architektů v současnosti pohyb v území omezuje mnoho bariér pro spojení centra města a jižnějších lokalit dále po proudu Moravy. „Nový návrh vede cyklostezku podél břehu potoka, přičemž nezasahuje do samotného koryta. Využívá volné břehové plochy, v místě nábřežní zdi pak posunuje zeď dál od koryta a vytváří dostatečně široký prostor pro chodník. Plně respektuje systém protipovodňové ochrany města. Na několika místech, jako je most 17. listopadu, silniční a železniční most, pak cyklisté mosty podjedou,“ říká architekt Martin Krupauer z ateliéru A8000.

Na soutoku s řekou Moravou by mělo podle připravovaného projektu vzniknout nové přemostění lávkou pro pěší a cyklisty. Pozemky v trase plánované stezky jsou ve vlastnictví města, povodí nebo investora. „Relativně nízký počet zúčastněných subjektů tím pádem dává šanci na shodu a zdárnou koordinaci celého záměru,“ doplňují autoři záměru. Podle olomouckého primátora Miroslava Žbánka (ANO) je město vhodné kultivaci prostoru kolem Mlýnského potoka obecně nakloněno.

Situace se změnila, zaměřili jsme se na nakupování druhé generace, říká k Šantovka District architekt Bishop

Dlouhodobou vizi na rozšíření Galerie Šantovka nedaleko centra Olomouce má z tvůrčího a funkčního hlediska v režii renomovaný britský architekt Robert Bishop. Na setkání s novináři prezentoval nejen podobu ambiciózního projektu Šantovka District....

„Voda může výrazně pozvednout kvalitu života obyvatel ve městě, vdechnout jim novou energii i přinést zajímavé možnosti trávení volného času. Nová městská čtvrť je komplexní projekt, který přináší život do dosud opomíjeného území s velkým rozvojovým potenciálem. Usilujeme o splynutí několika různých projektů v jeden přirozený městský celek, jehož hlavní dominantou se stane Mlýnský potok. Obyvatelé Olomouce ho dosud příliš nevyužívali, stačí ale několik vhodných zásahů a zapomenutý potok se může rázem proměnit v atraktivní a živé městské nábřeží,“ tvrdí architekt Krupauer.

Plán počítá nejen s veřejnými prostranstvími a zábavními prvky u řeky, ale zvažuje se také forma rekonstrukce zbořeného jezu u Šantovky. Výstavbu projektu Šantovka District za přibližně tři miliardy korun plánuje společnost Redstone podnikatele Richarda Morávka zahájit v letošním roce. Na tento záměr má pak bezprostředně navazovat i proměna okolí Mlýnského potoka.

„Revitalizace území podél Mlýnského potoka je ve fázi architektonické studie. Tato vize dostala podporu od Povodí Moravy i Statutárního město Olomouc a pravidelně průběh přípravy s městem konzultujeme. Drobné úpravy nyní ateliér A8000 zapracování a termín odevzdání finální architektonické studie je březen letošního roku. Poté se může zapracovat na schválení dalších kroků a získání povolení,“ doplnil Krupauer.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Atelier A8000

Štítky Projekt, investice, řeka, Mlýnský potok, Šantovka, urbanismus, architektura, Olomouc

Nové nábřeží, cyklostezka i lávka. Rozšíření Šantovky má proměnit okolí Mlýnského potoka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.