Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Olomouc plánuje úpravy na desítkách školních budov. Cílem modernizací je úspora energií

Celkem 37 budov sloužících potřebám dvanácti olomouckých základních a mateřských škol plánuje město modernizovat s cílem energetických úspor. Úpravy za 50 milionů korun budou přitom hrazené ve speciálním režimu právě z prostředků, které se díky novým opatřením a technologiím podaří z provozních rozpočtů ušetřit.

Investice realizované takzvanou metodou EPC (z anglického Energy Performance Contracting) má v případě budov olomouckých škol přinést roční úsporu v hodnotě minimálně tří milionů korun. „Počítá se s opravou střešních konstrukcí, instalací fotovoltaických panelů, modernizací vytápění a osvětlení, zavedením systému individuální regulace teplot a úspornými opatřeními na vodě,“ uvedla mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Úpravy se podle zástupců magistrátu budou týkat 37 vybraných budov ze základních škol Demlova, Gorkého, Holice 41, Holice 43, Holice 58, Holečkova, Nedvědova, Helsinská, ZŠ a MŠ Řezníčkova a také mateřských škol Holice 38, Holečkova a Nedvědova.

Přestavba za desítky milionů. Vyhledávaná škola na Svatém Kopečku získá novou družinu

Jednou z největších investic města Olomouce bude v letošním roce kompletní přestavba nevyužívané budovy na Svatém Kopečku, která má poté sloužit tamní základní škole jako družina. Rozsáhlá rekonstrukce vyjde přibližně na 65 až 70 milionů, značnou...

„Velkou motivací pro realizaci projektů energetických úspor jsou samozřejmě nynější vysoké ceny elektřiny a zemního plynu, ale například i podpora Národní rozvojové banky. Ta díky programu ELENA hradila 90 procent nákladů na přípravu projektu, který by se bez pomoci poradenské firmy neobešel,“ popsal na webu města energetický manažer olomouckého magistrátu Roman Luczka. Odborná příprava projektu přišla na necelé dva miliony korun, město Olomouc tak zaplatila pouze desetinu těchto nákladů. Za plánovaný záměr již Olomouc získala také ocenění od Asociace poskytovatelů energetických služeb.

Podle olomouckého primátora Miroslava Žbánka (ANO) představuje renovace budov a energetické úspory důležité téma. „Jsme aktivní v oblasti nákupu energií, ale máme i dlouhodobé strategické dokumenty, jako je SECAP. Od listopadu 2020 jsme signatářem Paktu starostů a primátorů v oblasti klimatu a energetiky. Před dvěma lety jsme zavedli energetický management podle ISO 50001. Připravujeme další projekty v rámci komunitní a komunální energetiky. To všechno jsou důvody, které nás ujišťují v rozhodnutí, že metoda EPC je tou správnou cestou k dosažení co nejefektivnějšího a nejpříznivějšího řešení zásobování vybraných objektů elektrickou energií, vodou a teplem a zároveň jejich co největšího zhodnocení. Je evidentní, že EPC projekty se nám do této skládačky velmi hodí,“ komentoval Žbánek.

Energetické služby se zárukou úspor (Energy Performance Contracting, zkráceně EPC) zahrnují návrh úsporných opatření, přípravu, realizaci a příp. zajištění financování projektu vedoucí k úsporám energie budov. Zákazník nepotřebuje žádné vlastní finanční zdroje, protože realizaci postupně poskytovateli splácí z výsledných a smluvně garantovaných úspor. Veškerá rizika projektu nese poskytovatel a v případě, že úspor není dosaženo dle předem stanoveného modelu, hradí poskytovatel rozdíl. Investice do projektu metodou EPC mají návratnost 6 až 10 let. Metoda EPC se v Česku uplatňuje už od roku 1994. 
Zdroj: ČEZ

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Martinovská

Štítky Energie, elektřina, náklady, úspory, zdražení, modernizace, rekonstrukce, technologie, Olomouc, škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc plánuje úpravy na desítkách školních budov. Cílem modernizací je úspora energií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.