Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jeseník za desítky milionů opraví městskou vilu. Nově v ní zřídí dětské skupiny pro nejmenší

Jeseník plánuje s využitím dotační podpory rozsáhlou rekonstrukci městské vily na Dukelské ulici. Stavební úpravy bývalého sídla městské policie i okolí budovy vyjdou na více než 30 milionů korun. Opravený dům pak poskytne zázemí pro fungování služby takzvané dětské skupiny, tedy několikahodinové péče o děti přednostně ve věku jednoho až tří let.

Jesenický městský úřad eviduje zájem o rodičů o službu dětské skupiny, kterou zahrnuje i do své koncepce rodinné politiky. „Zejména aktuální ekonomická situace některé nutí k dřívějšímu návratu do zaměstnání. Někteří se do práce chtějí vrátit dobrovolně alespoň na pár hodin týdně, jiní by zase ocenili pomocnou ruku, protože potřebují více času na péči o domácnost,“ vysvětlil na webu města Jiří Kovalčík, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Jeseník.

Ten zároveň upozorňuje, že mateřské školy často přijímají děti až od tří let, primárně pak děti v předškolním věku nebo děti s odkladem nástupu do školy. Zařízení, které by poskytovalo hlídání nejmenších dětí tak v Jeseníku zatím chybí. Situace se má změnit po rekonstrukci vily v Dukelské ulici. „V budově budou fungovat celkem dvě dětské skupiny po maximálně deseti dětech. Přijímány budou přednostně děti ve věku od jednoho do tří let. Starat se o ně budou kvalifikované pečující osoby s odbornou kvalifikací v pedagogice, sociálních nebo zdravotnických oblastech,“ doplnila Iva Peitlová, vedoucí odboru školství, kultury a sportu jesenického městského úřadu.

Službu bude poskytovat Modrá školka Jeseník a to nejméně šest hodin každý pracovní den. Podle mluvčí radnice Markéty Kaniové si rodiče budou moct flexibilně dohodnout dobu pobytu svého dítěte v dětské skupině.

Jeseník v číslech: po letech vzrostl počet obyvatel

Jesenická radnice hlásí po dlouhé době narůstající počet obyvatel. Je tomu tak díky počtu narozených dětí a lidí, kteří se do okresního města na severu kraje přistěhovali. Vyplývá to z městem zveřejněných dat.

„Chceme rodičům nabídnout možnost přizpůsobit si péči o dítě podle jejich individuálních potřeb. Věřím, že zřízení dětské skupiny jim poskytne příležitost sladit svůj rodinný a pracovní život,“ podotkla starostka Zděňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Samotná přestavba vily by měla začít v letošním roce, hodnota zakázky se předpokládá na úrovni přibližně 32 milionů korun, dotační podpora přesahuje 14 milionů. „Hlavní práce v rámci projektu zahrnují bezbariérovou úpravu vstupu do objektu a rekonstrukci místností v přízemí a prvním patře, včetně změny jejich dispozic na dětskou skupinu.  Revitalizace zasáhne také technické systémy, které jsou již za hranou životnosti, například vzduchotechniku, elektroinstalace, a dešťovou kanalizaci a podobně,“ uvedl vedoucí odboru investic a majetku Jiří Uher.

Mluvčí Kaniová připomněla, že v minulém století budova sloužila jako mateřská školka, v devadesátých letech v ní byl zřízen Klub důchodců a byla zde umístěna nově vzniklá Městská policie Jeseník. „Strážníci svou služebnu na Dukelské využívali až do roku 2021, kdy se přestěhovali do prostor v pasáži Slovan,“ doplnila Kaniová.

Polyfunkční charakter bude mít rozlehlá stavba i nadále, rekonstrukce zahrnuje i přístavbu kočárkárny a venkovní úpravy či opatření pro energetické úspory. „Aktuálně se v přízemí nachází komunitní centrum, které slouží klubům seniorů, v nichž se pravidelně schází okolo 250 členů, a které pořádají třeba taneční odpoledne, přednášky, besedy a další akce. První patro není od stěhování strážníků využíváno. Dvoupodlažní podkroví pak slouží k bydlení a účel jeho využití se po stavebních úpravách nezmění,“ vysvětlil místostarosta Jeseníku Václav Urban (STAN) s tím, že i v komunitním klubu se budou nadále scházet senioři a objekt tak bude plnohodnotně využíván.

Ohodnoť článek

Foto Město Jeseník

Štítky Investice, rekonstrukce, městská vila, Jeseník, dětská skupina, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseník za desítky milionů opraví městskou vilu. Nově v ní zřídí dětské skupiny pro nejmenší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.