Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Protest zemědělců v Olomouckém kraji: do měst zamíří desítky traktorů a další techniky

Ze čtyř směrů dorazí ve čtvrtek dopoledne do Olomouce zemědělci s rozměrnou technikou, aby upozornili na byrokratickou zátěž, nízké výkupní ceny a další aspekty, které komplikují jejich činnost. Protestní jízdy se uskuteční napříč Olomouckým krajem a Českou republikou, traktory, nákladní auta a další vozy vyrazí i do okresních měst či na hraniční přechod Bílý potok na Jesenicku. Protest má mezinárodní rozměr.

Velmi špatný nápad měl neznámý pachatel, který na frekventované křižovatce u Prostějova vyměnil dopravní značky, a prohodil tak hlavní a vedlejší silnici. Podle dopravních expertů šlo o život. Pachateli hrozí až šest let vězení.

Zemědělci v Olomouckém kraji vyrazí ve čtvrtek 22. února před desátou hodinou na protestní jízdy, podle zástupců Agrární komory a Zemědělského svazu Olomouckého kraje chtějí upozornit na mimořádně špatnou situaci v českém i evropském agrárním sektoru. „Neplánujeme extrémní projevy odporu jako naši kolegové v Paříži či Bruselu v podobě zapalování pneumatik, vypouštění močůvky či kydání hnoje na veřejná prostranství nebo úřední budovy. Naše stroje s transparenty se budou pohybovat s největší pravděpodobností na hlavních úsecích měst Olomouc, Prostějov, Šumperk a Přerov, v případě okresu Jeseník jde o podporu akce na hraničním přechodě Bílý Potok,“ shrnula ředitelka Agrární komory Olomouckého kraje Michaela Navrátilová.

Přibližně od půl desáté dopoledne do 12. hodiny by měli řidiči v Olomouckém kraji počítat s možností zpomalení dopravy, a to kvůli projíždějící zemědělské technice. Do Olomouce, Šumperka či Prostějova by mělo podle předběžných předpokladů vjet přibližně 100 až 120 kusů techniky, zhruba poloviční počet strojů zamíří do ulic Přerova či na hraniční přechod s Polskem na Jesenicku.

Jedna z tras protestní jízdy ve směru od Hněvotína do Olomouce. Zdroj: Okresní agrární komora Olomouc

„Stroje budou v řádném technickém stavu, všichni plně způsobilí řidiči budou koordinováni a budou respektovat volný průjezd vozidel záchranných složek. Základním záměrem je vyjádření protestu prostřednictvím zpomalení dopravy v době, kdy většina žáků, studentů, úředníků a pracovníků ve výrobě je na svých místech. Věříme, že občané naši akci pochopí, uvěří našim argumentům a že se s tím srovnají i ostatní řidiči,“ komentovala ředitelka Navrátilová.

Do Olomouce pojedou traktory a další stroje od seřadišť z Příkaz, Hněvotína, Dolan a Velkého Týnce. Ze všech směrů plánují protestující projet okruh městem s cílem u hlavního vlakového nádraží. Tam se ale nemají zemědělci zastavovat, zamíří zpět do výchozích pozic. „Nejde o politickou akci či nějakou blokaci měst. Cílem je udělat průjezdy městy, aby o zemědělcích bylo slyšet. Účastníci budou napříč zemědělstvím, ať už z řad velkých podniků, tak i malých farmářů či obchodních partnerů,“ podotkla jedna z koordinátorek protestní akce.

Protestní jízda zemědělců v Olomouckém kraji 22. 2. 2024
Olomouc – vozidla přijedou ze 4 směrů – 1. trasa – ze směru od Hněvotína Olomouc a zpět,
2. trasa – ze směru od Příkaz – Olomouc hl.n. a zpět, 3. trasa – ze směru Šternberk – Olomouc hl.n. a zpět, 4. trasa – ze směru Velký Týnec – Olomouc hl.n. a zpět
Prostějov – vozidla přijedou ze 3 až 4 směrů (ul. Brněnská, Kostelecká, Plumlovská, příp. Kojetínská).
Šumperk – okruh ulice Jesenická, Lidická, Vítězná, J. z Poděbrad, Langrova, Zábřežská. Předpokládaná trasa 2: Šumperk – Bludov, Postřelmov, Zábřeh.
Přerov – trasa z Prosenic do Přerova.
Jeseník – Sraz křižovatka silnic I/60 a I/44 v 8 hod odjezd po trase ul. Šumperská - 28.Října - Lipovská- J. Ježka – Denisova - Za Podjezdem - dále po I/60 směr hr. přechod Bílý Potok - Paczkow, kde bude od 10 do 12 hod společná akce s polskými zemědělci.
Zdroj: Agrární komora Olomouckého kraje

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Zemědělství, protest, protestní jízda, podnikání, Evropská unie, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šumperk, Jeseník, agrární komora, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protest zemědělců v Olomouckém kraji: do měst zamíří desítky traktorů a další techniky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.