Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Archeologové našli starou pivní láhev s nápisem. Dokládá slávu zaniklého přerovského pivovaru Šilhavých

Více než sto let starou pivní láhev ze slavného a dnes již zaniklého přerovského pivovaru Šilhavých objevili archeologové při opravách jedné z budov muzea na Horním náměstí v Přerově. Pivovar stával na pravém břehu řeky Bečvy. V domě se našly i mince, oděvní knoflíky nebo keramické dýmky.

"Mysl přerovských patriotů a milovníků zlatavého moku určitě potěší nález torza více než sto let staré pivní láhve s nápisem Josef Šilhavý pivovar v Přerově. Láhev z hnědého skla je památkou na zašlou slávu dnes neexistujícího pivovaru Šilhavých, který stával v letech od roku 1878 na pravém břehu řeky Bečvy," potvrdil archeolog Muzea Komenského v Přerově Zdeněk Schenk.

Poslední várku zaměstnanci v pivovaru uvařili v roce 1938. O rok později byl pivovar úředně zrušen. Láhev je na zadní straně opatřena nápisem Neprodatelný majetek jmenované firmy. "Nalezený, žel prázdný lahváč byl nalezen během snižování terénních vyrovnávek pod podlahou bývalého společenského sálu hostince U Tšponů," dodal Schenk.

Archeologický průzkum depozitáře knihovny na Horním náměstí probíhá již od konce loňského roku. Budovu čeká rekonstrukce za téměř 30 milionů korun. Archeologové zde objevili řadu stop z doby bronzové, nálezy podle nich dokazují bohaté osídlení celé lokality.

Díky detektoru kovů se našla například řada starých mincí. Nejstarší je kruhový peníz s orlicí z 1. pol. 15. století nebo vídeňský fenik Albrechta V. ražený po roce 1426. K novověkým ražbám patří stříbrný tříkrejcar císaře Leopolda I. nebo krejcary císaře Františka Josefa I. Z období prvorepublikového Československa pochází dvacetihaléř z roku 1921, k nejmladším patří ražby z období II. světové války, německý fenik z roku 1940 a dvacetihaléř Protektorátu Čechy a Morava z let 1940 a 1943.

Horní náměstí v Přerově bylo bohatě osídlené již v době bronzové. Potvrzují to poslední vykopávky

Při opravách jedné z budov muzea na Horním náměstí v Přerově zdejší archeologové objevili řadu stop z doby bronzové. Nálezy podle nich dokazují bohaté osídlení celé lokality a jejího bezprostředního okolí.

"K pozoruhodným nálezům se řadí také pozdně barokní církevní medailon s vyobrazením Panny Marie Růžencové. Kruhový medailon s dobře zachovanými reliéfy na obou stranách byl zhotoven z mosazi. O osobní vazbě majitele předmětu vypovídá skutečnost, že po odlomení původního ouška, byl medailon opatřen novým otvorem pro zavěšení," uvedl archeolog Schenk.

Pod podlahou se našly také oděvní knoflíky, nejrůznější střelivo do palných zbraní a novověká odpadní jáma plná zlomků zlomků kuchyňské a stolní keramiky. "Zajímavým nálezem bylo torzo keramické dvoudílné dýmky světle hnědočerveného zabarvení s plastickým mušlovitým ztvárněním spodní části hlavičky. Zlomky kuřáckých pomůcek dokládají narůstající oblibu užívání tabáku v 19. století mezi přerovskými měšťany," vysvětlil Schenk.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Schenk

Štítky vykopávky, nález, láhev, pivo, archeologie, sláva, pivovar, Přerov, Bečva, Horní náměstí, Muzeum Komenského v Přerově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové našli starou pivní láhev s nápisem. Dokládá slávu zaniklého přerovského pivovaru Šilhavých  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.