Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Strabag už do arény v Olomouci investovat nechce. Ve hře zůstává projekt Nová Velkomoravská

Pouze společnost Nová Velkomoravská olomouckého podnikatele Richarda Morávka zůstává ve hře zvané předběžné tržní konzultace na vybudování multifunkční haly v Olomouci. Do jednání o stavbě či rekonstrukci arény pro sport a kulturu se měla zapojit i významná stavební společnost Strabag, ta svůj zájem ale před prvním jednáním odvolala.

Olomouc analyzuje návrh nové malé haly vedle Plecharény, stavět se má příští rok

Olomouc pokračuje s přípravami na vybudování nové malé hokejové haly v sousedství zimního stadionu v centru města. Důležitými parametry je splnění norem pro juniorskou a dorosteneckou extraligu a hokejovou akademii, aby sportoviště mohlo sloužit...

V závěru minulého roku vyzvali zástupci olomoucké radnice na základě usnesení zastupitelstva potenciální soukromé investory k vyjádření zájmu na vybudování multifunkční haly s optimálně dvěma ledovými plochami nebo případně zrekonstruování stávajícího zimního stadionu v centru města.

Svou dřívější nabídku potvrdil majitel investiční a developerské skupiny Redstone Richard Morávek, město ale oslovil i gigant stavebního průmyslu – firma Strabag. Podle prvotních informací se organizace hlásila k oběma variantám, podrobnosti o představách společnosti Strabag mělo přinést první jednání v pondělí 4. března. Necelý týden před schůzkou ale město obdrželo od stavitelské firmy písemné sdělení, kterým svůj zájem vzala zpět. S informací přišel Olomoucký Deník.

„V dopise nám sdělili, že po prostudování podmínek od této záležitosti odstupují. Nepředpokládám, že budou probíhat se společnosti Strabag ještě další jednání,“ uvedl náměstek olomouckého primátora Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti).

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by město spolupracovat se soukromým investorem, nebo hokejovou halu postavit či opravit samo?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Jaký je Váš názor na stavbu hokejové, respektive vícefunkční haly v Olomouci? Je podle Vás lepší spolupráce se...

„Sami jsme byli zvědaví, s čím společnost Strabag přijde, protože se přihlásili k oběma variantám. Na úvodním jednání jsme čekali první informace o jejich úmyslech, dopisem to tedy padá. Zasílali jsme jim i podklady o technickém stavu zimního stadionu v Hynaisově ulici, možná to také hrálo roli, ale nemůžu mluvit za tuto společnost,“ komentoval změnu před plánovanými jednáními Zdeněk Bogoč, vedoucí Odboru strategie a řízení Magistrátu města Olomouce. 

„Projevili jsme zájem o účast v předběžných tržních konzultacích, abychom získali od města bližší informace o jeho představách. Na základě podkladů, které jsme obdrželi, jsme město informovali, že jako vlastní investici, což je v tomto případě podmínkou, projekt realizovat neplánujeme,“ sdělila stanovisko firmy Strabag mluvčí Edita Novotná.

Jak má Olomouc řešit potřebu multifukční haly pro sport a kulturu?

Celkem hlasovalo3779 čtenářů

Určený právní zástupce města shromažďoval sdělení potenciálních zájemců o stavbu či opravu haly do konce ledna, v současnosti tak Olomouc bude jednat už pouze s firmou Nová Velkomoravská, která bude poblíž průtahu městem a řeky Moravy budovat novou čtvrť z polyfunkčních bytových domů. K nim by se přičlenila i aréna pro kulturu a sport. Se záměrem postavit víceúčelovou halu dvě miliardy korun na vlastních pozemcích v oblasti bývalého vojenského opravárenského závodu investor Richard Morávek město už v roce 2020. Firma by postavila komplex na vlastní náklady, radnice by se ovšem měla zavázat k příspěvku přibližně 37 milionů ročně po dobu 30 let, výše částky by navíc narůstala podle inflace. Plány a koncepce fungování celého projektu by měly dostat jasnější obrysy v následujících měsících při schůzkách města a zástupců developerské firmy.

„Jde o předběžné tržní konzultace, ještě to neznamená žádný závazek. Město přijde se svými představami a stejně tak investor. Půjde o proces, který určitě nevyřešíme na jednom jednání. Bude se zpřesňovat podnikatelský záměr developera a obchodní model tohoto záměru. Potom seznámíme s výsledky zastupitelstvo a bude navržen další postup,“ vysvětlil Bogoč. Proces tržních konzultací by měl být podle náměstka Pejpka uzavřený v červnu, případně nejpozději na zářijovém zastupitelstvu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Redstone

Štítky hala, hokej, stavba, oprava, investice, tržní konzultace, zájemci, Olomouc, Redstone, Richard Morávek, Strabag, developer, lední hokej, zimní stadion

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Čim vic se bliži Untergang, tym vic potřebujem Koloseum, kde by byla Luza bavena !

Neděle, 3. března 2024, 11:24Odpovědět

Strabag už do arény v Olomouci investovat nechce. Ve hře zůstává projekt Nová Velkomoravská  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.