Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

HHC automaty v Olomouckém kraji: města problematiku řešila už delší dobu

Od prvního března platí po celé republice zákaz prodeje výrobků, které obsahují deriváty konopné látky známé jako HHC. Látky jako je kratom a cukrovinky se zmiňovaným HHC bylo přitom možné donedávna volně koupit například v obchodních domech. Města neměla na prodej „volně dostupných drog“ legislativní páky.

Problém s volně dostupným kratomem v automatech začal řešit prostějovský radní Miloš Sklenka (ANO). „Zaznamenali jsme podněty rodičů, aby se město zasadilo o odstranění automatů kratom. Ve školských zařízeních se nenachází žádný takový automat, nicméně jsou k dispozici v soukromých objektech, kde nařídit odstranění nemůžeme,“ uvedl radní.

V posledních dnech radní veřejně vyzval obchodníky, aby zamezili prodej kratomu ve svých zařízeních. „Je to nesmírně důležité odstranit tuto nebezpečnou látku z dosahu zejména dětí,“ uvedl ve výzvě. „Apeluji tedy na obchodníky, aby neumožňovali již nyní umisťovat ve svých prodejnách místa, kde lze kratom zakoupit,“ doplnil

Olomouc bude hledat nového ředitele pro spojené kulturní instituce. Filharmonici plán odmítají

Proces spojení Moravského divadla Olomouc a Moravské filharmonie Olomouc by měl podle odborných analýz proběhnout formou takzvaného sloučení, které bude administrativně jednodušší. Město ve druhém čtvrtletí tohoto roku vypíše výběrové řízení na...

Mnohem více ale ve společnosti rezonují případy intoxikací látkou HHC.

„V rámci procesu technické notifikace jsem obdržel souhlas od Evropské komise, která nám schválila zařazení HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových látek. Nařízení, kterým tyto látky na seznam zařazujeme, jsem obratem podepsal a poslal jsem ho k podpisu premiéra,“ informoval na sociální síti X ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Od prvního března tedy nebude možné produkty obsahující konopné látky volně koupit. Některá města v Olomouckém kraji přitom situaci s jejich dostupností už řešila.

Olomoucký magistrát podle mluvčí Radky Štědré rozhodnutí vlády o zařazení HHC na seznam zakázaných látek vítá. „Obce totiž dosud neměly oporu v zákoně, aby mohly tyto látky efektivně a plošně regulovat jako například v případě konzumace alkoholu,“ informovala.

Přerovský primátor Petr Vrána (ANO) oslovil už v lednu provozovatele a vlastníky obchodních center, aby se zabývali možností odstranit automaty z jejich areálu tak, aby nebyly lehce přístupné dětem. „Z obchodního centra Galerie Přerov byl už tento automat na základě výzvy odstraněn, další místa monitorujeme,“ popsala mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Radnice tak reagovala na podněty ze strany veřejnosti. „Na lehkou dostupnost nás upozornili sami učitelé ze základních škol – těm se nelíbilo, jak lehce se jejich žáci dostanou ke zboží z automatů,“ vysvětlila mluvčí s tím, že na problém poukazovali taktéž lékaři z dětského oddělení v tamní nemocnici.

POLITICKÁ KORIDA: Co by nemělo chybět v okolí Moravy v Černovíře, na Lazcích a u Klášterního Hradiska?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Olomouc vypsala krajinářskou soutěž na poslední část protipovodňových opatření u řeky Moravy, které mají ochránit...

„Když jsem mluvila s městskou policií, tak jsem zjistila, že tady v Jeseníku o žádných automatech nevíme,“ uvedla mluvčí jesenické radnice Markéta Kaniová. Přesto ale bude dostupnost psychoaktivních látek předmětem diskusí v rámci Komise pro bezpečné město, která je zřízená při městské radě.

Ačkoliv přímo v Jeseníku se zdá situace klidná, na Jesenicku už podle mluvčí řešili lékaři tři případy intoxikovaných dětí po požití HHC v kombinaci s energetickými nápoji. „Zkušenosti s látkami typu HHC, kratom a podobně na základě vlastních šetření kurátorů pro děti a mládež mají spíše studenti středních škol a učilišť,“ citovala Kaniová informace z Oddělení sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) s tím, že zmiňované substance konzumují mladí spíše „skrytě,“ tedy že se s tím nikdo veřejně nechlubí.

Stejně tak v Šumperku si je vedení města vědomo problematiky dostupnosti látek. „Na Bezpečnostní radě města byla tato problematika nedávno probírána,“ uvedl vedoucí oddělení kultury a vnějších vztahů šumperské radnice Bohuslav Vondruška. Podle něho hodlá vedení města diskutovat s odborníky a institucemi zabývajícími se prevencí. „V rámci ochrany veřejného zdraví a bezpečnosti plánujeme ve spolupráci s policií zintenzivnit preventivní opatření proti zneužívání návykových látek,“ pokračoval Vondruška s tím, že kroky bude město komunikovat taktéž s řediteli základních a středních škol.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky kratom, HHC, Olomoucký kraj, automaty, zákaz, dostupnost, děti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Klasika! Cajzloská okupačni správa umi jenom buzerovat !!! Ale když má něco VYřešit, nebo DOřešit, tak je Impotentni !

Neděle, 3. března 2024, 11:23Odpovědět

HHC automaty v Olomouckém kraji: města problematiku řešila už delší dobu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.