Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Byl protiatomový bunkr v Přáslavicích soběstačný, pokud jde o vodu? Odpoví speciální prohlídka

Na speciální prohlídku protiatomového bunkru v Přáslavicích nedaleko Olomouce zaměřenou na hospodaření s vodou se mohou v neděli přihlásit všichni zájemci. Dozví se, jaké byly v přísně střeženém objektu zdroje vody, jak se uchovávala, čistila a dekontaminovala a na jak dlouho by vydržela.

Osmdesátiminutová prohlídka podzemních prostor proběhne u příležitosti Mezinárodního dne vody. "V bunkru museli řešit mimo jiné také vodní hospodářství. Kdyby propukl ozbrojený konflikt, bunkr by se hermeticky uzavřel, aby byl chráněn proti radiaci z okolí. Dostatečná zásoba pitné i užitkové vody tak byla pro osádku bunkru otázkou přežití. Dvě studny přímo pod hlavní budovou a jezírko v areálu byly součástí vodního hospodářství,“ vysvětluje jeden z majitelů objektu Michal Netolický.

Speciální prohlídka bude zaměřena na to, jaké zdroje vody měl bunkr k dispozici, jaké jsou rozměry studní, jak by se v případě kontaminace voda čistila, na jak dlouho by vystačila nebo jaké technologie pro zachování bojeschopnosti bunkru byly na vodě závislé.

Bunkr v Přáslavicích byl tajně budován v 70. letech minulého století pod kódovým označením Akce 025. O monstrózním armádním objektu neměli tušení ani obyvatelé okolních vesnic. Bunkr byl součástí veledůležitého telekomunikačního spojení na ose Moskva a Berlín. Kdyby vypukl ozbrojený konflikt, sloužil by jako stěžejní místo pro zachování komunikace mezi zeměmi Varšavské smlouvy.

Čtyři podzemní podlaží bunkru jsou velká jako jeden fotbalový stadion. Zvenku budova ničím nepřipomíná skutečnost, že se pod zemí skrývá rozsáhlá síť místností a chodeb. Navíc je bunkr vybaven autentickou technikou, kterou se podařilo zachránit a kterou se nadšenci postupně snaží zprovozňovat.

FOTOGALERIE: S čelovkou do tajemného komplexu. Noc vědců lákala i do unikátního bunkru u Přáslavic

S čelovkami vzhůru dolů. Do programu celorepublikové akce Noc vědců se zařadila novinka v podobě večerní exkurze do podzemního bunkru v Přáslavicích u Olomouce. Rozhlehlý objekt zodolněné telefonní ústředny je zachovalým odkazem období studené...

"Jako bonus uvidí návštěvníci nedělní akce také aquaponickou farmu, kterou v útrobách bunkru již mnoho let úspěšně provozujeme. Budou moci ochutnat aquaponicky vypěstovaný salát a řekneme jim základní informace o tom, jak aquaponické zemědělství funguje," dodal průvodce Martin Bukovský. Aquaponie je symbiotickým soužitím ryb a rostlin. Oba systémy jsou na sobě závislé a současně ze sebe profitují. V bunkru je stabilní teplotu 17 stupňů, což je pro rostliny i ryby optimální.

Objekt záložní zesilovací stanice v Přáslavicích u Olomouce je druhým největším bunkrem v rámci Národního kabelového okruhu. Celkem jich bylo vybudováno na území bývalého Československa sedm a ten přáslavický je jediný, který je přístupný veřejnosti.

Na nedělní prohlídku Voda v bunkru je nutné zakoupit online vstupenky na webu bunkrpraslavice.cz.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Kateřina Pašková

Štítky bunkr, protiatomový, voda, zásoby, prohlídka, dekontaminace, Přáslavice, Olomouc, Moskva, Berlín, armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Byl protiatomový bunkr v Přáslavicích soběstačný, pokud jde o vodu? Odpoví speciální prohlídka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.