Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Jeseníkách žijí dva páry vlků a také rys, potvrdil nedávný průzkum. Dobrovolníci našli stopy i zbytky trusu

Průzkum, do kterého se zapojily čtyři desítky dobrovolníků, potvrdil, že v Jeseníkách žije několik vlků a minimálně jeden rys. Průzkumníci během jednoho víkendu našlapali po horách přeš čtyři sta kilometrů, hledali stopy, zbytky trusu a využili také osmi fotopastí.

Průzkumu se během únorového víkendu zúčastnilo 39 dobrovolníků. "Počasí nám opravdu nepřálo. Přesný počet vlků nebylo možné určit pro absenci souvislé sněhové pokrývky, a tedy i možnosti zvířata efektivně stopovat. Přesto se podařilo získat zhruba desítku nálezů trusu a zaznamenat několik jednotlivých stop. Na fotopastech se během tohoto víkendu žádná velká šelma neobjevila. Potvrdilo se ale, co jsme očekávali, v oblasti Jeseníků se vyskytují vlci a rysové," sdělil Daniel Křenek z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Kromě rysa a vlka zaznamenali odborníci na horách také další druhy, jako jsou kriticky ohrožený sokol stěhovavý nebo silně ohrožený jeřábek lesní. "Na základě dlouhodobého monitoringu probíhajícího v celé jesenické oblasti lze prohlásit, že se v CHKO Jeseníky a jejím nejbližším okolí trvale vyskytují minimálně dva vlčí páry. Během posledního roku bylo zaznamenáno i několik průchodů migrujících jedinců. Pro přírodu Jeseníků je to jistě dobrá zpráva, preventivně je však v tomto kontextu potřeba počítat také s dostatečným zabezpečením hospodářských zvířat," doplnil Michal Feller z Hnutí DUHA Šelmy.

První podobné sčítání šelem se konalo v Jeseníkách v roce 1986, s plošným monitoringem se přestalo zhruba před deseti lety. Vlk tehdy z hor zcela zmizel a populace rysa poklesla na minimum. "Doufejme, že v následujícím roce budou podmínky pro monitoring lepší. Data o výskytu šelem využíváme například při informování chovatelů hospodářských zvířat, jak zabezpečit stáda. Na vhodná preventivní opatření mohou získat dotaci," uvedl Křenek. Sledování velkých šelem bude pokračovat v průběhu celého roku zejména za pomoci fotopastí.

VIDEO: Přes silnici u Starého Města v Jeseníkách se valilo obrovské stádo jelenů. Klip pobláznil internet

Video, na kterém u Starého Města na Šumpersku přeskakuje svodidla a valí se přes silnici obrovské stádo jelenů, pobláznilo internet. Záběry mají statisíce zhlédnutí, zvířata přes cestu skáčou téměř půl minuty a poté mohutné stádo opět mizí v lese.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jana K. Kudrnová

Štítky vlk, rys, stopy, trus, fotopast, průzkum, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Hnutí DUHA, CHKO Jeseníky, Křenek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jeseníkách žijí dva páry vlků a také rys, potvrdil nedávný průzkum. Dobrovolníci našli stopy i zbytky trusu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.