Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Průzkum rizikového chování dětí: klesl zájem o alkohol, roste obliba e-cigaret a energy drinků

Nárůst obliby energetických nápojů a elektronických cigaret mezi dětmi zaznamenali odborníci z Univerzity Palackého v Olomouci při zpracovávání tuzemské části mezinárodní studie HBSC. Opačný trend naopak ukázal průzkum u alkoholu a klasických cigaret.

Zařazení HHC na seznam návykových látek není dobrým řešením, říká odbornice na závislosti

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil chce vládě předložit návrh s možností zajištění abolice pro lidi, kteří by byli po ohlášeném zákazu kanabinolu HHC stíháni za držení produktů s touto látkou. Zabránit chce případným trestům vězení....

Českou část mezinárodní dlouhodobé studie Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) zpracovává výzkumný tým z Univerzity Palackého. V aktuálním šetření se odborníci poprvé zaměřili i na elektronické cigarety neboli vaping. Tuto alternativu klasických cigaret vyzkoušela 19 procent dětí ve věku 11 až 15 let. To je o něco více než u běžných cigaret, se kterými má podle studie zkušenost 16 procent školáků. „Důležité je zdůraznit, že valná většina vaperů zároveň kouří klasické cigarety. Stejně tak pravidelně, alespoň jednou týdně, vapuje o něco více školáků, u patnáctiletých je to každý desátý. Každý den si dá vapo zhruba stejně deváťáků, jako kouří klasický tabák, jde o přibližně 5 procent z nich,“ přiblížili zástupci výzkumného týmu na webu Zdravá generace.

Podle aktuálních zjištění došlo k výraznému poklesu zkušenosti školáků s konzumací alkoholických nápojů. Podle Michala Kalmana z Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého, který je vedoucím tuzemského výzkumného týmu studie HBSC, vyzkoušelo v roce 1998 alkohol 98 procent chlapců ve věku 15 let a 97 procent dívek stejného věku. „Zatímco v 90. letech absolvovali svůj první experiment s alkoholem téměř všichni patnáctiletí, dnes se mu více než čtvrtina deváťáků zcela vyhne. Pozitivní trend ale nemůže zastínit skutečnost, že jsou to stále vysoká čísla. Přestože by alkohol měl být do 18 let nedostupný, 73 procent dětí ve věku 15 let má za sebou alespoň jednu zkušenost. A opakovaně se alkoholu napila více než polovina deváťáků,“ upozorňuje odborník z Institutu sociálního zdraví (OUSHI) Cyrilometodějské teologické fakulty UP.

HHC automaty v Olomouckém kraji: města problematiku řešila už delší dobu

Od prvního března platí po celé republice zákaz prodeje výrobků, které obsahují deriváty konopné látky známé jako HHC. Látky jako je kratom a cukrovinky se zmiňovaným HHC bylo přitom možné donedávna volně koupit například v obchodních domech....

U školáků je naopak rostoucí obliba pití energetických nápojů. Ta za čtyři roky vzrostla u chlapců ze 16 na 22 procent a u dívek ještě výrazněji ze 7 na 15 procent. V dalších státech Evropy je ale situace ještě závažnější. „Rostoucí míra pití energetických nápojů, které pravidelně konzumují už děti na základních školách, je velmi znepokojující. I v Poslanecké sněmovně se nyní diskutují možnosti, jak dostupnost energetických nápojů regulovat, a to zejména ve vztahu k dětem a dospívajícím. V některých evropských zemích je již obdobná regulace zavedena,“ uvedla vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová.

Studie HBSC nově zařadila do svého obsahu také další látky, se kterými se mohou děti a mládež setkat. Jde například o nikotinové sáčky, žvýkací tabák či kratom. Podle dat získaných v roce 2022 se nejednalo o příliš populární varianty, jejich obliba byla výrazně nižší než u cigaret, alkoholu či energetických nápojů. „Produkty na bázi zahřívaného tabáku týdně užívá 1,6 % chlapců a 3,8 % dívek – podobně jako u e-cigaret jsou oblíbenější u dívek. V případě konzumace ostatních substancí dominují chlapci,“ shrnul výzkumný tým s tím, že kratom užívalo pravidelně na týdenní bázi přibližně 0,7 procenta patnáctiletých.

Je podle vás vhodné omezit dostupnost energetických nápojů pro děti a dospívající?

Celkem hlasovalo7 čtenářů

Zajímavostí je i vliv místa, kde děti žijí. Výsledky studie prokázaly, že mladí Češi z menších obcí a vesnic mají častěji zkušenost s e-cigaretami, klasickými cigaretami, marihuanou či opakovanou opilostí než ti, kteří bydlí ve větších městech. „V řadě aspektů životního stylu dětí hraje roli takzvaný socioekonomický status. Například v případě pohybové aktivity, stravovacích návyků nebo spánku se ukazuje, že děti z bohatých rodin žijí zdravěji. V případě tabáku, nových látek i energetických nápojů je ale tento vliv zanedbatelný. S alkoholem a opilostí mají o něco častější zkušenosti děti z lépe situovaných rodin,“ doplnil datový analytik české části celosvětové studie HBSC Petr Baďura.

I přes některé znepokojivé výsledky vyzdvihl Michal Kalman i pozitivní aspekty provedeného šetření. „Všimli jsme si také toho, že zhruba polovina, zcela přesně 46,6 procent, patnáctiletých dětí v Česku ani nekouří, ani nepije, ani neužívá marihuanu. Určitě je dobré dívat se na stejný fakt různými optikami. A tohle je zajímavé a potěšitelné zjištění,” komentoval vedoucí výzkumného týmu.

Studie Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) je mezinárodním výzkumem se zaměřením na zdraví, životní styl a jejich sociální determinanty mezi 11, 13 a 15letými školáky. Vznik studie HBSC je datován na počátek 80. let minulého století. Pravidelně jsou data sbírána od roku 1983, kdy nad studií převzala záštitu Světová zdravotnická organizace (WHO)1 a od roku 1985/86 probíhají šetření v postupně přibývajících členských státech v pravidelných 4letých cyklech. V současné chvíli je do výzkumné sítě HBSC zapojeno přes 600 výzkumných pracovníků z 51 zemí světa, kteří se specializují na různé oblasti od psychologie, přes adiktologii či pediatrii, po pedagogiku. Výzkumníci jsou povinni dodržovat mezinárodní výzkumný protokol studie,2,3 který členským státům předepisuje způsob výběru výzkumného souboru, využití standardizovaných výzkumných nástrojů či postup sběru dat.
Zdroj: zdravagenerace.cz

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky Výzkum, společnost, školy, děti, závislost, alkohol, cigarety, e-cigarety, vaping, energetické nápoje, HBSC, studie, Univerzita Palackého, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průzkum rizikového chování dětí: klesl zájem o alkohol, roste obliba e-cigaret a energy drinků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.