Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Olomoucká zoo navázala na loňský úspěch. Odchovala dvě nová mláďata křiklounů

V zoo na Svatém kopečku se i letos povedlo odchovat nová mláďata jihoamerické čáje obojkové. Zahrada tak navázala na loňský úspěch, kdy se podařilo odchovat jednu samičku. Čáje obojkové v olomoucké zoo mají už od roku 1999. Za 25 let se chovatelům podařilo přivézt na svět 16 mláďat.

Chovný pár ptáků, kterým se také kvůli jejich daleko slyšitelnému zvuku říká křiklouni, zahnízdil v zoo už loni. „Tehdejší vytoužená samička již nedávno odjela do německého Vogelparku Walsrode, kde utvořila pár se stejně starým samečkem z plzeňské zoo,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí zoo Iveta Grónská. Letos se však v olomoucké zoo povedlo odchovat mláďata rovnou dvě.

Pro jejich správný růst je důležitá pestré krmení, dostatek pohybu, vápníku a slunečního svitu. „Vzhledem k vylíhnutí v průběhu zimy jsme byli nuceni udělat patřičné změny ve složení krmné dávky, která byla nahrazena rukolou a polníčkem namísto pampelišek a dalšího zeleného krmení z přírody,“ vysvětlil kurátor ptáků Jan Kirner. V těchto dnech už nová ptačí rodina chodí na pastvu do zatravněného výběhu.

Zoo Olomouc o Velikonocích znásobila loňskou návštěvu, lákalo počasí i tematický program

Vydatnému proudu návštěvníků čelil v průběhu velikonočních prázdnin areál olomoucké zoologické zahrady. Přívětivé počasí, doprovodný program či tematické dekorace přilákaly na Svatý Kopeček během pěti dnů takřka 17 tisíc lidí, což je dvojnásobek...

Podle Kirnera není narození mláďat křiklounů běžnou událostí. „O to větší radost máme z opakovaného odchovu, a i proto jsme tomuto druhu vyčlenili nemalou část našeho chovného zařízení,“ doplnil.

Čáje obojkové se běžně vyskytují v mokřadech tropické Jižní ameriky. Jak už jejich přezdívka napovídá, jejich nejvýraznější vlastností je křik slyšitelný až do značné vzdálenosti. O pozorování čájí v přírodě píše ve své knize K pramenům Orinoka i legenda české zoologie Zdeněk Veselovský.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo Olomouc, křiklouni, čája obojková, Svatý kopeček, odchov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká zoo navázala na loňský úspěch. Odchovala dvě nová mláďata křiklounů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.