Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Nový způsob pronájmu městských bytů. Olomouc zavádí elektronické aukce

Asi polovinu městských bytů, které se ročně uvolní, bude Olomouc zájemcům nabízet formou elektronické aukce. Uvedlo to město na svých webových stránkách. Vyvolávací cena nájemného městských bytů bude 150 korun za metr čtvereční.

Nová pravidla získávání městských bytů už schválila rada. Účinná jsou od středy. Podle náměstkyně primátora Kateřiny Dobrozemské (ProOlomouc a Piráti) je nový systém jednoduchý a transparentní. „Je také pro každého, kdo splní nastavené podmínky. Nesmí tedy mít žádné exekuce, žádné dluhy vůči městu, včetně Správy nemovitostí nebo Dopravního podniku a žádné problémy s nájmem městského bytu v minulosti,“ uvedla Dobrozemská.

O byt může žádat kdokoliv, kdo splní dané podmínky a je starší 18 let. Ten, kdo byt vydraží v něm také musí následně sám bydlet. „Zájemce doloží skutečnosti vyžadované pravidly, složí jistinu do aukce nájmu ke konkrétnímu bytu a pak dostane přístupová práva do dražební aplikace. Vyvolávací výše nájemného bude 150 korun za metr čtvereční na měsíc, což je asi o stokorunu méně, než činí komerční pronájmy ve městě,“ řekla mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

O čtyři byty pro mladé rodiny nebo páry se bude v Olomouci poprvé losovat. Zájemců je šest

O první čtyři byty, které olomoucká radnice poskytne mladým rodinám nebo párům, se bude losovat. Zájem o pronájem mělo deset párů, podmínky stanovené městem však splnilo jen šest. Vůbec první losování za účasti notáře se uskuteční již tento týden...

Výběrové řízení na konkrétní byty bude vždy vyhlašovat Rada města na návrh bytové komise. Celé řízení pak zajistí Správa nemovitostí Olomouc, která potom radě předloží návrh na schválení vítěze a dvou náhradníků.

„Nájemní smlouva by měla být uzavřena s nájemcem na dobu jednoho roku s možností postupného prodlužování až na 10 let. Prvních pět let by výše nájemného činila částku vysoutěženou nájemcem a následně by ji město mohlo zvýšit v mezích daných občanským zákoníkem,“ doplnila náměstkyně.

„V nejbližší době budou vyčleněny první volné městské byty vhodné pro aukci nájmu,“ uzavřela mluvčí. Jejich seznam pak bude dostupný na webových stránkách města i Správy nemovitostí a zájemci se budou moci přihlásit do první aukce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Olomouc, bydlení, městské byty, pronájem, aukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový způsob pronájmu městských bytů. Olomouc zavádí elektronické aukce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.