Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Objevování Galaxie květin i oblíbených trhů: jarní Flora ovládne olomoucké výstaviště

Nejnovější floristické trendy, rozsáhlé zahradnické trhy, staleté bonsaje a unikátní hlavní expozice. Celou řadu lákadel připravuje pro návštěvníky 66. ročník jarní nejen květinové výstavy Flora Olomouc. Čtyřdenní akce letos nese podtitul Galaxie květin.

Jarní Flora Olomouc se koná v tradičním formátu od čtvrtka 25. dubna do neděle 28. dubna ve vnitřních i venkovních prostorách olomouckého výstaviště ve Smetanových sadech.

„Flora Olomouc je po desetiletí největším tuzemským svátkem květin a oslavou jara. Návštěvníci se u nás po šedivé zimě osvěží, načerpají nové síly. Letos je autorem hlavní expozice uznávaný florista Jan Milt. Je mu 36 let, má řadu zkušeností ze zahraničí. Plníme tak jeden z našich cílů – navázat spolupráci s mladými a současně kvalitními tvůrci. Letošní centrální expozice tomu odpovídá. Je opravdu na co se těšit,“ naznačila Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Jedinečně zpracované prostředí největšího pavilonu výstaviště by mělo podle organizátorů přispět k posunu kvality akce na vyšší úroveň. Základním motivem centrální expozice bude tvar elipsy, asymetričnost a snaha zaujmout návštěvníky na delší čas. „Instalace jsou inspirované snímky z teleskopu Jamese Webba. Hodně pracujeme se světly, odrazy, se zrcadly. Aby lidem nebylo všechno naservírováno na první pohled, ale aby mohli pavilonem procházet a postupně objevovat, co se v expozici odehrává,“ komentoval autor expozice Jan Milt, renomovaný florista, který působil také v Rakousku a Švýcarsku. V hlavní části výstavy bude připravená také například velká fotostěna, tematická kavárna či šestimetrová elipsa plná vody.

(NE)OBYČEJNÍ: S hvězdářským dalekohledem v ulicích Olomouce. Vyměnil jsem kancl za vesmír, říká Michal Štipl

I poblíž historického centra Olomouce se kolemjdoucím občas naskytne nevšedně detailní podívaná na Měsíc a další vzdálené objekty vesmírné oblohy. Přímo ve městě totiž své dalekohledy a znalosti nabízí lidem hvězdář v ulicích Michal Štipl. I v...

Nejnovější floristické trendy budou díky spolupráci Flory se Svazem květinářů a floristů ČR k vidění také v přízemí přístavby pavilonu A označované jako pavilon B. „Velkorysý prostor k prezentaci zde dostanou tuzemské firmy, jež se na internetu i v kamenných prodejnách zabývají obchodem s květinami. Půjde o velké hráče i o lokální firmy. Dorazí například Vonekl, Storge, Flamengo, Florea či olomoucká květinářství Marmardeko a Salon květin – Terézia Borková,“ přiblížila v tiskové zprávě Barbora Melničuková, manažerka projektu Flora Olomouc 2024.

Pozoruhodným bodem programu Flory Olomouc se v posledních letech stala výstava bonsají, miniaturním stromkům bude věnovaný pavilon E. Na olomoucké výstaviště dopraví unikáty ze své sbírky uložené v Bonsaimuseu Isabelia zkušený sběratel Josef Valuch. „Koncept je řešen na bázi japonských zahra a bude zde i vodní plocha. Raritní záležitostí bude tis, který má deklarované stáří přes 500 let,“ uvedl obchodní ředitel olomouckého výstaviště Richard Šrámek.  Součástí výstavy v pavilonu E bude letos také čajovna. „Kromě nabídky různých druhů čajů a nápojů se zde návštěvníci mohou těšit na ukázky tradičních čínských a japonských čajových rituálů,“ doplnil mluvčí Výstaviště Flora Olomouc Michal Poláček.

Řada návštěvníků míří do Smetanových sadů v období Flory také na tematické trhy, letos bude svou nabídku prezentovat na 300 prodejců a vystavovatelů. „Na Zahradnických trzích bude mimo jiné k dostání zahradnický materiál jako například přísady, sazenice, konifery, semena, stromky, osivo, květiny, kaktusy a sukulenty. V nabídce bude také nářadí, skleníky či zahradní mechanizace,“ vyjmenovala Zuzana Chalupová z Výstaviště Flora Olomouc.

Doprovodný program hudebních vystoupení i přednášek odborníků nabídne venkovní část areálu zvaná Samba. V oranžerii pak bude k vidění snoubení výtvarného umění s barevnými instalacemi květin, o které se postarají studenti Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s Unií výtvarných umělců Olomoucka.

Návštěvníkům Flory bude podle mluvčího Poláčka k dispozici i letos bezplatné parkování na ploše s označením P6 u obchodní galerie Šantovka. Část Smetanových sadů i tentokrát během výstavy ohradí dočasné oplocení. Pro obyvatele města, kteří budou chtít přes park pouze projít bez navštívení akce, budou připravené průchodky. „Ty vyjdou na 200 korun, na druhém konci parku lidé dostanou peníze zase zpět. Opatření se osvědčilo už na řadě předchozích výstav, na absolvování trasy přes areál výstavy je k dispozici komfortní časová lhůta,“ přidává informaci pro obyvatele dotčených částí Olomouce mluvčí výstaviště.

Flora Olomouc 2024
Termín: čtvrtek 25. až neděle 28. dubna 2024
Místo: Výstaviště Flora Olomouc
Čas konání: čtvrtek – sobota 9:00 - 18:00, neděle 9:00 - 17:00
Základní vstupné: 200,- Kč na místě, online zvýhodněné: do 18.4. (včetně) 180 Kč, od 19.4. do 28.4. 190 Kč

Program na pódiu
čtvrtek                        floristická soutěž „O pohár Flory“
pátek                           floristická show mistryně ČR Karolíny Žáčkové
sobota                        floristická show autora Flory Olomouc – Hortikomplex 2023 Zdeňka Kupilíka          
neděle                        floristická show několikanásobné mistryně ČR Kláry Franc Vavříkové
                                    přednáška Dany Makrlíkové

EXPOZICE SVAZU KVĚTINÁŘŮ A FLORISTŮ ČESKÉ REPUBLIKY
Přístavba pavilonu A – přízemí
Ukázky současných trendů ve floristickém umění
„EMOCE“
Přístavba pavilonu A – patro
expozice Českého zahrádkářského svazu
pěstitelská poradna
SOUTĚŽNÍ EXPOZCE STŘEDNÍCH ŠKOL
přístavba pavilonu A – patro
prezentace zahradnických a uměleckých škol České republiky.
KVĚTY KOLEM NÁS
galerie pavilonu A
Výstavní expozice květin a všeho co k nim patří
VÝSTAVA BONSAJÍ: Bonsaje - umění z jiného světa
pavilony E
přednášky, ukázky tvarování bonsají
poradna
UMĚNÍ V KVĚTECH
oranžerie
Expozice Unie výtvarných umělců Olomoucka v květinovém aranžmá studentů MENDELU
PERLY REGIONU
pavilon G
Sdružení cestovního ruchu Střední Morava a Asociace soukromého zemědělství přestaví své členy v jedinečné expozici.
ZAHRADNICKÉ TRHY
venkovní plochy a pavilon H
široký sortiment rostlin, zahrádkářských potřeb, nářadí pro kutily i domácích potřeb.
občerstvení
SOUTĚŽ O POHÁR FLORY
pavilon A–čtvrtek 25.4.2024
floristická soutěž
výstava soutěžních prací
soutěž KYTICE ROKU 2024 - dárková kytice ke Dni matek
Zdroj: Výstaviště Flora Olomouc

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Výstava, expozice, Flora, příroda, rostliny, Flora Olomouc, jarní Flora, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Objevování Galaxie květin i oblíbených trhů: jarní Flora ovládne olomoucké výstaviště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.