Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Hanácké muzeum v Příkazích zájemcům poprvé nabídne krojovou poradnu

Areál Kameníčkova gruntu v Hanáckém muzeu v Příkazích na Olomoucku v sobotu poprvé ožije krojovou poradnou. Znalkyně hanáckého oděvu zájemcům poradí s nošením kroje a povypráví o jeho výrobě, tajemstvích a motivech. Další poradny jsou naplánované na červen, červenec, srpen a září.

Hanácké muzeum v přírodě v Příkazích na Olomoucku se po zimní pauze opět otevírá veřejnosti. Pro letošní rok muzeum připravilo několik novinek a zbrusu nový program pro celou rodinu.

V sobotu 4. května areál příkazského Kameníčkova gruntu poprvé ožije krojovou poradnou. Zájemcům se otevře od 10 do 16 hodin. "V krojové poradně se s návštěvníky setkají Jarmila Vítoslavská a Bronislava Millá, přední znalkyně hanáckého oděvu. Poradí s nošením hanáckého kroje, zděděného po babičce, nebo jen s jeho konkrétní součástí. Lidé se dozví o výrobě, tajemstvích a motivech hanáckého kroje a budou se moci zeptat na vše, co je zajímá," láká vedoucí Hanáckého muzea v přírodě v Příkazích Petr Vodešil. Další krojové poradny jsou naplánované na 1. června, 6. července, 3. srpna a 7. září.

Novinkou, kterou muzeum letos nabídne, je akce nazvaná Tradiční tesařské řemeslo. Ta se uskuteční v sobotu 13. července. "Během této akce se příchozí seznámí s historií a technikami tesařského řemesla, vyzkouší si práci se dřevem pod vedením zkušených tesařů a mohou se jim podívat pod ruce, na ukázky tesařských prací," dodal Vodešil.

Šance pro Plumlovskou přehradu. Jedovaté sinice by měly zastavit moderní čističky

Necelá polovina obcí nad Plumlovskou přehradou na Prostějovsku nemá kvalitní čističky odpadních vod, což může být jedním z důvodů, proč nádrž každé léto trápí sinice. V budoucnu by se to mohlo změnit. Povodí Moravy slíbilo, že obcím poradí, jak s...

Během léta nebudou chybět tradiční a oblíbené akce, jako jsou Žně na Hané či Koniny. Podzim pak bude ve znamení Hané a Hanáků, v Příkazích se totiž uskuteční XV. Setkání Hanáků a část programu se odehraje i v prostorách Hanáckého muzea v přírodě.

V květnu bude muzeum otevřené o víkendech a ve státní svátky od 10 do 16 hodin. Plný návštěvnický režim odstartuje v červnu, veškeré podrobnosti jsou na webových stránkách muzea.

Areál Hanáckého muzea v přírodě je jedinečným dokladem hliněného lidového stavitelství z oblasti Hané. Muzeum se skládá ze tří špaletových stodol z první poloviny 19. století a jedné stodoly z roku 1987, na které navazuje zahrada s ovocnými stromy a kompletní hanácký statek s obytnou a hospodářskou částí z roku 1876. Na jaře roku 2022 byla otevřena ranně novověká roubená stodola ze Skaličky na Hranicku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanácké muzeum v přírodě

Štítky tip na víkend, poradna, kroj, muzeum, skanzen, Haná, stodola, Olomoucký kraj, kroj, Hranicko, Skalička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Za Moravské Národ !!!

Sobota, 4. května 2024, 12:41Odpovědět

TIP NA VÍKEND: Hanácké muzeum v Příkazích zájemcům poprvé nabídne krojovou poradnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.