Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Dvě firmy budou hromadně propouštět. Nezaměstnanost v kraji ale pořád klesá

K poklesu nezaměstnanosti došlo v posledním měsíci ve všech okresech Olomouckého kraje. K poslednímu dubnu bylo kraji přes 16 375 uchazečů o zaměstnání. Je to o 768 méně než v březnu. Zvyšuje se ale procento žen mezi nezaměstnanými. Vyplývá to ze statistik Úřadu práce.

Počet nezaměstnaných se v dubnu snižoval díky vzniku sezónních pracovních míst i díky tomu, že se někteří živnostníci po zimě vrátili ke své činnosti. K poklesu došlo v rámci všech okresů v kraji. Největší procentuální pokles zaznamenalo Jesenicko.

„Horský okres Jeseník je typický svou vysokou sezónností – významný podíl pracovních příležitostí vzniká v jarních měsících a zaniká s příchodem zimy. Jedná se zejména o pracovní místa v lesnictví, zemědělství, dobývání surovin, lázeňství a cestovním ruchu. Není tedy divu, že tento okres v dubnu vykázal třetí nejvyšší procentuální pokles nezaměstnanosti ze všech 77 okresů v ČR,“ vysvětlil ředitel krajské pobočky Úřadu práce v Olomouci Vlastimil Přidal.

Minimální důstojná mzda v Česku loni činila 45 573 korun hrubého, míní experti

Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, volný čas i menší spoření, by měla v Česku za loňský rok činit 45 573 korun hrubého. Pod touto částkou bylo 67 procent zaměstnanců. Spočítal to tým...

S příchodem jara se postupně zvyšuje zastoupení žen mezi nezaměstnanými. Je to způsobeno převážně vznikem letních pracovních příležitostí v odvětvích, kde jsou zaměstnáni hlavně muži. Jde o stavebnictví, dobývání surovin či těžba dřeva.

„Rekvalifikace a další vzdělávání ženy motivují, zvyšují jejich sebevědomí, dodávají jim odvahu komunikovat se zaměstnavateli a celkově podporují jejich pocit, že mají na trhu práce co nabídnout. Proto jim doporučuji využít možnosti vzdělávání a rekvalifikací, které český stát prostřednictvím Úřadu práce ČR nabízí,“ doplnil Přidal.

Během dubna také narostl počet lidí, kteří přes Úřad práce našli zaměstnání. Šlo o 1 816 uchazečů. To je 126 více, než v březnu a dokonce o 1 355 více, než ve stejném období loňského roku. Během dubna také dva zaměstnavatelé v kraji nahlásil záměr hromadně propustit okolo šedesáti pracovníků. I přesto ale úřad v květnu očekává další pokles nezaměstnanosti.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky nezaměstnanost, propouštění, Úřad práce, Olomoucký kraj, pokles, statistiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě firmy budou hromadně propouštět. Nezaměstnanost v kraji ale pořád klesá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.