Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Jeseník chce zrevitalizovat Smetanovy sady. Vyhlásil architektonickou soutěž

Jesenická radnice vyhlásila otevřenou architektonickou soutěž, jejíž výsledek pomůže k opravení městského parku Smetanovy sady. Město chce sady opravit už několik let. V roce 2021 vznikla pracovní skupina, která právě tuto architektonickou soutěž iniciovala.

„Kvalitní obnovou Smetanových sadů by mohlo vzniknout nejen místo příjemné pro místní, ale i výjimečná realizace v rámci ČR. Je třeba se zabývat prostorovými vztahy v území a celkovou návazností řešeného území na urbanismus města. Architektonická soutěž je dobrou příležitostí, jak se nad problémy v území zamyslet opravdu komplexně a zeširoka,“ vysvětlil městský architekt David Zatloukal.

Zásadním současným problémem parku je podle vedení města jeho nedostatečné napojení na centrum města pouze dvěma lávkami. „Odcloněn je silnicí první třídy, vstupy navazují většinou na nefungující veřejný prostor. Stav cest v parku je špatný, někde je nefunkční mobiliář, jinde chybí veřejné osvětlení,“ popsala v tiskové zprávě stav parku starostka Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Stavbaři se vrací na cestu pod Pradědem. Stabilizace silnice omezí dopravu ve všední dny

Po dvou letech bude od pondělí pokračovat druhou etapou rekonstrukce horské silnice pod nejvyšší horou Jeseníků – Pradědem. Stavební firma se během čtyř měsíců zaměří na úpravy v 740 metrů dlouhém úseku trasy Hvězda-Ovčárna, kterou využívají...

Město věří, že architektonická soutěž zaujme dostatek týmů. „Těším se na jejich návrhy a inovativní architektonické prvky. Doufám, že nám pomohou přispět k zatraktivnění parku a vylepšení jeho přístupnosti,“ doplnila starostka.

Historie parku sahá až do začátku 19. století. Současný stav parku zachovává původní stezky a promenády. Jeho součástí jsou významné prameny, významný Priessnitzův pomník nebo letní divadlo. Město se snaží Smetanovy sady opravit už několik let. V roce 2019 si nechalo zpracovat studii veřejného prostranství a o dva roky později vznikla pracovní skupina, která se obnovou parku zabývá.

Ohodnoť článek

Štítky Jeseník, park, Smetanovy sady, architektonická soutěž, oprava, revitalizace, architektura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseník chce zrevitalizovat Smetanovy sady. Vyhlásil architektonickou soutěž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.