Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

FOTOGALERIE: Přerovský park Michalov slaví 120 let. Muzeum vystavuje unikátní historické fotografie

Oslavy 120 od založení přerovského městského parku Michalov jsou již v plném proudu. Až do konce léta budou na programu promenádní koncerty, malování v plenéru nebo folklorní a hudební festival. V centru Přerova je výstava kreseb a ve zdejším muzeu si zájemci mohou prohlédnout unikátní kolekci historických fotografií.

Oslavy začaly o víkendu, kdy do města pomyslně přijel jeden z otců parku a významný zahradní architekt František Thomayer. Plán upravit bažinatý les na výletní místo vznikl už v 70. letech 19. století. Hlavním impulsem pro přeměnu bylo však až konání zemské výstavy, pro kterou byl vybrán právě Michalov. Město proto oslovilo významného architekta Thomayera, výstava se sice v Přerově nakonec nekonala, park ovšem zůstal.

O víkendu se architekt do města symbolicky vrátil, proběhla například i módní přehlídka, oslavy výročí městského parku však připomíná také výstava, instalovaná ve výkladních skříních na náměstí TGM v Přerově. Návštěvníci uvidí nejen dobové fotografie parku či obrázky dětí, ale až budou mít na očích také program oslav, které se budou v Michalově konat od května do září. 

Přerovské muzeum nabízí například unikátní výstavu dobových pohlednic a fotografií, které návštěvníky podrobně provedou historií parku, významnými akcemi a stavbami. Michalov tak už 120 let nabízí občanů prostor k aktivnímu odpočinku. "Při tak významných narozeninách jsme na náš park nemohli samozřejmě zapomenout, proto tu od jara do podzimu bude probíhat program, který potěší všechny generace," slíbil přerovský primátor Petr Vrána (ANO).

Program oslav zahrnuje řadu akcí. "Čeká nás celá řada nedělních promenádních koncertů, malování v plenéru, folklorní festival, vystoupí tu duo Ela s Tomem s písničkami Pavla Nováka, v plánu je promítání letního kina, návštěvníci se mohou těšit na zajímavou besedu, komentovanou prohlídku, noc pro netopýry i tvoření s muzeem," popsal ředitel Kulturních a informačních služeb Jaroslav Macíček. V sobotu 13. července se pak návštěvníci mohou těšit na velký zážitek, a to hudební festival Velká Morava, na kterém vystoupí například Ewa Farna, No Name nebo Michal Hrůza.

VIDEO: Ptáci z Arktidy se objevili na Přerovsku. Ornitologové pozorovali hejno osmi kamenáčků pestrých

Na podmáčeném poli u Vlkoše na Přerovsku ornitologové v těchto dnech pozorovali hejno osmi kamenáčků pestrých. Jde o bahňáky, kteří žijí v Arktidě na pobřeží Skandinávského poloostrova a jen velmi vzácně se v době tahu objeví ve střední Evropě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov, Michal Šverdík

Štítky výročí, 120, Michalov, park, založení, historie, muzeum, výstava, fotografie, kresby, koncert, oslavy, slavnost, František Josef Thomayer, Přerov, Pavel Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Přerovský park Michalov slaví 120 let. Muzeum vystavuje unikátní historické fotografie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.