Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Loučná nad Desnou kvete od jara do podzimu. Obec vsadila na zeleň a dostala Zelenou stuhu

Obec Loučná nad Desnou, přezdívaná jako brána do Jeseníků, je téměř ze všech stran obehnaná hradbou hor. Na každém kroku zde dýchá panenská příroda, louky a hluboké lesy a vedení obce podniká všechny kroky k tomu, aby to tak zůstalo i do budoucna. V posledním ročníku soutěže o Zelenou stuhu České republiky se ostatně Loučná nad Desnou umístila na druhém místě.

“Porota hodnotila to, jakým způsobem se obec staré o veřejnou zeleň a o výsadbu. U nás velmi pozitivně ocenila, a získali jsme za to body, že jsme v rámci intravilánu udělali za poslední roky velké množství výsadby a úplně jsme proměnili několik veřejných ploch, u kterých jsme vlastníky,” popisuje starostka Loučné nad Desnou Petra Harazímová. V Olomouckém kraji byla obec v soutěži Vesnice roku na prvním místě, v celorepublikovém finále skončila druhá. 

Loučná nad Desnou, jejíž historie sahá zřejmě až do 14. století, má v Olomouckém kraji třetí nejrozlehlejší katastr. Táhne se od rovinaté Filipové, kterou lemuje anglický park se zámkem, přes Kociánov, rekreační Kouty nad Desnou s vyhlášeným lyžařským střediskem až k nejvyššímu bodu obce a zároveň i celých Jeseníků, Pradědu.   

Důležité body v soutěži Vesnice roku Loučná získala právě za údržbu zámeckého parku. “Máme ho ve vlastnictví a staráme se o něj už dlouhé roky. Takže to není tak, že bychom v posledních letech vymysleli něco extra nového, ale jde spíše o pravidelnou a dlouhodobou údržbu,” vysvětluje starostka.

Vedení obce si v minulosti spočítalo, že bude lepší a přínosnější se o rozlehlý park postarat vlastními silami. “Proto máme šikovnou partu chlapů v rámci technické čety a naprostou většinu prací si děláme svépomocí. Máme na to příslušnou techniku, vyškolené zaměstnance, kteří park zvládají udržovat v dobrém stavu a zdaleka to nestojí tolik peněz, jako kdyby se nám o park měla starat nějaké najatá firma,” popisuje starostka. 

FOTOGALERIE: Kromě jablek má Kofola v Libině i byliny. Pragerovy sady zachránila před vykácením

Kromě jablek bude Kofola, která na přelomu roku koupila Pragerovy sady v Libině na Šumpersku, a zachránila je tak před vykácením, v podhůří Nízkého Jeseníku pěstovat také byliny. Loni zde sklidila čtyři tuny heřmánku, letos chce produkci zvýšit o...

Podle ní to má další velké výhody. “Dáváme navíc práci místním lidem. Najít u nás zaměstnání totiž vůbec není jednoduché, a když obec pomůže, je to přínosné. Technickou četu navíc můžeme využívat i na další práce v obci, úklid nebo v zimě odklízení sněhu. Zastupitelstvo tento stav naprosto podporuje a akceptuje,” uvedla Harazímová.

Zelené projekty proměňují veřejná prostranství 

V soutěži Vesnice roku Loučná nad Desnou bodovala také s Návsí radosti, kterou dokončila před dvěma roky. Jde o rozlehlý prostor v samotném srdci obce mezi obecním úřadem a místní školou. “Celou plochu jsme kompletně revitalizovali. Nyní jsou tam zasazené květinové záhony s cibulovinami, které od brzkého jara až do pozdního podzimu kvetou. Takže dnes se nám to tam zelená ve velkém, dříve tam byla jenom tráva a habry,” pochvaluje si starostka. 

Staré a nemocné stromy nechalo vedení obce vykácet, kromě cibulovin vysadilo také luční kvítí, trvalky nebo růže. Na náves umístilo několik vyřezávaných laviček s motivy Jeseníků a zdejší přírody, pítka pro ptáky, krmítka, velkou zvoničku a dokonce také voliéru s andulkami a dalšími ptáky. Celá lokalita je tak připravena na setkávání obyvatel a veřejné akce. 

“Další projekt jsme uskutečnili v našem sportovně-relaxačním areálu Tančírna, kde postupně budujeme rovněž květinové louky, které nyní opravdu kvetou všemi možnými barvami. Lákáme tak včely a motýly,” usmívá se starostka. Celý areál se podle ní proměňuje postupně a každý rok přibývá něco nového.

Porota Vesnice roku podle ní pozitivně hodnotila také revitalizaci hrobky rodiny Kleinů nedaleko bývalého hřbitova u zámeckému parku. Jde o významný rod, který proslul podnikáním především v oblasti železnice, dolů, železáren a vodních staveb. Zakladatelem rodu byl Johann Friedrich Klein, syn Hanse Georga Kleina, domkáře z Přemyslova, místní části Loučné nad Desnou.

FOTOGALERIE: Přerovský park Michalov slaví 120 let. Muzeum vystavuje unikátní historické fotografie

Oslavy 120 od založení přerovského městského parku Michalov jsou již v plném proudu. Až do konce léta budou na programu promenádní koncerty, malování v plenéru nebo folklorní a hudební festival. V centru Přerova je výstava kreseb a ve zdejším muzeu...

Hrobka loučenské větve rodiny Kleinů byla postavena v letech 1886 až 1887, v 19. století dosáhl rod Kleinů výjimečného postavení, někteří jeho členové byli povýšeni i do šlechtického stavu. Docílili toho také díky monopolu při budování železničních tratí v tehdejším Rakousku-Uhersku.

Cestu k hrobce lemuje unikátní lipová alej, která vznikla už v době stavby hrobky a čítá přes šedesát stromů. Alej je od roku 2002 vedena jako kulturní památka. “Loni jsme revitalizovali celý starý hřbitov včetně hrobky. Plochu jsme proměnili k nepoznání, nyní je tam květinová výsadba, stromy a keře,” popisuje starostka. Projekt přišel na dva miliony korun, z toho jeden a půl milionu byla dotace od Státního fondu životního prostředí.

Loučná ovšem nezapomíná ani na výsadbu v nejbližším okolí obce. V posledních několika letech nechala zasadit několik nových alejí ovocných stromů a jednu velkou lipovou alej. 

Obec plná turistů vrací peníze do turistického ruchu

Díky své poloze na samotném úpatí nejvyšších moravskoslezských hor Jeseníků hraje v životě Loučné nad Desnou významnou roli turistický ruch.

“V naší obci je v současné době už více nemovitostí na pronájem a případně na chalupaření, než na trvalé bydlení, což je trend, který se mně jako starostce samozřejmě nelíbí, ale otočit ho moc neumíme. Na druhé straně otevřeně říkám, že z cestovního ruchu máme poměrně slušné peníze. Ubytovatelům a podnikatelům nicméně garantujeme, že peníze, které dostaneme z cestovního ruchu, dáváme zpátky do rozvoje turistiky nebo na investice, aby obec dobře vypadala,” naznačuje strategii starostka Harazímová.

Ročně jde o více než milion korun, které pomáhají turistice. “Tím, že jsme turisticky atraktivní lokalita, tak se obec snažíme dělat hezkou. Je moc fajn, že do parku chodí místní na procházky, ale velmi často tam potkáte právě turisty nebo návštěvníky obce. Od Návsi radosti přes areál Tančírny, park až k hrobce Kleinů se dá udělat krásná dvouhodinová procházka, kdy procházíte zelená a kvetoucí místa,” láká starostka Loučné. 

FOTOGALERIE: Úzká chodba vytesaná ve skále. Podzemní lanovka na Dlouhých stráních prošla modernizací

Cesta od dolní k horní nádrži přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách trvá pěšky asi dvě hodiny. V útrobách Medvědí hory však jezdí také unikátní podzemní lanovka, kterou se pracovníci elektrárny dostanou nahoru za necelou...

V letošním roce obec v areálu Tančírny hodlá vybudovat další nové plochy zeleně a plánuje také realizaci Stezky šesti smyslů, která by měla představit zdejší krajinu a přírodu Jesenicka. “Díky tomu, že jsme byli úspěšní v soutěži Vesnici roku, získali jsme půl milionu korun na projekt v rámci životního prostředí. V areálu Tančírny připravujeme výsadbu květinových záhonů a louky. Dotaci tak vrátíme zpátky do našeho relaxačního areálu, který je v rámci regionu poměrně výjimečný,” vysvětluje starostka. 

Problémem, který komplikuje rozvojové plány nejen Loučné nad Desnou, ale i dalších obcí v České republice, tak podle starostky stále zůstává přebujelá byrokracie. “Byrokracie kolem dotací je obrovská a nepříjemná. Je to podle mne největší brzda veškerého rozvoje. Druhou věcí je výběr spolehlivé firmy, která práci udělá tak, jak si představujete. Musíte mít také dobře ošetřenou smlouvu, aby péče o výsadbu byla zajištěna i v budoucnu. Půda v Loučné nad Desnou nepatří úplně k té nejkvalitnější. Musíme s tím proto dopředu počítat a při projektování se s tím vyrovnat,” upozorňuje Petra Harazímová.

Celostátním vítězem a držitelem Zelené stuhy České republiky se v loňském roce stala obec Chorušice ze Středočeského kraje v okrese Mělník. Na druhém místě byla Loučná nad Desnou ze Šumperska a na třetím městys Zvíkovec z Plzeňského kraje v okrese Rokycany. Loučná tak získala poukaz k čerpání dotace až do výše půl milionu korun a desítku vzrostlých alejových stromů od soukromé firmy. Smyslem Zelené stuhy je ocenit dobrou praxi obcí v oblasti péče o přírodní a kulturní hodnoty veřejných prostranství. Roli hrají dlouhodobé plánování, kvalitní příprava a realizace projektů k ochraně, obnově a rozvíjení ekologických hodnot krajiny, zakládání a obnova ploch zeleně a udržitelná péče o zeleň i krajinu. Hodnocena je také osvěta, výchova a vzdělávání dětí i dospělých v oblasti péče o přírodu a zapojení veřejnosti.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obec Loučná nad Desnou

Štítky Loučná nad Desnou, Česko, stuha, zeleň, květiny, Jeseníky, ocenění, Olomoucký kraj, okres Šumperk, hrobka, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loučná nad Desnou kvete od jara do podzimu. Obec vsadila na zeleň a dostala Zelenou stuhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.