Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Jak praly naše babičky? Muzeum v Hranicích vystaví historické pračky, návštěvníci si vyzkouší valchu

Jak se museli nadřít naši předci, aby si vyprali, vysušili a vyžehlili své prádlo, všem zájemcům ukáže unikátní výstava v muzeu na Staré radnici v Hranicích na Přerovsku s názvem Peru, ždímám, žehlím. Expozice zabývající se historií praní představí například historické mechanické pračky.

"Návštěvníci se mohou těšit na nejrůznější druhy praček od mechanických až po elektrické. Představeny budou také historické stroje ke ždímání a žehlení prádla, jako jsou mandly, ždímačky nebo žehličky na nejrůznější pohon. Výstavu doplní stará mýdla a prací prášky. Milovníci historie a techniky se dozví, že prvním pracím práškem byla třeba hlína, moč či zvířecí tuk," láká vedoucí střediska muzeum a galerie Marek Suchánek.

Výstava přiblíží dnes už zaniklou hranickou továrnu na výrobu praček značky Ideal, která byla v českých zemích první a největší továrna na prací stroje. Založena byla Josefem Rakem a Karlem Wollnerem před 120 lety v roce 1904. Úspěšně konkurovala drahým a nekvalitním strojům z Německa a během let vystřídala řadu majitelů.

Továrna v Hranicích vyráběla široký sortiment strojů, zařizovala prádelny a sušírny pro hotely a nemocnice, vyvážela do celého Rakouska-Uherska, Ruska, Rumunska a Egypta. Jako první v republice zavedla také výrobu velkých dřevěných hraček, které se vyvážely až do Ameriky. Vznikaly v ní dětské automobily, houpací koně, labutě, kočky, psi, sloni a dřevěné vozíky.

Loučná nad Desnou kvete od jara do podzimu. Obec vsadila na zeleň a dostala Zelenou stuhu

Obec Loučná nad Desnou, přezdívaná jako brána do Jeseníků, je téměř ze všech stran obehnaná hradbou hor. Na každém kroku zde dýchá panenská příroda, louky a hluboké lesy a vedení obce podniká všechny kroky k tomu, aby to tak zůstalo i do budoucna. V...

Na výstavě budou čtyři exponáty z hranické továrny, dvě mechanické pračky, pračka elektrická a ruční mandl.

"Pro návštěvníky je připraven také interaktivní program. Můžete si vyzkoušet, jak se pralo na valše nebo potrápit své vědomosti u roztřídění prádla podle stupňů, ve kterých se pere. Pokusit se rozpoznat můžete také historické žehličky, které roztřídíte podle způsobů, kterým se nahřívají. Jestli jsou například na elektřinu nebo na uhlí," dodal Suchánek.

Vernisáž se bude konat ve čtvrtek 27. června od 17 hodin v muzeu na Staré radnici v Hranicích. Expozice bude otevřena do 29. září. Vstup je zdarma.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum a galerie Hranice, Městské muzeum a galerie ve Svitavách

Štítky praní, historie, výstava, pračka, valcha, muzeum, Hranice, továrna, okres Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak praly naše babičky? Muzeum v Hranicích vystaví historické pračky, návštěvníci si vyzkouší valchu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.