Počasí dnes27 °C, zítra31 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Nové fotovoltaiky i úsporná opatření. Olomoucký kraj investuje do energetické soběstačnosti

Olomoucké hejtmanství se společně se svými příspěvkovými organizacemi zaměřuje na navýšení energetické soběstačnosti a také vylepšení úsporných opatření. Kraj rozpracovává čtyři projekty instalace rozsáhlejších souborů fotovoltaických panelů na svých budovách, širší využití sluneční energie plánuje i v dalších letech.

„Fotovoltaické elektrárny plánujeme instalovat například na školy, domovy pro seniory, nebo zdravotnická zařízení. Sluneční energie sníží kraji jeho náklady na elektřinu, ohřev teplé vody a ušetří emise oxidu uhličitého,“ sdělila mluvčí Olomouckého kraje Alena Minxová.

Podle hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka (STAN) v současné době probíhá příprava čtyř pilotních projektů, s jejichž uskutečněním se počítá ještě v letošním roce. „Fotovoltaika bude vyrábět energii pro sociální služby a domovy důchodců v Šumperku, Olomouci, Chválkovicích a v Prostějově,“ specifikoval Suchánek.

Kraj má navíc k dispozici podklady ze dvou studií, které popisují další vhodné budovy pro instalaci fotovoltaiky. Podle mluvčí by se mohlo jednat například o budovy zdravotnické záchranné služby, další objekty domovů pro seniory a podobně.

„Realizace těchto projektů by mohla začít v roce 2025. Administrativně i technicky je to trochu náročnější, protože na krajské budovy se budou instalovat větší fotovoltaické elektrárny, než které se montují například na rodinné domy,“ vysvětlil na webu hejtmanství Petr Lysek (Piráti), náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro investice a smart region.

Olomouc plánuje úpravy na desítkách školních budov. Cílem modernizací je úspora energií

Celkem 37 budov sloužících potřebám dvanácti olomouckých základních a mateřských škol plánuje město modernizovat s cílem energetických úspor. Úpravy za 50 milionů korun budou přitom hrazené ve speciálním režimu právě z prostředků, které se díky...

Kraj plánuje spotřebovat energii v objektech, na kterých se díky fotovoltaice vyrobí, nebo ji sdílet mezi svými organizacemi s využitím nových možností komunitní energetiky.

„Olomoucký kraj tím udělal velký krok ke zmenšení svojí energetické závislosti. Nakročil ke komunitní energetice, která umožňuje efektivnější nakládání s energií a zajištění si její nižší ceny za současného snížení uhlíkové stopy. V případě tak velkých celků, jako je kraj, je přitom důležité mít celkovou strategii, což kraj prozíravě udělal, takže míra energetické nezávislosti bude jen růst,“ řekl Ondřej Vaněk, spolumajitel společnosti PKV BUILD, která pro kraj zpracovává projektové dokumentace k chystaným novinkám spojeným s fotovoltaikou.

Od dob energetické krize v roce 2022 se podle hejtmana Suchánka kraj intenzivněji věnuje otázkám úspor energií. Rada Olomouckého kraje v červnu schválila finanční podporu projektů, které povedou ke snížení spotřeby v objektech příspěvkových organizací, jako jsou právě školy, poskytovatelé sociálních služeb či například kulturní instituce. „Podporujeme opatření, která vedou k efektivním úsporám, ať už je navrhnou sami ředitelé příspěvkových organizací, nebo vzejdou ze studií. Tyto postupné kroky jsou významným počinem pro zefektivnění dosažených úspor,” uvedl hejtman.

Fotovoltaika ušetří Fakultní nemocnici Olomouc až pětinu spotřeby

Stále ve větší míře chce využívat olomoucká fakultní nemocnice energii ze slunečního záření. Na střechách má největší zdravotnické zařízení střední Moravy již nyní fotovoltaické panely s výkonem, který za příznivého počasí pokryje pětinu spotřeby...

Letos tak plánuje kraj podpořit 95 žádostí od příspěvkových organizací v souhrnné hodnotě 44,7 milionu korun. „Jedná se už o třetí kolo energeticky úsporných opatření na majetku kraje. Obdobné příspěvky uvolnila krajská rada ze svého rozpočtu již v roce 2023, v květnu necelých 40 milionů korun, v listopadu pak téměř sedm. Krajské příspěvkové organizace nejčastěji realizují výměnu klasických žárovek za moderní LED zdroje, které jsou nejefektivnější a s rychlou dobou návratnosti. Dále pak vyměňují termohlavice na radiátorech, pořizují šetřiče vody nebo seřizují netěsnící okna a dveře,“ přiblížila mluvčí kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Energie, elektřina, náklady, úspory, zdražení, modernizace, rekonstrukce, technologie, Olomoucký kraj, fotovoltaika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové fotovoltaiky i úsporná opatření. Olomoucký kraj investuje do energetické soběstačnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.