Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Fotovoltaika ušetří Fakultní nemocnici Olomouc až pětinu spotřeby

Stále ve větší míře chce využívat olomoucká fakultní nemocnice energii ze slunečního záření. Na střechách má největší zdravotnické zařízení střední Moravy již nyní fotovoltaické panely s výkonem, který za příznivého počasí pokryje pětinu spotřeby elektrické energie rozlehlého areálu. V plánu je navíc pořízení další fotovoltaiky.

V souladu s moderními trendy vyrůstají na nových i stávajících pavilonech Fakultní nemocnice Olomouc fotovoltaické elektrárny. „Už nyní je jejich výkon takový, že za příznivého počasí pokryjí až dvacet procent aktuální spotřeby elektrické energie,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher s tím, že se úspora bude časem zvyšovat. Vedení nemocnice totiž připravuje nebo buduje fotovoltaiku i na dalších budovách.

ANKETA: Nová parkovací politika v Olomouci budí velké diskuse. Souhlasíte se změnou?

Nová parkovací politika v Olomouci platná od začátku září budí diskuse. Od podzimu si totiž držitelé dlouhodobých parkovacích karet, ať už se jedná o obyvatele města nebo podnikatele, připlatí, na jaře se pak oblasti, ve kterých se bude za...

Fotovoltaické elektrárny provozuje FN Olomouc již na několika objektech, a to na centrálním monobloku A, interní klinice gastroenterologické a geriatrické s označením Y, ortopedické klinice S, pavilonu Hematoonkologické kliniky P a na nově vybudovaném pavilonu G, kde se nachází oddělení klinické alergologie a imunologie.

„Zde čekáme na povolení k připojení k distribuční síti ČEZ, bez nějž nelze systém provozovat,“ vysvětlil hlavní správce areálu Vladimír Olejníček. Zároveň dodal, že další panely se budou instalovat na pavilonu Q a nemocniční ubytovny. Podle Olejníčka se po vysoutěžení dodavatele chystá realizace.

Špičkový výkon již nainstalovaných fotovoltaických elektráren činí 422 kilowatt-peaků, což je přibližně pětina momentální spotřeby celého areálu nemocnice. „V něm také zde vyrobenou elektřinu beze zbytku využíváme, čímž odpadá nutnost pořizovat nákladná bateriová uložiště. Takto dosažená úspora elektrické energie má pochopitelně nemalý dopad i na životní prostředí,“ objasnil správce.

Vedení nemocnice plánuje být také transparentnější, co se týče spotřeby i úspor energie. „Všechny údaje týkající se výkonu svých fotovoltaických systémů a spotřeby i úspor energie plánuje Fakultní nemocnice Olomouc v dohledné době zveřejňovat na svém webu,“ uvedl Fritscher. Ten dodal, že šetření energie se snaží dosáhnout i dalšími způsoby. „Mimo jiné stavěním budov v pasivním energetickém standardu, zateplováním svých starších objektů či zřizováním nabíjecích stanic pro elektromobily,“ vysvětlil mluvčí.

V Olomouckém kraji hrozí legionela. Počet případů během prázdnin stoupl

Stále více případů legionely zachytávají laboratoře nejen v Olomouckém kraji. Upozornili na to pracovníci laboratoře v Prostějově. Nemoc je přitom poddiagnostikovaná, protože se vyšetření na bakterii způsobující onemocnění běžně neprovádí.

Pro zaměstnance zřídil nemocnice také mailovou adresu určenou k upozornění na plýtvání. „Jestliže zaznamenají při výkonu své práce či při pohybu v areálu nemocnice případy plýtvání energiemi, mohou tuto skutečnost sdělit na tento mail. Na jejich podněty budou reagovat přímo naši energetičtí odborníci,“ doplnila v závěru vedoucí Odboru komunikace a marketingu Veronika Jeřábková.

Fotovoltaické panely pořídila nemocnice také díky dotacím. Konkrétně se jedná o dotace z Operačního programu Životní prostředí, který umožňuje až do roku 2027 čerpat finance z Evropského fondu pro regionální rozvoj a Fondu soudržnosti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky fotovoltaika, nemocnice, Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc, FNOL, energetika, úspora energií, elektrická energie, fotovoltaické elektrárny, solární panely, fotovoltaické panely

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotovoltaika ušetří Fakultní nemocnici Olomouc až pětinu spotřeby  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.