Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Další soud kvůli Šantovka Tower: ombudsman podal kasační stížnost proti výškové stavbě v Olomouci

Soudní spor spojený se záměrem stavby výškové budovy Šantovka Tower v Olomouci čeká další pokračování. Případem by se měl znovu zabývat Nejvyšší správní soud (NSS), ke kterému podal kasační stížnost veřejný ochránce práv Stanislav Křeček. Instituce už jednou o projektu rozhodovala, kauzu vrátila olomoucké pobočce krajského soudu. Krajský soud žalobu před čtvrt rokem opět odmítl, což nyní opět stížností napadá u NSS ombudsman.

Šantovka Tower má být 74 metrů vysoká budova, za jejímž projektem stojí skupina Redstone olomouckého podnikatele Richarda Morávka. S její stavbou nesouhlasí památkáři či například někteří architekti, podle nichž by poškodila historické panorama. Veřejný ochránce práv NSS také požádal, stejně jako v předchozím případě, aby přiznal kasační stížnosti odkladný účinek. Pokud soud i tentokrát vyhoví, nebude moct investor získat stavební povolení do doby, než soud řízení ukončí.

Žalobu podala ke krajskému soudu už v roce 2020 tehdejší ombudsmanka Anna Šabatová a poukazovala na několik skutečností, které byly podle ní v rozporu se zákonem. NSS se v rozhodnutí o první kasační stížnosti ztotožnil s jednou částí žaloby.

Prostor olomoucké tržnice má projít oživením za 30 milionů, úpravy jsou v plánu za dva roky

Olomoučtí radní schválili na začátku června další postup pro střednědobou proměnu prostoru kolem městské tržnice v centru hanácké metropole. Radnice nechá vypracovat studii, která by měla podrobněji navrhnout podobu lokality v následujících...

 

„V současné kauze naplňuje požadavek závažného veřejného zájmu žalobní tvrzení veřejného ochránce práv týkající se systémového rizika podjatosti rozhodujících úředníků. Tím je nepochybně ohrožen veřejný zájem na nestranném rozhodování orgánu státní správy, který lze považovat za dostatečně závažný k podání žaloby veřejným ochráncem práv," citovala ombudsmanova mluvčí Markéta Bočková z rozhodnutí NSS. Krajský soud přitom v březnu žalobu znovu odmítl kvůli tomu, že ombudsman neprokázal, že by na podání žaloby existoval závažný veřejný zájem.

Křeček v aktuální stížnosti poukazuje na to, že bylo podle něj porušeno hned několik veřejných zájmů. Kromě nestranného rozhodování úředníků jde také o zájem na ochraně městské památkové rezervace a na zachování hodnot území města, které chrání olomoucký územní plán. Jde také o veřejný zájem na ochraně životního prostředí.

Veřejný ochránce práv také uvedl, že podle něj se krajský soud neřídil závazným právním názorem Nejvyššího správního soudu, a rozhodnutí považuje za závažné porušení soudní hierarchie. „Krajský soud opětovně odmítl žalobu veřejného ochránce práv, neboť dospěl k závěru, že veřejný ochránce práv neprokázal, že by na podání žaloby existoval závažný veřejný zájem. Krajský soud byl vázán zrušujícím rozsudkem NSS, v jeho intencích postupoval, provedl potřebné dokazování, nicméně dospěl k závěru, že žalobce neunesl své důkazní břemeno," odůvodnila rozsudek letos na jaře Barbora Berková, předsedkyně senátu olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě. Ombudsman podle soudkyně neprokázal, že by existovalo riziko systémové podjatosti úředníků, kteří územním rozhodnutí pro stavbu Šantovky Tower rozhodovali.

Třímiliardová proměna parkovišť u Šantovky: v Olomouci má vyrůst nová multifunkční čtvrť

V průběhu příštího roku předpokládá developerská skupiny Redstone olomouckého podnikatele Richarda Morávka začátek výstavby nové moderní části města nazvané Šantovka District. Ta je pozměněnou verzí původního záměru rozšíření stejnojmenné...

„K probíhajícím soudním sporům se zásadně nevyjadřujeme, v tomto případě se navíc teprve musíme seznámit s obsahem kasační stížnosti, která nám dosud nebyla doručena. Můžeme pouze zopakovat náš dlouhodobý postoj: Všechna rozhodnutí ve vztahu k projektu byla učiněna v souladu se zákonem. Jsme přesvědčeni, že veřejný ochránce práv nikdy neměl legitimní důvod k podání stížnosti a že se tato skutečnost prokáže. Další podání vnímáme především realizaci záměru za každou cenu odkládat, i za cenu mrhání veřejnými prostředky,“ reagoval na pokračování soudního sporu za developerskou skupinu Redstone mluvčí Petr Hlávka.

Projekt Šantovka Tower, který má vzniknout na současném venkovním parkovišti poblíž obchodní galerie Šantovka, byl veřejnosti představený v roce 2012, smlouvu o spolupráci uzavřel investor s městem už v roce 2010.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redstone

Štítky Šantovka Tower, projekt, vizualizace, soud, Nejvyšší správní soud, krajský soud, ombudsman, Olomouc, stavební povolení, Nejvyšší správní soud České republiky, krajský soud, Stanislav Křeček, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další soud kvůli Šantovka Tower: ombudsman podal kasační stížnost proti výškové stavbě v Olomouci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.