Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Jak se nenechat obelhat umělou inteligencí? Seniorům pomůže příručka z Univerzity Palackého

Odborníci z Univerzity Palackého napsali příručku nazvanou Rizika spojená s umělou inteligencí pro seniory. Manuál vznikl ve spolupráci projektů E-Bezpečí a CEDMO (Středoevropská observatoř digitálních médií). Nová publikace seniorům přiblíží fungování umělé inteligence, popíše rizika nebo nabídne pomoc v případě potíží.

Umělá inteligence (AI) se v posledních letech stala součástí každodenního života. Technologie využívající AI se objevují v telefonech, počítačích nebo i v domácích spotřebičích. „Umělá inteligence však dokáže vytvářet i obsah, který může být nebezpečný. Příkladem jsou takzvané deepfake videa, která nás mohou zmást a přimět k ukvapené reakci, například k investování velkého množství peněz pod vidinou zázračného zbohatnutí,“ uvedl v tiskové zprávě hlavní autor příručky a vedoucí Centra prevence rizikové virtuální komunikace Kamil Kopecký.

Podle Kopeckého je jedinou obranou před riziky umělé inteligence zvyšování mediální gramotnosti uživatelů internetu. „A to jak mladé generace, tak i generace dříve narozených. Právě na tu jsme zaměřili nově vydanou příručku,“ doplnil.

Odborníci z olomoucké univerzity vyvinuli hmatovou hru. Pomůže nevidomým a slabozrakým dětem

Nová didaktická hmatová hra vznikla na katedře experimentální fyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Hra může pomoct nevidomým a slabozrakým dětem pochopit geometrické tvary a procvičit si abecedu. Jde již o třetí hmatovou hru, kterou...

Příručka čtenářům přibližuje základní pojmy a principy spojené s umělou inteligencí. Popisuje také její největší výhody, ale i možné nebezpečí. To spočívá v internetových podvodech, šíření dezinformací nebo deepfake videích. „Virtuální svět je v posledních letech prorostlý nebezpečným obsahem. Tisíce lidí přicházejí o své úspory, protože investují do takzvaně zaručených fungujících investičních produktů, ve kterých k nim promlouvá prostřednictvím deepfake videí známá osobnost a slibuje jim snadné zbohatnutí,“ vysvětlil Kopecký.

Na konci publikace autoři také uvádí kontakty na organizace, které mohou poskytnout pomoc v případě potíží spojených právě s umělou inteligencí. Příručka je k dispozici ke stažení na webových stránkách E-Bezpečí a CEDMO. V omezeném nákladu vychází také v tištěné podobě. Dostupná bude na fakultních akcích zaměřených na seniory.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzita Palackého v Olomouci

Štítky Univerzita Palackého, příručka, umělá inteligence, AI, senioři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se nenechat obelhat umělou inteligencí? Seniorům pomůže příručka z Univerzity Palackého  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.