Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Biotop v Hlubočkách čeká výstavba ve dvou etapách, nový areál přijde obce na 100 milionů

Na okraji Hluboček poblíž Olomouce probíhá první přípravná fáze budování nového koupacího biotopu nazvaného Burk, a to v podobě nutné přeložky plynovodu. Mnoho let chystaný záměr vytvoření relaxační lokality, který je společným projektem obcí Hlubočky, Velká Bystřice a Mrsklesy, by se měl stavět ve dvou etapách letos a v roce 2025.

Hlubočky, Velká Bystřice a Mrsklesy sdružené v dobrovolném svazku obcí připravují koupací biotop nazvaný Burk u jedné z příjezdových tras do Hluboček už několik let. V této části údolí řeky Bystřice dlouhodobě veřejné koupaliště lidem chybí a musejí jezdit do vzdálenějších míst. Samosprávy se proto dohodly na společném projektu.

V aktuálním období už v oblasti budoucího rekreačního areálu proběhly první práce, které zahrnují přeložku vysokotlakého plynovodu zásobujícího obec či rozlehlou průmyslovou zónu. „Na přelomu července a srpna bude provedeno propojení,“ uvedla starostka Hluboček Eva Hasníková v obecním videozpravodaji.

Výstavba bude podle starostky rozdělená do dvou etap. „První bude zahrnovat výstavbu vodovodu, kanalizace, přeložku silnice a terénní úpravy a mohla by být provedena v podzimních měsících. Druhá etapa pak zahrnuje výstavbu jednotlivých budov, bazénů a parkoviště a bude probíhat v roce 2025,“ shrnula Hasníková.

Projekt z participativního rozpočtu se dává do pohybu. Přerovská Fit stezka by měla být hotová do konce září

Na konci tohoto týdne začali dělníci budovat Fit stezku v okolí Bečvy a velké Laguny. Stezka by měla obsahovat devět cvičebních prvků, jako jsou bradla, hrazda nebo balanční lávka. Vznik tohoto projektu podpořili občané Přerova v loňském ročníku...

 

Záměr už má k dispozici stavební povolení, areál od silnice odcloní zemní val, který bude osázen stromy a poskytne nejen soukromí návštěvníkům koupaliště, ale poslouží také jako součást vyvýšeného nástupního místa pro tobogán či skluzavky. Projekt počítá s vybudování parkoviště, hlavního vstupního objektu s gastroprovozem, převlékárnami, toaletami či sprchami. Dalšími prvky areálu bude i hřiště na beachvolejbal a další místo pro koupi občerstvení.

„Samotný bazén je rozdělený na tři části. Větší je plavecká část, dále neplavecká část a relaxační sekce, na kterou navazuje fun zona se skluzavkami a tobogánem,“ popsala Eva Hasníková na sociálních sítích obce.

V koupací části došlo oproti dřívějším předpokladům ke změně systému, který bude zajišťovat čistotu vody. „Původní záměr byl, že půjde o biotop, ve kterém budou vodu čistit primárně rostlinky. Dostali jsme ale nabídku a byli jsme se podívat na technologii v Rakousku, kde se čistí přes nadrcený dolomitický vápenec. Připadalo nám, že to funguje a rozhodli jsme se pro tuto variantu, která je také ekologicky šetrná,“ přiblížil starosta Velké Bystřice Marek Pazdera.

Celková výše předpokládané investice byla v úvodní fázi příprav na úrovni 50 milionů korun, postupem času vystoupala finanční nákladnost na dvojnásobek. „Nyní se pohybujeme přes 100 milionů korun. Uplynuly tři roky, částečně má vliv inflace, dalším důvodem je zvětšení zázemí a třetím pak změna technologie,“ podotkl starosta jedné ze zapojených obcí.  

Záměr čeká ještě detailní rozpracování dokumentace, která je podle Pazdery potřeba pro vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele stavby. „Aby se věci už posunuly, tak chceme projekt rozdělit na dvě etapy. Na podzim by mohly probíhat zemní práce, mezitím se doprojektují objekty, které bychom chtěli stavět příští rok. Myslím si, že na koupání je reálný spíše až rok 2026,“ dodal starosta, který věří v pozitivní přínos rozsáhlého záměru. „Myslím, že to bude krásné koupaliště, kancelář pana architekta Sborwitze vymyslela kvalitní jednotnou koncepci. Poloha je výborná mezi třemi obcemi a vedle cyklostezky. Těším se na to, připadá mi to jako projekt, který by mohl mít velký úspěch,“ uzavřel Marek Pazdera.

Ohodnoť článek

Foto Obec Hlubočky

Štítky Investice, stavba, biotop, příroda, koupání, koupaliště, Hlubočky, Velká Bystřice, Mrsklesy, biotop Burk, Olomouc, projekt, stavební povolení, Bystřice, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Biotop v Hlubočkách čeká výstavba ve dvou etapách, nový areál přijde obce na 100 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.