Počasí dnes31 °C, zítra26 °C
Středa 31. července 2024  |  Svátek má Ignác
Bez reklam

Na několika místech v Olomouci odborníci vysadili louky. Začínají kvést a hmyzí hotely se plní prvními hosty

Na několika místech v Olomouci letos vznikly květnaté louky a hmyzí domky, které poskytují útočiště pro řadu významných druhů hmyzu. Na plochách už kvetou vičence, chrpy nebo štírovníky a hmyzí hotely mají první ubytované. Za projektem, který navíc oživuje veřejný prostor, stojí olomoucká Univerzita Palackého.

Kvůli změnám krajiny, klimatu a znečištění globálně ubývá hmyzu. Pomoci mu mohou květnaté louky, které doplňují zeleň. "Ta je často v městských prostorech tvořena uniformními, příliš často sečenými porosty s dominancí trav, které hmyzu neposkytují potřebný nektar. Květnaté louky vytvořené vhodnou skladbou osiva jsou naopak zdrojem pylu, nektaru a živných druhů larev i dospělců býložravého hmyzu," vysvětluje Monika Mazalová z katedry ekologie a životního prostředí Přírodovědecké fakulty UP.

Odborníci pro louky v Olomouci vybrali tři typy osevních směsí vhodné pro motýlí opylovače, blanokřídlé nebo pestřenky. Na loukách tak pokvetou například chrpa, vlčí mák nebo kopretiny. 

"Těší nás, že travinobylinné porosty, vyseté letos na jaře u kolejí Generála Svobody a právnické fakulty, už rostou a pomalu začínají i kvést. Vzhledem k tomu, že nejde o letničkovou okrasnou směs, ale z velké části o víceleté druhy rostlin, rozkvetou bohatěji v příštím roce a následujících letech," popisuje referentka udržitelného rozvoje UP Miroslava Zavadilová.

Vědci z přírodovědy objevili v kaluži na ulici nové druhy sinic. Pojmenovali je po Olomouci a Palackém

Dva nové druhy sinic objevili vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v kaluži, která se po jednom z vydatných dešťů vytvořila na ulici v Olomouci. Pojmenovali je Laspinema palackyanum a Laspinema olomoucense na počest Palackého a...

Úkryt a hnízda pak hmyzu poskytnou hmyzí domky, pocházející z lokální produkce na Valašsku. Nabídnou prostory pro motýly i kuklení housenek, pro brouky a včely samotářky nebo pro vosy hrnčířky. Domky jsou v šesti lokalitách v blízkosti Právnické a Lékařské fakulty, kolejí Generála Svobody a Evžena Rošického a také v Neředíně a v Holici.  

Přínosem květnatých luk je navíc zadržování vody v krajině. Porost je odolný vůči suchu a zůstává zelený i v létě, oživuje tak městský veřejný prostor.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Univerzita Palackého Olomouc/Michal Zych, Martin Višňa

Štítky louka, Olomouc, hmyz, hmyzí hotel, květnatá louka, jaro, hnízdo, léto, Univerzita Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na několika místech v Olomouci odborníci vysadili louky. Začínají kvést a hmyzí hotely se plní prvními hosty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.