Počasí dnes30 °C, zítra26 °C
Úterý 20. srpna 2024  |  Svátek má Bernard
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Muži mající sex s muži nejsou jenom gayové

PR článek

Co se vám vybaví, když se bude hovořit o mužích majících sex s muži (MSM)? Pravděpodobně vás napadne, že jsou gay, avšak odpověď není tak jednoznačná.

„Většina mých gay známých chtěla mít sex s heterosexuálním, ženatým mužem, protože ta představa je hodně vzrušovala," uvádí výpověď jednoho muže autor knihy Gay New York, George Chauncey. „… a většina těch heterosexuálních mužů s nimi sex nakonec měla," dodává.  „…a to opravdu nebyli gay." Možná vás také zaskočí fakt, že tento výrok je téměř sto let starý!

Chauncey ve své knize zkoumal předválečný vývoj newyorské společnosti ve vztahu ke gay kultuře a popisuje ji jako živou, otevřenou a různorodou. Přestože uběhlo téměř celé století, svět MSM je stále oblastí, která podněcuje diskuzi. Část je také tvořena muži, kteří se pohybují v oblasti komerčního sexu – tedy muži nabízející sexuální služby jiným mužům, pornoherci v gay i heterosexuální produkci, erotičtí performeři a kdokoliv jiný, kdo se se světem mužského sexbyznysu identifikuje.

V divokém světě moderního globálního sexbyznysu muž jako sexuální pracovník spadá do kategorie, která v porovnání s ženami představuje daleko větší společenské tabu. Přirozeně tak dochází ke spojování mužské sexuální práce s představou deviantního chování, šířením nemocí a obecně hedonistického (a gay) způsobu života.

Zažitá představa o mladistvých sexuálních pracovnících je v dnešním kontextu tedy neúplná.

Kdo však jsou ti muži, kteří nabízejí komerční sex a erotiku? Nabízejí své služby jen mužům? Využívají jejich služby ve stejné míře i ženy či ne?

Mužská sexuální práce se ve společnosti vždy nějakým způsobem vyskytovala, jen nebyla příliš vidět; přesněji řečeno ji nebyla věnována cílená pozornost. V porovnání s ženskou sexuální prací je také výrazně méně zkoumána a mnoho provedených výzkumů v dynamicky se měnící době rychle ztrácí svůj význam. Faktem však je, že se o mužích v sexbyznysu stále mnoho neví. Zahraniční studie usilují o mapování mužské sexuální práce, v českém kontextu moderní data bohužel chybí.

Jedním z důvodů může být i ten, že je světem uzavřeným a podrobeným mnohým stereotypním představám. Muži se však pohybují ve vysoce diverzifikovaném prostředí, které reflektuje jak jejich vlastní sexuální identity, tak identity jejich zákazníků. Mužský sexuální pracovník může být gay, heterosexuální či bisexuální. To samé platí o jejich zákaznících, kteří jsou většinou tvořeni muži, avšak ne výlučně. Muži také poskytují služby i ženám, jedná se však o výraznou menšinu, o které se příliš neví.

Většina stávajícího poznání o sexuální práci se soustředí především na ženy pracující v sexbyznysu. Rozdílný přístup k ženské a mužské sexuální práci je do jisté míry pochopitelný, jelikož na jedné straně je tu žena (sexuální pracovnice) a na straně druhé heterosexuální muž (zákazník). Toto nastavení nám umožňuje zkoumat různé aspekty sexuální práce týkající se například dominance pohlaví či sexuálních rolí.

V případě dvou mužů je obtížné přiřadit sexuální role a chování jednomu či druhému. Muži také mohou mít se sexbyznysem zcela odlišné zkušenosti než ženy. Zde je také nutné upozornit, že jsou to právě mužští sexuální pracovníci, kteří se mohou potýkat s homofobií, jelikož se obvykle mužský komerční sex spojuje s homosexualitou. Jak však bylo naznačeno v úvodu, proměnlivá sexuální identifikace a sexuální preference tu mezi muži panovaly již před 100 lety a dnes tomu pravděpodobně není jinak.

Přestože muži vstupují do sexbyznysu obdobně jako ženy z ekonomických důvodů, je nutné si uvědomit, že mezi nimi se může nacházet vyšší počet LGBTQ+ osob. Ty pak mohou čelit vícenásobné diskriminaci a marginalizaci. Queer a ještě sexuální pracovník? Skoro by člověk fyzicky cítil, jak se zapalují pochodně. U skupiny MSM se také výrazně častěji objevuje sexualizované užívání návykových látek (chemsex), což představuje vlastní kategorii ke zkoumání, vyhodnocování rizik a nových směrů řešení.

U skupiny MSM se také výrazně častěji objevuje sexualizované užívání návykových látek (chemsex).

ROZKOŠ bez RIZIKA (R-R) se od roku 2020 systematicky touto skupinou zabývá a součástí této práce je také poznávání toho, s čím se moderní mužský sexuální pracovník potýká, jaké služby může chtít a jak mu je efektivně poskytnout. Podnět k práci s touto skupinou vzešel od Ministerstva zdravotnictví ČR což organizaci vyslalo na cestu do neznámých vod. R-R však disponuje dlouholetou a bohatou zkušeností se specifikami sexbyznysu, je tedy schopná poskytnout komplexní služby vycházející z principů harm reduction, to vše s respektujícím, holistickým přístupem. Přesto představuje skupina mužských sexuálních pracovníků určitou enigmu, mohou mít jinou definici sexuálního zdraví než ženy a také se potýkají s jinými otázkami v sexbyznysu.

Přestože ČR nedisponuje tvrdými daty ohledně věku mužů pracujících v sexbyznysu, přímá práce s nimi v R-R naznačuje, že se nejedná pouze o muže mladé. Naopak. Služby využívají i muži 35+. Zažitá představa vycházející často z filmu Mandragora (1997) o mladistvých sexuálních pracovnících je v dnešním kontextu tedy neúplná.

Avšak i mezi mužskými sexuálními pracovníky se vyskytují zranitelní jedinci, kteří mohou být vystaveni ze strany svých zákazníků násilí. Jak moc významnou roli hraje v mužské sexuální práci autonomie a konsent?

Společným jmenovatelem však stále zůstává to, že o českých mužských sexuálních pracovnících a jejich žitých zkušenostech toho moc nevíme. A je žádoucí to změnit.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sofia Alejandra, Vanessa Pozos

Štítky sex, muži, rozkoš bez rizika, gay, queer, sexuální služby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muži mající sex s muži nejsou jenom gayové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.