Počasí dnes29 °C, zítra24 °C
Neděle 18. srpna 2024  |  Svátek má Helena
Bez reklam

Zemřel významný historik František Hýbl. Odkryl hrůzné události na Švédských šancích u Přerova

Ve věku 83 let zemřel v pátek v Praze význačný odborník na dílo Jana Amose Komenského a někdejší dlouholetý ředitel Muzea Komenského v Přerově František Hýbl. Uznávaný historik se ve svém bádání věnoval také masové vraždě z června roku 1945, kdy českoslovenští vojáci zabili po 2. světové válce poblíž Přerova 260 karpatských Němců, Maďarů a Slováků.

František Hýbl se narodil 10. června 1941 v Citově na Přerovsku. Vystudoval češtinu a dějepis na tehdejším Pedagogickém institutu v Olomouci a pedagogiku na Filozofické fakultě Univerzity Palackého. Poté učil na základních školách v Olomouci a Litovli. Od roku 1969 pracoval ve Vlastivědném ústavu Muzea Komenského v Přerově, kde se stal v roce 1992 jeho ředitelem.

Zemřel respektovaný přírodovědec a pedagog Vítězslav Bičík. Popularizoval vědu i univerzitní Olomouc

Ve věku 86 let zemřel významný přírodovědec, pedagog a autor mnoha publikací profesor Vítězslav Bičík. Svou bohatou profesní kariéru spojil s Univerzitou Palackého v Olomouci, v roce 2005 se stal také laureátem Ceny města v oblasti přírodní vědy.

Od šedesátých let shromažďoval informace o zavraždění více než 260 karpatských Němců, Maďarů a Slováků. Poválečný masakr na návrší u Přerova zvaném Švédské šance se stal v noci na 19. června 1945. Českoslovenští vojáci zde zavraždili 120 žen, 72 mužů a 75 dětí včetně kojenců. Šlo o karpatské Němce ze Slovenska, slovenské Maďary a Slováky, kteří se vraceli z války domů. Vlaku, v němž cestovali, si všimli příslušníci 17. pěšího pluku z Petržalky. Podle Hýbla je nemilosrdně nechali vyvléct z vagonů, dovlekli je na kopec nad Přerovem a tam je pozabíjeli.

První publikaci o hrůzné události vydal Hýbl v roce 1995, spolu s městem Přerov pak v roce 2015 knihu Krvavá noc na Švédských šancích. Zasloužil se také o nalezení popela téměř 150 zastřelených žen a dětí. Za odhalení okolností poválečné masové vraždy mu Spolková republika Německo udělila Kříž za zásluhy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Luděk Peřina

Štítky Úmrtí, historik, František Hýbl, Muzeum Komenského, Přerov, Švédské šance, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel významný historik František Hýbl. Odkryl hrůzné události na Švédských šancích u Přerova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.