Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Úterý 20. srpna 2024  |  Svátek má Bernard
Bez reklam

Hygienici v Olomouckém kraji prověřili letní tábory, ocenili zdravější styl stravování

Zaměstnanci krajské hygienické stanice v Olomouckém kraji v průběhu letošních prázdnin provedli sedm desítek kontrol organizovaných pobytových akcí pro děti a mládež. V místech letních rekreací nezjistili závažnější problémy a dosavadní situaci hodnotí jako klidnou. Jako pozitivní zjištění uvádějí zástupci správního úřadu také zlepšení jídelníčků na táborech z hlediska zásad zdravé výživy.

Podle posledních informací Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje na různých formách táborů pobývalo do poloviny srpna přes 9300 dětí. Hygienici uskutečnili sedm desítek kontrol, zaměřili se nejen na zázemí, ale i na stravovací provozy.

Do poloviny srpna byli hygienici na 71 kontrolách, většina z nich se týkala dlouhodobých pobytů. Na 53 akcích se hygienici zaměřili i na hodnocení jídelního lístku podle výživové pyramidy, zásady správné výživy a na snižování obsahu soli. „Oproti roku 2023 zaznamenáváme zlepšení v nabídce častějšího zařazování ovoce a zeleniny, včetně podávání čerstvé zeleniny a ovoce ke svačinám. Současně se snížilo množství podávaných sladkostí, jako jsou oplatky a sušenky,“ uvedla mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

Prestižní anketa Sestra roku, má také v letošním roce finalistku z Olomouckého kraje, kterou se stala Lenka Kolářová z prostějovské nemocnice. Na tamním chirurgickém oddělení vede coby vrchní sestra tým šedesáti lidí, zaměřuje se také na vývoj...

Posun je podle hygieniků patrný i v podávání nápojů. „Téměř na všech táborech nabízejí současně slazený i neslazený nápoj. Podle sdělení provozovatelů zotavovacích akcí stále více dětí preferuje čistou vodu,“ doplnila Koutná.

Hygienikům provozovatelé táborů ohlásili k 15. srpnu 109 zotavovacích akcí ve 152 turnusech, na které se přihlásilo celkem 9322 dětí, a dalších 22 krátkodobějších akcí a s menším počtem účastníků v 31 turnusech, které má do konce prázdnin absolvovat 657 dětí. Počet táborů i táborníků je přibližně stejný jako v loňském roce, kdy pořadatelé hygienikům nahlásili přes sto zotavovacích akcí, na které bylo přihlášeno přes 9300 dětí.

Letos na jedné akci zaznamenali krajští hygienici hromadný výskyt zažívacích potíží. Dosavadní letní dětskou rekreaci v Olomouckém kraji však celkově hodnotí jako klidnou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Letní tábor, rekreace, dětský tábor, prázdniny, dovolená, hygiena, krajská hygienická stanice, kontrola, kontroly táborů, zdraví, zdravá strava, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici v Olomouckém kraji prověřili letní tábory, ocenili zdravější styl stravování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.