Počasí dnes31 °C, zítra22 °C
Neděle 25. srpna 2024  |  Svátek má Radim
Bez reklam

Tragický srpen 1968. V Prostějově zabili okupanti tři občany

Srpen roku 1968 byl pro občany Prostějova hned několikanásobně tragický. Všem lidem v tehdejším Československu změnil život, některé z nich o něj úplně připravil. V neděli 25. srpna zabili vojáci okupačních vojsk tři prostějovské občany. Dalších devět pak bylo těžce zraněno. Tento den vešel do Prostějovské historie jako "krvavá neděle".

V neděli 25. srpna po osmé hodině večer projížděla rozsáhlá kolona sovětských jednotek Prostějovem směrem od Olomoucké ulice. Vojáci začali náhle střílet po ulicích a náměstích. Palbou usmrtili tři Prostějovské občany. Dalších devět lidí bylo těžce zraněno. Kromě nesmyslného úmrtí a zranění několika lidí došlo také k poškození několika budov včetně Národní banky.

O život tehdy přišel dvaadvacetiletý Josef Boháč, kterého okupanti zastřelili na Vojáčkově náměstí, sedmdesátiletý Ladislav Lang a Marta Říhová. Ta zemřela v domovních dveřích na náměstí 9. května.

Na Ukrajinu napadenou Ruskem jdou další sanitky a humanitární pomoc. Přispěl kraj i soukromé firmy

Starší sanitku z vozového parku Zdravotnické záchranné služby nyní Olomoucký kraj poslal na Ukrajinu. Humanitární zásilka na pomoc zemi, kterou napadl ruský agresor, vyjela z Uničova na Olomoucku do města Dubno, které se nachází na Volyni.

Všem třem zabitým občanům byl 29. října vystrojen státní pohřeb. „Jejich rakve byly vystaveny na katafalku před radnicí, zahaleny československou státní vlajkou,“ uvedla Jana Gáborová z oddělení vnějších vztahů prostějovské radnice. Rakve s oběťmi na hřbitov tehdy doprovodily tisíce občanů. Nad jejich hlavami tehdy kroužila sovětská helikoptéra, která ulice zasypávala tisíci letáků.

Tragické události z období sovětské okupace si Prostějované připomněli tuto středu na náměstí T.G. Masaryka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytlo město Prostějov

Štítky Prostějov, okupace, srpen 1968, vražda, Sovětský svaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tragický srpen 1968. V Prostějově zabili okupanti tři občany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.