Počasí dnes20 °C, zítra23 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Lidé zasažení povodněmi mohou žádat o finanční pomoc ve výši až 73 tisíc na domácnost

Lidé zasažení povodněmi mohou požádat Úřad práce ČR o mimořádnou okamžitou finanční pomoc. Výše příspěvku se odvíjí od sociálních a finančních poměrů domácností, dosáhnout může až 73 tisíc korun, tedy patnáctinásobku životního minima.

Příspěvek může dosáhnout až 73 tisíc korun

Úřad práce ČR nabízí mimořádnou okamžitou pomoc lidem, kteří se v posledních několika dnech dostali do složité životní situace kvůli probíhajícím povodním. Jejím smyslem je zejména zajištění základních životních potřeb a odstranění následků povodní. O dávku mohou zažádat jednotlivci i rodiny. Finanční částka je ale vyplácena pouze jednomu zástupci dané domácnosti, na všechny členy rodiny připadá tedy dávka pouze jedna.  

Výše příspěvku je určována dle sociálních a majetkových poměrů a příjmové situace domácnosti, dosáhnout však může až 73 tisíc korun. Zažádat o ni bude možné vícekrát. „Vývoj povodňové situace od počátku sledujeme a vyhodnocujeme. Chci všechny občany ujistit, že pokud se následkem velké vody ocitnou v mimořádné situaci, zejména v souvislosti s bydlením, jsme připraveni jim neprodleně a přímo pomoci, a to mimo jiné formou mimořádné okamžité pomoci. V odůvodněných případech ji lze poskytnout i opakovaně,“ sdělil v tiskové zprávě ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

VIDEO: Byla to apokalypsa, popsala starostka Jeseníku povodňovou vlnu. Po náměstí plavala auta

K apokalypse přirovnala starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová zaplavení města řekou Bělou. Po náměstí ráno plavala auta, voda zničila na mnoha místech silnice, ploty i mostky. Řeka podle ní stoupla během půl hodiny, na pomoc k evakuaci lidí, kteří...

Lidem pomohou operátoři na infolince

Na čísle +420 800 779 900 funguje infolinka Úřadu práce ČR, kde operátoři lidem asistují při žádostech o okamžitou pomoc. „Naše call centrum bude klientům postiženým povodní k dispozici i během tohoto víkendu. Do terénu jsou připraveny vyjet také naše mobilní týmy, které finanční pomoc dokážou doručit přímo lidem v nouzi v nejvíce zasažených oblastech,“ doplnil v tiskové zprávě generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof. Úřad práce by měl postupně přicházet i s dalšími formami podpory.

Pomoc zasaženým povodněmi poskytuje také množství neziskových organizací. Mezi organizace nabízející humanitární pomoc patří například Člověk v tísni, ADRA, Charita ČR nebo Diakonie ČCE. Nejedná se pouze o poskytování pomoci finanční, ale mimo jiné také o zajišťování lékařské péče, potravin, ubytování nebo psychologické pomoci. Dobrovolníci se také angažují přímo v zatopených oblastech nebo vyrábí protipovodňové pytle.

Autoři | Foto se svolením HZS OK

Štítky povodně, pomoc, příspěvek, charita, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé zasažení povodněmi mohou žádat o finanční pomoc ve výši až 73 tisíc na domácnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.