Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Před sto lety vyšla publikace Jaroslava Mathona Prostějov a okolí. Nejlepší moravská místopisná monografie

Jaroslav Mathon působil v Prostějově jako ředitel veřejné nemocnice a primář chirurgicko-gynekologického oddělení. Byl však také významným kulturním a spolkovým činitelem a znalcem výtvarného umění. Vlastní pílí a studiem se vypracoval v respektovaného amatérského historika umění. Před sto lety vyšla jeho důležitá publikace Prostějov a okolí.

Hana Bartková
Autorka je historička a publicistka.

Jaroslav Mathon (1867-1953) byl v Prostějově dlouholetým členem Kuratoria muzea, předsedou spolku Beseda a členem Přírodovědeckého klubu. Dále byl místopředsedou pěveckého spolku Orlice a roku 1923 předsedou Památkové komise. Organizoval výstavy, pořádal přednášky a řadu svých článků a příspěvků publikoval ve zdejším tisku, například v Hlasech z Hané a ročenkách muzea. Sepsal také dějiny prostějovského zdravotnictví a veřejné nemocnice. Uměleckými památkami se obklopoval i v soukromém životě. Jeho byt v prostějovském zámku byl velkou sbírkou obrazů, soch, skla, porcelánu a starých zbraní.

První jeho monografickou prací byla publikace Prostějov a okolí ve světle svých historických a uměleckých památek. Myšlenka sestavit tuto knihu v něm zrála hodně let. Předcházel jí seriál článků o umělecko-historických památkách Prostějovska uveřejňovaný v roce 1922 v Hlasech z Hané a stať „Co může cizinec v Prostějově zajímavého viděti “ publikovaná v průvodci Prostějov 1923.

Zdena Wolkerová nebyla jen matkou známého básníka. Pečovala o jeho dílo a stala se nadšenou kulturní činitelkou

Nedávno uplynulo sedmdesát let od úmrtí Zdeny Wolkerové, významné osobnosti prostějovského kulturního a spolkového života, publicistky, spisovatelky a matky básníka Jiřího Wolkera. Svého syna přežila o třicet let a významně pečovala o jeho odkaz a...

Knihu psal pro veřejnost jako příspěvek ke studiu kulturních dějin kraje. Věnoval ji městu Prostějovu a jeho obyvatelům, mezi nimiž našel druhý domov. V úvodě poděkoval také všem svým spolupracovníkům a institucím – městské radě, kuratoriu muzea a pedagogům a regionálním historikům, jimž byli Antonín Gottwald, Jan Kühndel, Vilém Otáhal, Jan Pobucký, Karel Beneš, P. Karel Dostál Lutinov a městský stavitel Josef Vaculík.

Publikace obsahuje patnáct kapitol od doby prehistorické po období konce 1. světové války. V každé z nich se věnoval historickému vývoji a přehledu uměleckých památek. Kniha byla chápána jako dějiny města Prostějova, ale jeho cílem nebylo napsat historické dílo. Historický text měl být podle jeho slov „pouze jakýmsi pojítkem pro vyjmenované památky a měl vydavateli umožnit lepší prodejnost knihy“. Součástí publikace je řada dobových fotografií například měšťanských domů, církevních objektů, pomníků, soch, portálů, domovních znamení a pečetí.

Odvážný mladý protifašistický bojovník František Vrbka položil život za svobodu naší vlasti

V těchto dnech si připomínáme sto let od narození protifašistického bojovníka, vojáka a příslušníka výsadku Bronse Františka Vrbky. Žil v Prostějově, jeho jméno připomínají pamětní desky v budově bývalé reálky v Prostějově a v budově radnice.

Najdeme zde například křížovou chodbu a bývalou kapitulní síň augustiniánského kláštera, bašty, zbytky hradeb, cechovní památky, kroje, lidové stavby a liturgické předměty a tisky ze zdejších tiskáren. Nechybí také pohledy na památky okolních obcí (Plumlov, Stínava, Stařechovice, Otaslavice, Čechy pod Kosířem, Vřesovice, Kostelec na Hané, Brodek u Prostějova). Fotografie pocházejí z fotoateliéru Adolfa Neckaře. Publikaci uzavírá seznam pramenů a literatury.

Vázaná publikace obsahuje 164 stran a byla vytištěna na kvalitním papíře. Vyšla v roce 1924 nákladem J. F. Bučka a tiskem Josefa Vrly v Prostějově.

Kniha byla v rámci tehdejšího výzkumu prostějovských dějin a Mathonových možností popisným a uceleným obrazem vývoje Prostějovska. Jaroslav Mathon zde spojil roli odborníka i vyprávěče, který měl k Prostějovu citový vztah. Byl si samozřejmě vědom některých nedostatků. Například později opravil datování stavby plumlovského zámku.

Plukovník Vilém Murcek. Bojovník, letec a učitel létání, kterého komunisté po válce zavřeli na Mírov

Významnou osobností našeho regionu byl plukovník, letec a učitel létání Vilém Murcek, od jehož smrti nedávno uplynulo šedesát let. Bojoval proti nacismu, byl příslušníkem RAF, ale po návratu do vlasti ho komunisté zavřeli na Mírov. Vychoval řadu...

Publikace byla kladně i odborníky. Historik umění Eugen Dostál ji zařazoval „díky autorově rozhledu a pečlivosti zpracování k tehdejším nejlepším moravským místopisným monografiím“. Regionální historik Jan Kühndel ji hodnotil jako „nejlepší dílo o Prostějovu, autorem po léta pečlivě připravované“. Pedagog a regionální historik Bohuslav Eliáš poukázal na to, že Jaroslav Mathon se zde jeví jako skutečný historik, kultivovaný odborník s pronikavým pohledem, širokým rozhledem a filozofickou a estetickou erudicí.

Mathonova kniha Prostějov a okolí se dočkala v roce 2001 reedice. Vydala ji v brožované formě Městská knihovna v edici Prostějovská knižnice. Dodnes je tato kniha cenným zdrojem informací pro studenty, veřejnost i odborníky a v řadě v řadě našich Prostanensií zaujímá důstojné místo.

Z kapitoly Doba Vratislava II. Nádherymilovného
Portál prostějovského zámku jest co do celkové architektury i co do podrobnosti z nejkrásnějších památek doby renaissance, která do našich zemí byla v XVI. stol. přinesena přímo vlašskými staviteli a která si u nás zachovala také přiměřeně netknutý svůj ráz. Hladké pilastry veřejí nesou do půlkruhu sklenutý, lví hlavičkou uzavřený oblouk s bohatými rozvilinami. Po stranách pilastrů jsou umístěny dvě hermy mužská a ženská, které stojí na závitovitě vybíhajících patkách a nesou po stranách vysunuté kládí. Nejkrásnější část portálu jest vlys, do které jest vtesáno dvaadvacet dětských postav představujících výjev z vojenského tábora. Na římsou vlysu jsou umístěny ve dvou čtvercových polích erby pana Vratislava z Pernštejna a jeho manželky, paní Marie Maximiliány Manriquez de Lara.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytla Hana Bartková

Štítky publikace, historie, místopis, Prostějov, okres Prostějov, kniha, Jaroslav Mathon, muzeum, zámek, Haná, Jan Kühndel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před sto lety vyšla publikace Jaroslava Mathona Prostějov a okolí. Nejlepší moravská místopisná monografie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.