Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Stát chystá další podporu pro zaplavené domácnosti, průměrně pošle 40 tisíc korun

Miliardu korun vyčlenil stát na mimořádnou pomoc pro rodiny zasažené nedávnými ničivými povodněmi. Paušálně se počítá s částkou 40 tisíc korun na jednu domácnost, konkrétní částka pro jednotlivé zaplavené byty či domy může být vyšší i nižší, peníze budou rozdělovat obce. Žádosti bude příslušná instituce přijímat od 9. října. O této části okamžité pomoci ze státního rozpočtu rozhodla vláda minulý týden, příspěvky poputují do Olomouckého a Moravskoslezského kraje a také do Frýdlantu na Liberecku.

Odolnější silnice pro Jesenicko. ŘSD chystá speciální úpravy pro oblast zničenou povodněmi

Ničivé povodně v polovině září zasáhly také desítky úseků silnic ve správě Ředitelství silnic a dálnic. Do oprav na Jesenicku a v částech Moravskoslezského kraje plánuje státní organizace investovat až dvě miliardy korun. V oblastech postižených...

Celkem je v této výzvě k dispozici miliarda korun. O přesné výši příspěvku rozhodnou obce. „Radnice v postižených obcích mohou dát vyšší částku těm rodinám, které byly zasaženy razantněji. Je to z našeho pohledu efektivní řešení, protože z centrální úrovně ministerstev nejsme schopni tyto jednotlivé případy rozlišit, to dokáží opravdu místní zastupitelstva,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) podotkl, že cílem výzvy je pomoci domácnostem co nejrychleji. „Finanční pomoc je určena na pokrytí nejnutnějších výdajů, na opravy škod, nákladů na energie a na pořízení základního vybavení a zajištění základního chodu domácností,“ sdělil.

VIDEO: Místo hřišť rozbouřený veletok. Povodeň vážně zasáhla na Jesenicku i sportovce, pořádají sbírku

Domy, mosty, silnice či základní infrastrukturu zdevastovala v polovině září živelná katastrofa na severu Olomouckého kraje a také v částech Moravskoslezského kraje. Ještě dlouhé týdny budou probíhat likvidace následků povodní. Ty se i z...

Obce mohou žádosti podávat od středy 9. října do konce ledna příštího roku prostřednictvím elektronického systému AIS SFŽP ČR. Peníze budou uvolněny zálohově do 15 dnů od schválení dotace. „Žádosti budou zpracovávány průběžně a bez soutěžního výběrového řízení, což zajišťuje efektivní a rychlou distribuci finančních prostředků,“ uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman. Podrobné informace jsou uvedeny na webových stránkách.

Zhruba miliardu korun by stát měl dát na náhradu nákladu firmám, jejichž zaměstnanci nemohli jít kvůli velké vodě do práce, půjde asi o 80 tisíc pracovních míst.

Výdaje a schodek letošního státního rozpočtu vzrostou kvůli povodním o 30 miliard na 282 miliard korun. Vládní rozpočtovou novelu ve čtvrtek podepsal prezident Petr Pavel. Stanjura tento týden řekl poslancům, že stát uvolní na pomoc 40 miliard korun, neboť deset miliard vyčlení ve státním rozpočtu na příští rok.

Výši škod mají kraje ohlásit do sedmi dnů od ukončení stavu nebezpečí na jejich území, který má prozatím skončit v sobotu 12. října. Předběžný odhad škod na státním majetku ve správě ministerstev zemědělství a dopravy je podle Stanjury deset miliard korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, Jeseníky, extrémní srážky, Olomouc, Olomoucký kraj, mimořádná pomoc, okamžitá pomoc, příspěvek, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát chystá další podporu pro zaplavené domácnosti, průměrně pošle 40 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.