Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Boj vlivem informací. Vojáci několika států nacvičovali na Libavé postupy pro hybridní válku

Scénáře napadení Polska smyšlenou mocností z východu řešili ve výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku během Mezinárodního cvičení Powerful Word 2024 vojáci z České republiky, Spojených států, Slovenska, Německa, Maďarska i dalších zemí. Simulované situace přivedly příslušníky armády na bojiště takzvané hybridní války, kde je i podle překladu anglického názvu akce klíčová síla a moc slova či informací. Obsah cvičení vycházel i ze zkušeností z aktuálního konfliktu na Ukrajině.

Vojáci na cvičení čelili šíření propagandy a lživých informací, sabotážím, vzpourám, migrační vlně i psychologickým operacím. Více než týdenní výcviková akce skončila v pátek. Nepřátelská mocnost má za cíl vnést zmatek a rozkol do řad obyvatelstva i spojenců. Scénář cvičení byl podle velitele 91. skupiny informačního boje Ivo Zelinky založen na tom, že smyšlená východní mocnost se v Polsku snaží probít ke Kaliningradu, aby si k němu vytvořila pozemní koridor. Agresor zároveň útočí do polského vnitrozemí směrem k Varšavě. Přes střední Evropu včetně Česka proudí do Polska spojenecké posily armád členských států NATO a nepřítel v tomto regionu rozjíždí hybridní útoky, aby organizaci vojenské pomoci co nejvíce narušil. „Použil by prostředky speciálních sil, využil by milice a možná by zneužil i některé etnické skupiny. Samozřejmě by použil také prostředky informační války. Se všemi těmito scénáři pracujeme,“ uvedl Zelinka.

Úspěšná letní brigáda v maskáčích. Dobrovolný armádní výcvik zvládlo na Libavé všech 41 středoškoláků

Nové dovednosti a zkušenosti, otevřené dveře ke službě v armádě a třicet tisíc korun získali všichni účastníci letního dobrovolného vojenského cvičení v Olomouckém kraji. V Hranicích na Přerovsku slavnostně přísahalo 41 středoškoláků, kteří...

Děj vojenského cvičení na Libavé se podle Zelinky zakládal na realistických zkušenostech z Ukrajiny, kterou v únoru 2022 vojensky napadlo Rusko a poté rozvinulo hybridní operace zaměřené i na členské země NATO. Česká armáda se proto v posledních letech zaměřila na boj s hybridními hrozbami. „Jsou k tomu určeny informační a kybernetické síly, jejichž velitelství sídlí v Brně,“ uvedl Zelinka. Dva útvary zaměřené na tuto činnost čítají stovky vojáků. Specializují se na šíření informací o dění v armádě na sociálních sítích, monitoring informačního prostoru, psychologické operace, vojenskou spolupráci a také na vytváření obsahové náplně například pro informační a propagační kampaně. „Když si představíte velmi schopnou marketingovou agenturu, na jejíž pracovníky se občas střílí a musí bydlet v lese, tak to jsme my,“ podotkl Zelinka.

Pokud by se scénář vojenského cvičení stal realitou, tak by se část příslušníků těchto dvou útvarů zaměřila na psychologické operace vůči nepřátelským jednotkám blížícím se k hranicím. Využila by k tomu například letáky, rádiové vysílání, informace šířené v kyberprostoru či speciální reproduktory umístěné na bojových vozidlech, pomocí kterých lze vysílat hlasitý rachot tanků či nepříjemné zvuky a demoralizovat tak nepřátelské jednotky. „Ta druhá linie je pak založena na podpoře vlastního obyvatelstva, které bychom chránili proti nepřátelské propagandě,“ řekl Zelinka.

Česká republika v hybridní válce vedené Ruskem podle Zelinky neprohrává, ale ani nevyhrává. „Je to nyní prostě remíza. Na tento úkol český stát nemá jenom armádu, ale i další silové složky, jako jsou například tajné služby. Pokud se bavíme o odolnosti společnosti, tak tady do hry najednou přichází další ministerstva, například ministerstvo školství,“ uvedl Zelinka. Vzorem by podle něj mohlo být Finsko, které se po ruské anexi Krymu zaměřilo na to, aby obyvatelé tak snadno nepodlehli nepřátelské propagandě. „Deset let na tom dělali přes školství a nyní je to nejodolnější společnost vůči ruským dezinformacím v rámci NATO. Finsko je dokonce tak úspěšné, že tamní pobočka ruského zpravodajského portálu Sputnik byla zavřena, protože nevykazovala žádné výsledky. V Česku pobočka Sputniku existuje," dodal Zelinka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla 91. skupina informačního boje Armády ČR

Štítky Armáda, vojáci, výcvik, Armáda ČR, Libavá, výcvikový prostor Libavá, hybridní válka, Powerful Word, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boj vlivem informací. Vojáci několika států nacvičovali na Libavé postupy pro hybridní válku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.