Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Sobota 12. října 2024  |  Svátek má Marcel
Bez reklam

Na Nemilance vzniká nová hráz. Stojí za ní bobři

Nová bobří stavba vzniká v těchto dnech na říčce Nemilance v Olomouci. Bobři hráz staví v těsné blízkosti propustku ve Slavoníně. Bobři se do povodí řeky Moravy vrátili na začátku devadesátých let. Od té doby se jejich počet výrazně zvedl.

„I po povodních se bobři v Olomouci volně pohybují v ramenném systému řeky Moravy, na přítocích a téměř na všech uzavřených vodách. Jde o potomky bobrů navrácených do krajiny v devadesátých letech,“ vysvětlil vedoucí olomouckého odboru životního prostředí Petr Loyka.

Bobři se na Olomoucko vrátili v roce 1991. Šlo o dvacet jedinců ze severovýchodního Polska, později k nim přibyl i jeden pár z Litvy. Jejich počty od té doby výrazně narostly.

Podmáčené stromy, sesuvy půdy, ale i zvýšený výskyt potkanů. Krizový štáb má tři týdny po povodních stále napilno

Podmáčené stromy, čistotu vody, sesuvy půdy, ale i zvýšený výskyt potkanů řeší tři týdny po povodních krizový štáb na Olomoucké radnici. Nyní zde vznikla pracovní skupina, která bude prověřovat bezpečnost stromů a zeleně po povodni.

„Nyní by to už byl důvod k zamyšlení nad regulací jejich počtu. Zákon chrání bobra i jeho sídlo, což platí pro chráněné druhy a není to jen výsadou bobrů. Bobři jsou vnímaví, činorodí a nelze je přelstít. Pokud jim hrázku odstraníme, tak to hned zjistí, jsou naštvaní a rychle si staví novou,“ doplnil Loyka.

Bobři se umí přizpůsobit měnícím se vodním stavům a nevadí jim tak nízká ani vysoká hladina. Stromy, které bobři naruší v zaplaveném území nebo podmáčené půdě, mohou představovat nebezpečí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytl Magistrát města Olomouce, Pavel Konečný

Štítky bobři, hráz, Nemilanka, Slavonín, Nemilany, Petr Loyka, magistrát, životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Nemilance vzniká nová hráz. Stojí za ní bobři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.