Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Olomouc hledá městského architekta, zkušený odborník má přispět k rozvoji hanácké metropole

Jedním z bodů v úvodu loňského roku schváleného programového prohlášení vládnoucí koalice v Olomouci je také zřízení pozice městského architekta. Ten by měl se svým týmem poskytovat odborný pohled na další rozvíjení hanácké metropole do funkční a atraktivní podoby. Experta se zkušenostmi a znalostmi z řady oborů hledá radnice ve výběrovém řízení, termín pro zasílání přihlášek vyprší na začátku listopadu.

Na Odboru strategie a řízení Magistrátu města Olomouce fungoval dlouhodobě Útvar hlavního architekta, v letošním roce se organizace pracovišť upravila. „Na jaře došlo ke změně, kdy se osamostatnilo pracoviště městského architekta, které bylo dřív součástí jiného odboru. V té souvislosti hledáme šéfa, který bude i odbornou posilou existujícího týmu,“ vysvětluje náměstek olomouckého primátora Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti), který má právě oblast architektury ve své gesci.

Obdobně jako řada jiných sídel by měla Olomouc mít svého městského architekta. „Nabízíme příležitost odborně vést oblast rozvoje a utváření fyzického prostředí krajského, univerzitního a historického města, úzkou spolupráci se samosprávou a příležitost formovat činnost nově samostatného odboru kancelář architekta města – KAM,“ uvádí zástupci magistrátu v úvodu pracovního inzerátu.

Nároky, které by měl zájemce splňovat, jsou velmi rozsáhlé. „Jde o manažerskou pozici, na které jde také o vize a vysokou odbornost v otázkách soudobého urbanismu,“ říká náměstek Pejpek, který sám působil jako architekt menšího města v Olomouckém kraji, a sice Jeseníku. „Jde o hodně zajímavou práci, která přináší široké spektrum úkolů, které se týkají rozvoje města přes urbanismus až třeba i k ekonomického rozvíjení města. Na druhou stranu se třeba architekt zabývá i detaily, podobou mobiliáře, laviček a podobně. Jde o odbornou službu pro vedení města. Jako mají právníky, kteří radí se smlouvami, tak architekt dává doporučení v rozvoji města,“ přibližuje Pejpek.

Hanácká kasárna mohou ovlivnit fungování Univerzity Palackého na příští desítky let, říká rektor Procházka

Vedení Univerzity Palackého (UP) v Olomouci odsouhlasilo záměr nabytí rozsáhlého areálu Hanáckých kasáren, budova v centru města vznikla v první polovině 19. století a v posledních letech je až na některé výjimky nevyužitá a opuštěná. Vzdělávací...

Příjem přihlášek do výběrového řízení je na magistrátu otevřený již několik týdnů, lhůta vyprší 1. listopadu a poté bude kandidáty posuzovat výběrová komise. Jaký je zatím zájem o klíčovou pracovní pozici s významným vlivem na budoucnost krajského města, náměstek Pejpek nespecifikoval. „O tom nemám informaci. Je možné, že se nepodaří v aktuálním výběrovém řízení najít vhodného kandidáta a bude se hledání opakovat. Některá města zřizují tato pracoviště jako příspěvkovou organizaci, protože je tam daleko větší volnost pro nastavení podmínek. My hledáme na klasickou úřednickou pozici,“ doplnil předseda výběrové komise.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Město, architektura, urbanismus, městský architekt, výběrové řízení, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc hledá městského architekta, zkušený odborník má přispět k rozvoji hanácké metropole  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.