Počasí dnes16 °C, zítra15 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

ANKETA: Kalkulačka ministerstva ukazuje výhody záloh na petky. Nedá se brát vážně, říká radní Olomouckého kraje

Vládním schvalováním prošla novela zákona o obalech, kterou předložilo ministerstvo životního prostředí. Zavádí povinné zálohování plastových lahví a plechovek, hodnotu zálohy ještě určí zákon, ale návrh počítá se čtyřmi korunami. Například Olomouci by to podle kalkulačky zveřejněné na webu ministerstva mělo první rok přinést do rozpočtu navíc částku okolo pěti milionů korun. Podle krajského radního pro životní prostředí ale výpočet neodpovídá realitě.

Zálohované budou nově lahve od objemu 0,1 až 3 litry a plechovky do jednoho litru. Výjimka platí pro obaly na mléko a mléčné výrobky. Postup bude stejný jako aktuálně u skla, při nákupu si lidé připlatí a zálohu dostanou při vrácení. Cena bude stejná pro plast i plech, zatím se počítá se čtyřmi korunami.

„Při vracení nápojových obalů není nutné je nijak vymývat, důležité je, že se vrací včetně etikety, nezdeformované a nesešlápnuté, aby šlo naskenovat jejich unikátní EAN kód,“ informovala v tiskové zprávě mluvčí ministerstva životní prostředí Veronika Krejčí. Celkem by systémem ročně mohlo projít až 2,5 miliardy kusů.

Povinnost plastové lahve a plechovky budou mít všechny prodejny nad padesát metrů čtverečních a benzinky.

„To znamená dohromady více než jedenáct tisíc povinných míst. Dobrovolně se mohou zapojit menší prodejny a obce, ale i například stánky, školy nebo jednorázové akce. Povinnost vybírat zálohované obaly budou mít i online prodejci,“ sdělila Krejčí.

Olomouc hledá městského architekta, zkušený odborník má přispět k rozvoji hanácké metropole

Jedním z bodů v úvodu loňského roku schváleného programového prohlášení vládnoucí koalice v Olomouci je také zřízení pozice městského architekta. Ten by měl se svým týmem poskytovat odborný pohled na další rozvíjení hanácké metropole do funkční a...

 

„Tyto materiály se neustále povalují po městských parcích, škarpách, ve veřejném prostoru. Je to také otázka cirkularity, abychom ze staré láhve udělali novou. Na to totiž potřebujeme výrazně méně energie, u petek je to dvacet procent, u plechovek dokonce jen pět procent energie,“ řekl na tiskové konferenci ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Aktuální roční příjem města Olomouce od společnosti Ekokom za sběr a třídění odpadu je podle webu ministerstva životního prostředí 20,3 milionu korun. Podle kalkulačky spuštěné na stránkách ministerstva to za první rok po zavedení povinnosti bude o pět milionů korun více. V částce je započítané i zavedení recyklačního poplatku za reklamní letáky, které novela také zahrnuje. S postupem času by podle modelu ministerstva měl rozdíl oproti současnému stavu klesat, a to kvůli rostoucí účinnosti zálohového systému a s tím souvisejícím poklesem platby za nevybrané zálohy ve prospěch obcí.

Systém bude řídit jeden operátor, nastaví svozové trasy, dotřiďování a nechá upravit prostory obchodů. Podle Hladíka je samofinancovatelný, města nemusí nic přispívat. K dotřídění barevnosti použijí stávající zařízení. 

Souhlasíte se zavedení záloh na PET lahve a plechovky?

Celkem hlasovalo54 čtenářů

Podle radního Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí Martina Šmídy (Piráti) ale nebude dopad novinky pro obce pozitivní, ale právě naopak. „Stejně jako velká spousta starostů považuji kalkulačku na webu ministerstva za naprosto neodpovídající. Vůbec nepracuje s hodnotou odpadu jako suroviny, chybí tam spousta aspektů. Naopak jsou tam započítané letáky, které nemají se zálohováním petek vůbec nic společného. Jde o nějaké nadlepšení výsledku. Stručně řečeno ministerská kalkulačka se vůbec nedá brát vážně. Pro obce půjde naopak o ztrátu peněz,“ míní Šmída, který se odpadovým hospodářstvím dlouhodobě zabývá a je také předsedou Správní rady Spolku Odpady Olomouckého kraje.

Novelu musí ještě podepsat prezident Petr Pavel, systém by se pak měl rozběhnout v roce 2026.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky Ministerstvo životního prostředí, zálohování, PET lahve, plechovky, peníze, zálohový systém, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Kalkulačka ministerstva ukazuje výhody záloh na petky. Nedá se brát vážně, říká radní Olomouckého kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.