Počasí dnes16 °C, zítra15 °C
Sobota 19. října 2024  |  Svátek má Michaela
Bez reklam

Nehoda a zákeřná nemoc. Tři mladí sourozenci z Olomoucka přišli o rodiče, blízcí řeší možnosti pomoci

Tragický osud potkal rodinu z vesnice u Olomouce. Tři děti nejprve přišly o tátu a letos v létě také o maminku. Ta se o dívky a chlapce starala třináct let sama, před několika týdny ale podlehla vážné nemoci. Pětadvacetiletá prodavačka Nikola plánuje osvojit si svou o deset let mladší sestru Lauru, život se převrátil i jejich bratrovi, středoškolákovi Martinovi. Blízcí mladých sourozenců zorganizovali na jejich podporu také veřejnou finanční sbírku.

S bolestivou ztrátou obou rodičů se vypořádává trojice sourozenců z Olomoucka, kterým před 13 lety zemřel táta při dopravní nehodě a letos v létě i maminka. „Děti do roku 2011 žily ve spokojené rodině, ale přišla první tragédie. Tatínek zemřel ve věku pouhých 39 let. Malá Laura měla jen dva roky, když přišli o tatínka. Maminka Lenka zůstala na výchovu dětí sama,“ popisují iniciátoři dobročinné sbírky na serveru Donio.

Nečekaně brzy ale sourozenci přišli také o mámu, skromná a milující Lenka letos v únoru vážně onemocněla a boj se zákeřnou nemocí o půl roku později, ve věku 46 let prohrála. „Do poslední chvíle o její nemoci, kromě nejbližší rodiny, nikdo nevěděl. Nechtěla nikoho svými starostmi obtěžovat, byla to silná žena a stále doufala. Od února zůstala doma v pracovní neschopnosti. Od této doby se už rodině snažili finančně pomáhat i prarodiče, oba již v důchodovém věku. Rodina si od zimy prochází velmi bolestným a stresujícím obdobím,“ říká sestřenice zesnulé Lenky Hana Tomková, která se společně s rodinou a přáteli pokouší svým mladým příbuzným pomoci.

VIDEO: Ještě neotevřela, už láká turisty. V Tučíně u Přerova vyrostla vyhlídková římská věž

Během pěti měsíců se podařilo vybudovat zděnou patnáctimetrovou rozhlednu speciálního vzhledu v Tučíně na Přerovsku. Vyhlídková stavba má podobu strážní věže z období starověkého Říma, její vzhled konzultovala obec i s archeology. K otevření nového...

 

Dodává, že do práce chodí zatím pouze Nikola, která je zaměstnaná jako prodavačka. „Je pro ni samozřejmostí se o své mladší sourozence postarat. Žádá o svěření své mladší sestry Laury do péče. Nikola to nebude mít vůbec lehké. Než se i její sourozenci postaví na vlastní nohy, bude to pár let trvat. V takto mladém věku na ni bude kladena velká zodpovědnost. Ve věku, kdy si ostatní dívky užívají bezstarostnost mládí. Chce ale rodinu udržet pospolu. Pro maminku a tatínka,“ stojí v textu sbírky.

Dvacetiletého Martina čeká ve 4. ročníku střední školy strojírenské v Lutíně maturita, o pět let mladší Laura teprve začíná se studiem na střední zdravotnické škole v Prostějově. Výtěžek z finanční sbírky tak pomůže mladým lidem zejména s běžnými výdaji, náklady na bydlení, školní potřeby i dopravu. „Za každou částku budeme vděčni. Chtěla bych moc poděkovat všem dárcům, kteří už přispěli na naši sbírku. Dojímá mě,  kolik dobrosrdečných lidí se v dnešní době ještě najde,“ dodává Hana Tomková.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Hana Tomková

Štítky Pomoc, podpora, veřejná sbírka, finanční sbírka, sourozenci, úmrtí, sourozenci bez rodičů, nemoc, dopravní nehoda, tragická nehoda, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nehoda a zákeřná nemoc. Tři mladí sourozenci z Olomoucka přišli o rodiče, blízcí řeší možnosti pomoci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.