Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Olomouc bude po celý listopad patřit designu. Na programu Design Days jsou výstavy, semináře a workshopy

Olomouc bude v listopadu patřit designu. Ve městě se bude konat druhý ročník akce s názvem Design Days, která nabídne výstavy, semináře, diskuse, workshopy, ale i tradiční designový trh. Na programu je celkem sto bodů, chybět nebudou ani lokální tvůrci.

"Jde o druhý ročník, který navazuje na úspěšný první ročník, který byl pilotním i v tom smyslu, že jsme chtěli listopad v Olomouci věnovat kreativnímu odvětví. Proto jsme se rozhodli pro design v nejširším možném pojetí. Ukázalo se to jako směr, který zaujal veřejnost, proto jsme se akci rozhodli ještě více rozvinout do šíře, kterou nabízíme ve 2. ročníku. Už z ohlasů předpokládám, že nepůjde o ročník poslední," řekl náměstek olomouckého primátora Viktor Tichák (Piráti). 

Festival si podle něj klade za cíl popularizovat kulturní a kreativní odvětví, propojit tvůrce a veřejnost a také vzbudit v lidech zájem o kreativní obory, design, architekturu nebo třeba umělecká řemesla.

Letošní ročník nabídne 96 akcí, 33 tvůrčích dílen a family friendly akcí, ale i 13 výstav. Patřit mezi ně bude zahajovací výstava Sklizeň 2024 ve Studiu G21 kurátorského výběru produktů regionálních tvůrců z různých uměleckých odvětví, výstava designové obuvi v Café New One, výstava místních designérů, kteří promění v galerie výlohy v ulicích města či výstava floristických objektů v oranžerii ve Smetanových sadech, kde je v plánu také expozice Generace Brusel: deset stoletých, jenž oslaví 100. výročí narození deseti osobností českého designu skla a keramiky. Do programu se zapojují na čtyři desítky partnerů, mezi nimi i muzea knihovny a galerie.

Spojené divadlo a filharmonii v Olomouci povede ředitel Gerneš. Opozice výběrové řízení kritizuje

Ředitelem připravované společné organizace Moravské divadlo a Moravská filharmonie se stane David Gerneš, který je v současnosti ředitelem Moravského divadla Olomouc a manažersky připravuje spojení kulturní instituce s filharmonií. Gerneš nastoupí...

Podle ředitele Inovačního centra Olomouckého kraje Tomáše Dostála se počet akcí oproti prvnímu ročníku zdvojnásobil. "Centrem dění je Olomouc, akce se však daří posunovat i dále do kraje. První víkend v listopadu chystáme Otevřené ateliéry, které pořádáme v Jeseníku, Přerově a Šumperku. V těchto městech připravujeme 18 dílen, a to v kreativních prostorách, kam se lidé běžně nedostanou," uvedl Dostál.

Pro zájemce je připravena také desítka diskusí a přednášek. Chybět nebudou ani tři desítky workshopů a tvůrčích dílen. Zapojilo se i Moravské divadlo, které nabídne audiovizuální show a interaktivní besedy, během festivalu slavnostně otevře svůj nový komorní prostor v Sokolské ulici s názvem Sedmička.

Závěr Olomouc Design Days bude patřit Dizajntrhu, který poslední listopadový víkend zaplní prostory Konviktu autorskou módou, kosmetikou a bytovými dekoracemi od nezávislých lokálních tvůrců.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Snášel/město Olomouc

Štítky Desing Days, kultura, design, Olomouc, výstava, seminář, workshop, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc bude po celý listopad patřit designu. Na programu Design Days jsou výstavy, semináře a workshopy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.