Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

První samoobslužná prodejna v kraji má za sebou rok provozu. Měrotín si ji nemůže vynachválit

První samoobslužná prodejna v Olomouckém kraji v Měrotíně na Olomoucku má za sebou rok provozu a obec si ji nemůže vynachválit. Nápad se podle starostky vyplatil a usnadňuje život nejen místním obyvatelům, kteří nemusí jezdit nakupovat do města.

“Z pozice vedení obce to vnímám velmi dobře a jsem strašně ráda, že jsme tuto aktivitu vyvinuli a celý projekt dokončili. Obchod ve vesnici chyběl. Jde o moderní prodejnu a technologii, takže jsem zpočátku měla velkou obavu, jak to zvládnou naši senioři. Ale po roce musím říct, že před nimi smekám klobouk dolů, protože jsou opravdu velmi šikovní. Se vším se krásně sžili a všechno se naučili,” nemůže si první samoobslužnou prodejnu v Olomouckém kraji vynachválit starostka Měrotína Miroslava Vaňková.

Zkušenosti s prodejnou jsou pozitivní, i když obec musela řešit problémy, které přináší život. “Provoz si původně pod sebe vzala jedna naše zastupitelka, která nám ale nyní prodejnu předala, protože čeká miminko,” prozradila starostka Vaňková.

Obec prodejnu vybavila mrazáky, lednicemi a regály a pořídila také celý bezobslužný systém. “Nyní se o provoz trochu starám já a na dohodu máme jednu důchodkyni, která je tam třikrát týdně v dopoledních hodinách. Přebírá a dorovnává zboží a je tam jako taková technická podpora, kdyby náhodou někdo zrovna potřeboval se systémem pomoci,” popisuje současný stav starostka.

Podchod Pionýrská v Olomouci září novotou. Místní upozorňují na riskantní jízdy cyklistů

Takřka po čtyřech měsících prací je hotová kompletní rekonstrukce frekventovaného podchodu Pionýrská v Olomouci. Podzemní prostory pod rušnou výpadovkou na Brno či Prostějov stráží i nový kamerový systém. Město zaznamenalo v minulosti i řadu podnětů...

Náklady a mzdové prostředky jsou podle ní daleko nižší, než kdyby byl v obci klasický kamenný obchod a prodavačka tam byla každý den. “My jsme byli v situaci, že obchod tady po letech skončil. Chvíli k nám dojížděla pojízdná prodejna, ale tam byl omezený sortiment a navíc jezdila jenom dvakrát týdně. Mezitím jsme zrekonstruovali obecní prostory a vybavili je. Museli jsme udělat tuto počáteční investici, ale vnímám to jako službu občanům. Kdybychom na malé vesnici neměli už ani obchod, bylo by to špatné,” uvažuje starostka Měrotína.

Prodejna je podle ní hodně oblíbená, ve večerních hodinách chodí nakupovat především mladší generace a nevyužívají ji jenom místní, ale přijíždějí i lidé z okolních vesnic. “Určitě budeme dál obchod provozovat sami, vnímám to tak, že je tady potřeba,” je přesvědčena starostka.

Mohelnice má nový skatepark, město investovalo devět milionů. Zájem je velký, říká starosta

Nový skatepark za devět milionů korun nyní otevřela Mohelnice na Šumpersku. O areál s mnoha streetovými překážkami a několika rampami je nebývalý zájem, místní mládež po novém parku volala už dlouho. Například Olomouc si o takovém moderním areálu...

Samoobslužnou prodejnu v Měrotíně podpořil Olomoucký kraj. “Obec dostala od kraje na rozjezd samoobslužné prodejny 400 tisíc korun, v dalších letech už bude moci čerpat podporu z dotačního projektu Obchůdek. Velmi si cením odvahy vedení Měrotína, že se do tohoto projektu pustilo,“ řekl při otevírání prodejny tehdejší náměstek hejtmana pro rozvoj venkova Jan Šafařík (Spojenci). Nejbližší supermarket v Litovli je od Měrotína deset kilometrů daleko.

V Měrotíne se lidé do obchodu dostávají po stažení aplikace pro chytrý telefon, pomocí QR kódu si prodejnu otevřou, vyberou zboží a pak bezhotovostně zaplatí. K dispozici jsou i karty. “Máme moc šikovné seniory, kteří celý systém zvládají obsluhovat sami. Pro ty, kteří telefon nemají nebo si ho pořizovat nechtějí, vydává obec zákaznické kartičky, které slouží pro vstup do prodejny i pro samotnou platbu,“ dodala starostka Měrotína Miroslava Vaňková.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Měrotín, obchod, samoobsluha, obsluha, dotace, starostak, Olomoucký kraj, projekt, Jan Šafařík, Ivo Slavotínek, KDU-ČSL, Litovel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První samoobslužná prodejna v kraji má za sebou rok provozu. Měrotín si ji nemůže vynachválit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.