Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Filmový festival Země na talíři přinese nejenom filmy. Součástí budou besedy i workshopy

Produkce a spotřeba potravin je hlavním tématem filmového festivalu s názvem Země na talíři, který se uskuteční v úterý a ve středu v Olomouci. Návštěvníkům přinese nejen dokumentární filmy, ale i řadu besed a workshopů.

Přehlídka má podle pořadatelů upozornit na to, že zajistit do budoucna dostatek potravin pro všechny obyvatele planety nebude jednoduché a řešení je třeba hledat už nyní. Festival se bude konat v Pevnosti poznání a v kině Metropol, informovala mluvčí pevnosti Martina Vysloužilová.

Přehlídka je podle ní zaměřená na problémy spojené s produkcí a spotřebou potravin, jako je změna klimatu, zábory půdy či ekologické zemědělství. "Součástí festivalu jsou nejen filmové projekce, ale také besedy s odborníky, workshopy zaměřené například na kvašení zeleniny, výrobu prášku na praní či pěstování rostlin bez zbytečných nákladů a takzvaná odpovědná večeře spojená s přednáškami odborníků," uvedla Vysloužilová.

Festivalovou filmovou projekci odstartuje švédsko-finsko-německý film Mrtví osli se hyen nebojí, který odhaluje dopady záborů půdy na životy lidí v Etiopii. Následovat bude snímek Děkujeme za déšť, který se zamýšlí nad klimatickými změnami. Problémy rybolovu a ničení přirozených stanovišť mořských živočichů nastíní americký snímek s názvem Ryba, kterou jím. Projekci zakončí film Sustainable: Potraviny v jiném světle. Snímek ukazuje západní systém výroby a spotřeby potravin v kontrastu s příběhem pěstitele, který se rozhodl bojovat proti krizi v zemědělství.

Po projekcích se mohou návštěvníci zapojit do debat s odborníky, mezi kterými bude například Alexander Ač z brněnského Ústavu globální změny Akademie věd a odborníci z olomoucké přírodovědecké fakulty. Zájemci se mohou účastnit i workshopů. Na jednom z nich se naučí připravovat kvašenou zeleninu, tradiční korejskou pochoutku kimči nebo kváskový chléb. Další praktické kurzy budou zaměřené na ekologické praní a přípravu pracího prášku a pěstování rostlin bez zbytečných nákladů.

Festival v Olomouci pořádá nezávislé analytické centrum Glopolis, Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR, výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a studentský spolek Udržitelný Palacký. Podrobné informace o festivalu lze nalézt na stránkách www.potravinyav21.cz.

Autoři | Foto FB Země na talíři

Štítky Země, film, jídlo, Olomouc, filmový festival, Pevnost poznání, Dům kultury Metropol, Akademie věd České republiky, Alexander Ač, Glopolis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmový festival Země na talíři přinese nejenom filmy. Součástí budou besedy i workshopy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.