Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

Fascinující úkazy napříč fakultami. V Olomouci proběhne další Noc vědců

Netradiční večer plný zajímavostí z rozmanitého světa vědy přinese další ročník Noci vědců na Univerzitě Palackého. Do Olomoucké akce se zapojí všechny fakulty, které přiblíží návštěvníkům své obory na komentovaných prohlídkách, přednáškách i během atraktivních pokusů.

Noc vědců v Olomouci nabídne v pátek 30. září přes 120 bodů programu v laboratořích, přednáškových sálech a dalších prostorách určených nejen pro vědecké bádání.

Přírodovědecká fakulta zasvětí zájemce do tajů chemie, matematiky či botaniky, výlet do minulosti slibují geologové a připraveno je i astronomické pozorování z terasy fakultní budovy. Aula fakulty se promění v AFOkino, které představí to nejlepší ze soutěžních snímků letošního ročníku festivalu Academia film Olomouc, uvedl koordinátor akce Ondřej Martínek.

Návštěvníky láká i Pevnost poznání, nabídne mimo jiné zrekonstruované planetárium a EXPO modul, upravený exponát ze světové výstavy EXPO v Dubaji. „Milovníci nočních tvorů si jistě nenechají ujít krátkou vycházku za netopýry se zoologem Evženem Tošenovským. A připojí se k nám i Novorozenecké oddělení FNOL, u jehož stanoviště si lidé na modelech panenek vyzkoušejí nácvik resuscitace novorozenců a kojenců. Novinkou bude také zprostředkování zážitků při pobytu na jednotce intenzivní a resuscitační péče,“ poznamanela Martina Vysloužilová z Pevnosti poznání.

Červený kostel i hanácká kasárna či hotel Grand. Festival architektury otevře lidem unikátní místa

Na více než stovce míst po celé České republice se v závěru září rozběhne festival Den architektury, který láká na poznání historických skvostů i výpravy za moderní architekturou. Akce letos nese poselství Nebourej, transformuj a v Olomouckém...

 

„Před Pevností poznání se návštěvníci mohou vedle workshopu s Chaos company těšit i na fire show v podání umělecké skupiny Plameňáci. Její dvacetiminutové bloky začnou ve 20 a 21 hodin. Noc vědců zkrátka něco nabídne úplně pro každého,“ dodal Ondřej Martínek z oddělení komunikace UP.

K Noci vědců se připojí také pedagogická fakulta, kde se bude tvořit ze dřeva i včelího vosku a programovat roboti, nebo Cyrilometodějská teologická fakulta, kde si zájemci vyzkoušejí běžné činnosti poslepu nebo se začtou do Bible pod vodou. „Pestrý program na zájemce čeká i na Filozofické fakultě UP. V budově v Křížkovského ulici zjistí, co je to Garciův efekt či fenomén koktejlové party a také třeba jak spolu souvisí čich a paměť,“ popsal Martínek. Fakulta tělesné kultury v Neředíně láká na netradiční sporty nebo pexeso pro nevidomé, před fakultou zaujme velký nafukovací model Země.

Otevřeno dlouho do noci budou mít i pracoviště v Holici. Ve vědeckém ústavu CATRIN příchozí například pocítí chlad i žár tekutého dusíku nebo zjistí, jak štěká vodík, a vyrobí si vlastní vonnou esenci. Vědeckotechnický park UP vysvětlí základy 3D tisku a v Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR si zájemci vyzkoušejí práci s mikroskopem nebo pokus na motivy pohádky Hrnečku, vař.

Podzimní Flora láká na osobnosti cukrařiny i gotiku. V hlavní expozici bude čtyřicet tun výpěstků

Pětimetrové gotické klenby s květinami a desítky tun zeleniny a ovoce přemění interiér pavilonu A olomouckého výstaviště. Na přelomu září a října se koná podzimní pokračování výstavy Flora Olomouc, která připomene také výročí objevitele...

 

Do anatomického muzea i do světa bakterií v lidském těle návštěvníci nahlédnou na Lékařské fakultě UP, na Fakultě zdravotnických věd UP si zase mohou otestovat akceschopnost svých smyslů anebo vyslechnout přednášku o vývoji nemocí v čase. Další vhled do zdravotnictví nabídnou pracoviště Fakultní nemocnice Olomouc. Vůbec poprvé se letos během Noci vědců představí Oční klinika, kapacita jejích komentovaných prohlídek je již ale naplněna. Stále je ovšem možné se přihlásit na prohlídky Oddělení rehabilitace, Transfuzního oddělení nebo Centra asistované reprodukce.

Jednotlivá stanoviště se budou zájemcům zpřístupňovat už od 16:00, poslední otevřené prostory zhasnou s půlnocí. K odlehlejším pracovištím v Holici a Neředíně a k nemocničnímu areálu se zájemci mohou zdarma svézt speciální autobusovou linkou, která vyjede v 17 hodin ze třídy 17. listopadu a bude křižovat město do 22:30. Akci, která popularizuje vědu, si každoročně nenechá v Olomouci ujít zhruba 6000 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Věda, výzkum, vzdělání, Noc vědců, Univerzita Palackého, Fakultní nemocnice Olomouc, Pevnost poznání, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, Světová výstava, Academia film Olomouc, Evžen Tošenovský, Holice, Neředín, Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fascinující úkazy napříč fakultami. V Olomouci proběhne další Noc vědců  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.