Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Šikovnost a nápad. Školáci s nadšením vytvořili desítky projektů z recyklovatelných materiálů

Zručnost i tvůrčí dovednosti vypilovali žáci základních škol regionu díky třetímu ročníku Kreativní soutěže, jejíž finále hostila Sigmundova střední škola strojírenská v Lutíně. Úkolem bylo sestrojit z recyklovatelného či odpadního materiálu libovolný dopravní prostředek. Do díla se pustily děti ze 17 škol.

Celkem šedesát žákovských výrobků se sešlo před porotou na začátku června v prostorách Sigmundovy střední školy strojírenské v Lutíně. K vidění byly modely letadel, auta i například těžkého tanku. Žáci mohli použít jen vymezené materiály a na spojení a zkrášlení výrobků lepenku, tavnou pistoli a barvy. Výsledky jejich snažení posuzovali učitelé, zástupci sponzorských firem, starosta Lutína Jakub Chrást či ředitelka Okresní hospodářské komory Helena Chalánková.

„Zatímco členové poroty hlasovali, žáci se v rámci doprovodného programu účastnili různých workshopů. Seznámili se s 3D skenerem, na 3D tiskárně si vytiskli vlastní jmenovky, na plotteru si vytvořili samolepky, nahlédli do učebny CNC strojů, v praxi viděli vakuovou vývěvu firmy Edwards, kterou firma nabízí školám pro experimentálně pojatou výuku fyziky, a samozřejmě si prohlédli všechny soutěžní exponáty,“ shrnula program netradičního dne pedagožka ze Sigmundovy SŠ strojírenské Jitka Kratochvílová.

Šikovnost a kreativita žáků 2. stupně základních škol se hodnotila ve třech kategoriích podle velikosti výrobků. Po sečtení všech udělených hlasů Jitka Bušinová, zástupkyně ředitele pro teoretickou výuku, vyhlásila nejúspěšnější konstruktéry letošního ročníku. Vítězem 1. skupiny a absolutním vítězem se stal Tadeáš ze ZŠ Helsinská Olomouc s jeho tahačem a domíchávačem. „Nejtěžší bylo svícení světel a nejvíc mě bavilo tvořit nápisy na povrchu auta,“ prozradil Tadeáš.

Do soutěže jsme se příliš nepřipravovali, říká starosta krajské obce roku

Titul Vesnice Olomouckého kraje roku 2023 získaly Čechy pod Kosířem na Prostějovsku. Obec krom prvního místa a Zlaté stuhy za vítězství obdržela také odměnu dvě stě tisíc korun. Starosta přisuzuje vítězství především dobrovolníkům.

Ve 2. kategorii se z výhry radovali také školáci z Olomouce, tentokrát ze Základní školy Svatoplukova. Ti vyrobili model tanku Objekt 703 verze II. „Pro nás byla nejtěžší konstrukce vozidla, hodně nás bavilo spolupracovat a nejdůležitější je dát si na práci záležet!“ prohlásili Jakub, Vojta a Adam.

Ve 3. kategorii pak zvítězil Kamil ze ZŠ Lutín, který si poradil s výrobou vrtulníku a přidal i poznatky pro další konstruktéry. „Je potřeba mít dobrý nápad a dobře si rozplánovat  práci,“ poradil jeden z vítězů soutěže.

„Zástupci firem Honeywell a Edwards zvlášť ocenili výrobky žáků Šimona a Jakuba ze ZŠ Hněvotín hlavně za funkčnost, smysl pro detail a precizní zpracování. Díky štědrosti sponzorů však mohli být odměněni všichni zúčastnění žáci,“ doplnila Jitka Kratochvílová.

Na učňovská stipendia dá letos Olomoucký kraj devět milionů korun. Rozděluje je od roku 2010

Devět milionů korun dá v letošním roce Olomoucký kraj na podporu polytechnického vzdělávání a řemesel v regionu. Takzvaná učňovská stipendia hejtmanství rozděluje od roku 2010, chce tak podpořit obory, o které je na trhu největší zájem.

Garantka soutěže Lenka Pomykalová ze Sigmundovy SŠ Strojírenské zdůraznila, že je důležité, aby se žáci věnovali polytechnickému vzdělávání a rozvíjeli logické myšlení. „Se ZŠ v Lutíně a Hněvotíně spolupracujeme už dlouhodobě. Díky této soutěži jsme však mohli navázat spolupráci i s dalšími základními školami v regionu. Těší nás, že mezi mladými je tolik manuálně zručných a kreativních chlapců i dívek,“ ocenila kariérová poradkyně.

„Jako hospodářská komora tento druh akcí velmi podporujeme a byli bychom rádi, kdyby jich bylo více. Takové soutěže podporují u dětí tvořivost a rukodělnost. Doufám, že zvýší zájem dětí o technické obory. U našich firem přetrvává velký zájem o absolventy těchto oborů, ale bohužel je jich stále nedostatek,“ podotkla předsedkyně prostějovského okresního hospodářské komory Helena Chalánková.

Rozvoj zájmu o technické obory se snaží podporovat firmy nejen v Olomouckém kraji, mezi nimi také společnost Edwards. „U soutěže Sigmundovy SŠ strojírenské jsme nemohli chybět. Jsme rádi, že jsme mohli vítězné školy ocenit nářadím pro praktickou výuku v dílnách. Ovšem vybrat ty nejlepší nebylo jednoduché, výrobky žáků byly technicky velmi povedené a často i vtipně pojaté. Jejich autoři se v budoucnu ve světě techniky rozhodně neztratí,“ komentovala zástupkyně firmy Irena Kovačičinová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hana Grundová

Štítky Kreativní soutěž, vzdělání, výrobky, školní projekt, základní škola, Olomouc, Lutín, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šikovnost a nápad. Školáci s nadšením vytvořili desítky projektů z recyklovatelných materiálů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.